foto: Zane Bitere/LETA
Depozītā varēs nodot arī šampūna pudeles, baterijas un daudz ko citu
Jauno aparātu izmēģina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs.
Viena Vide Visiem
2020. gada 4. oktobris, 06:45

Depozītā varēs nodot arī šampūna pudeles, baterijas un daudz ko citu

Kas Jauns Avīze

Depozīta sistēma "WinGo" tuvā nākotnē pieņems ne tikai skārdenes, PET un stikla pudeles, bet arī baterijas, kosmētikas iepakojumus, šampūna pudeles, kartonu, tetrapakas.

"WinGo" vadītājs Vismands Menjoks stāsta, ka aparāts veidots gadu. Tā unikalitāte, salīdzinot ar klasisku taromātu, slēpjas mākslīgajā intelektā, datorredzē un neirona tīklos.

Pateicoties gudrajam prātam, aparāts spēj uzņemt arī sabružātu, saplacinātu, bojātu iepakojumu. Tas būs savienots ar mobilo lietotni, kas samazinās fizisku papīra čeku patēriņu, digitalizējot atprečošanu.

“Mūsu vīzija ir efektīvs un atbildīgs depozīta sistēmas risinājums, lai Latvija ar daudz plašāku iepakojuma klāstu kļūtu par veiksmes stāstu ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē,” sola Menjoks.

Vispirms ar lietotni noskenē QR jeb kvadrātkodu uz aparāta ekrāna, tad atveras vieta, kur nodot atkritumus. Tiem, kuriem ir podziņtelefoni, zem ekrāna jānoskenē veikala lojalitātes karte, iekārta atpazīs klientu un uzkrās nodoto atkritumu punktus. Par tiem varēs ne tikai iepirkties veikalā, bet arī aiziet uz restorānu, braukt ar taksometru, izmantot citas iespējas.

foto: Zane Bitere/LETA
Par katru nodoto iepakojumu pienāksies punkti, ko varēs izpirkt veikalā un pat taksometrā vai restorānā.

"WinGo" ir apvienojies ar sistēmas operatoru Nulles depozīts, tā pārstāvis Arnis Salnājs skaidro, ka nulle simbolizē nulli neērtību lietotājiem. Jaunie aparāti būs pieejami visā Latvijā, konkrēts skaits gan nav atklāts.

Pēc Salnāja teiktā, ir saprotams, ka no visiem atkritumiem nevar atbrīvoties, taču gudra depozīta sistēma ir risinājums, kā panākt minimālu daudzumu.

SIA "Wingo Deposit" reģistrēta šī gada sākumā, īpašnieki ir akciju sabiedrība BAO (36%), SIA KMPGB (20%), Menjoks (19,8%), SIA Correctus (16,2%), SIA Ventax (8%). Kā patiesais labuma guvējs norādīts Jānis Vilgerts.

Latvijā depozīta sistēmu – dzērienu tukšās taras nodošanu – plānots ieviest 2022. gada 1. februārī.

Tēmas