Garšīgi
2020. gada 15. augusts, 16:11

Kādi ir labākie garšaugu un garšvielu komplekti marinēšanai

"100 Labi Padomi"

Garšaugiem un garšvielām konservēšanā ir pat vēl lielāka nozīme nekā pašiem pamatproduktiem. No veiksmīgas (vai arī neveiksmīgas) garšaugu kombinācijas ir atkarīgs, vai konserviem būs piekrišana vai ne.

Labākie garšaugu/garšvielu komplekti marinēšanai

  • Diļļu kāti un ziedi, mārrutku lapas vai kāti, ķiploka daiviņas, lauru lapas, smaržīgie pipari, melnie pipari.
  • Diļļu zaļumi, pētersīļu zariņi, mazas svaigas sarkanās čili pākstis, ķiploka daiviņas, smaržīgie pipari, krustnagliņas.
  • Estragona zariņi, upeņu vai ķiršu lapas, lauru lapas, melnie pipari, sinepju sēklas.
  • Diļļu ziedi, lupstāja zariņi, ķiršu lapas, smaržīgie pipari, sinepju sēklas

Eksotiskās piedevas konservēšanai

  • Svaigs, malts un cukurots ingvers rada vairāk vai mazāk asu un saldenu garšu; der gan mūsu pašu ogu un augļu konservēšanai kā saldos, tā sāļos variantos, gan eksotisku augļu konserviem.
  • Karija pulveris glītas krāsas un eksotiskas garšas piešķiršanai.
  • Veselas un maltas romiešu ķimenes rada konserviem austrumniecisku aromātu. Jārēķinās, ka maltas romiešu ķimenes, tāpat kā vairums maltu garšvielu, padara marinādi blāvāku.
  • Kanēļa miziņas, koriandra sēklas, kardamona kapsuliņas ir piemērotas saldiem un pikantiem ievārījumiem, čatnijiem, mērcēm un kečupiem, kā arī alkoholiskajiem uzlējumiem.

Kas jāņem vērā, veidojot garšvielu komplektu konservēšanai?

1. Garšvielu daudzums jāpiemēro marinādes un arī konservējamo dārzeņu daudzumam.

2. Lauru lapas piešķir marinādei spēcīgu specifisku garšu, tādēļ ar tām jāapietas taupīgi – litra burkā ne vairāk par vienu lapu.

3. Svaigās čili pākstis piešķir dārzeņiem asumu – ja rodas bažas, ka marināde būs pārāk pikanta, pākstīm iztīra sēklas.

4. Ja nav pieredzes, cik daudz lupstāja, estragona, mārrutku likt burkās, ieteicams sākt ar mazumiņu – vienu zariņu vai pusi mārrutku lapas. Kad konservi nedēļu vai divas iestāvējušies, nogaršo un izdara secinājumus – turpmāk pievienot tikpat daudz vai vairāk.

5. Jārēķinās, ka konservēšana ir sava veida māksla – pat ar pilnīgi vienādu garšaugu un garšvielu daudzumu vienāda tilpuma burkās var sanākt atšķirīgs rezultāts.