foto: Panthermedia
Pirkt vai nepirkt saldētu pārtiku? Kliedējam mītus!
Garšīgi
2020. gada 6. jūnijs, 05:45

Pirkt vai nepirkt saldētu pārtiku? Kliedējam mītus!

Jauns.lv

Joprojām saldēti produkti ir to pārtikas preču grupā, kas apvīti ar mītiem par to, cik droši un veselīgi ir tos lietot. Nenoliedzami, katru dienu saldētu pārtiku negatavosi, tomēr kliedējam mītus, ka to iekļaušana ēdienkartē vispār nav vēlama. Reizi pa reizei saldētu dārzeņu paciņa būs tieši laikā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mīts: svaiga pārtika vienmēr ir veselīgāka un uzturvielām bagātāka nekā saldēta

Ja ēd, piemēram, dārzeņus uzreiz pēc novākšanas no lauka, tad šim uzskatam varētu piekrist. Tomēr neaizmirsti, ka veikalā pirkta svaigā pārtika nemaz tik svaiga nav. Nereti paiet pat vairākas dienas vai nedēļa, kamēr produkts tiek pasniegts pusdienās. Savukārt uzņēmumi, kas saldē pārtiku, parasti produktus apstrādā jau pāris stundu laikā un tad sasaldē. Šādi patiesībā saldēta pārtika nereti satur vairāk uzturvielu nekā veikalā izraudzītie svaigie produkti, kuri, tur atrodoties vairākas dienas, jau zaudējuši daļu sava labuma.

foto: PantherMedia / Arturs Budkevics

Mīts: visi saldētie pārtikas produkti satur daudz sāls

Tiesa, pirms vairākiem gadiem saldētie produkti tik tiešām saturēja daudz sāls, jo tas aizkavē bojāšanās procesu. Laikam ejot, ražotāji gan aizvien vairāk domā, kā arī saldētu pārtiku padarīt veselīgāku.

Mūsdienās veikalos nopērkami arī saldēti produkti, kuri nesatur daudz sāls. Vieglākais veids, kā pārbaudīt, izlasi etiķeti!

Lielākoties uz 100 gramiem produkta sāls ir 650 miligrami, kas tiek uzskatīta par normu. Ja rādītājs ir lielāks par 1 gramu, tad var uzskatīt, ka produkts tiešām satur daudz sāls.

Pasaules Veselības organizācija paziņojusi, ka cilvēkam diennakts laikā nevajadzētu patērēt vairāk par sešiem gramiem sāls. Salīdzinājumam – pilna tējkarote.

Mīts: saldēta pārtika nav droša

Pastāv uzskats, ka saldētus pārtikas produktus ir bīstami ēst. Tā gan nav taisnība, jo sasaldēšanas process faktiski samazina kaitīgās baktērijas. Atkausēšanas process gan var būt kaitīgs, taču, ja pareizi uzglabā un ievēro atkausēšanas procedūru, tad nav par ko uztraukties.

foto: PantherMedia / Mitar gavric

Saldētas pārtikas priekšrocības

Nenoliedzami, reizi pa reizei teju ikvienā majsaimniecībā gadās izmest atkritumu tvertnē produktus, kas ir sabojājušies. Jājautā, cik bieži tiek izmesta saldēta pārtika?

Saldētus produktus ir viegli uzglabāt un pagatavot, kad nepieciešams. Tāpat šāda pārtika ir lētāka, tādēļ labs risinājums reizēm, kad nepieciešams mazliet apdomāt tēriņus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās