foto: Pexels.com
Kā pareizi VALKĀT un pareizi IZMEST vienreiz lietojamo sejas masku
Nekādā gadījumā neliec  jaunu sejas masku, kamēr neesi pienācīgi nomazgājis rokas.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 30. marts, 05:28

Kā pareizi VALKĀT un pareizi IZMEST vienreiz lietojamo sejas masku

Mammamuntetiem.lv

Lielākā daļa sejas masku ir vienreiz lietojamas un paredzētas vienreizējai lietošanai. Kā pareizi uzlikt un kā pareizi atbrīvoties no sejas maskas, ja to lietojat mājās, kur nav pieejami medicīnisko atkritumu konteineri?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pareiza maskas lietošana ir svarīga, lai nodrošinātu, ka maska ​​joprojām būs efektīva, aizsargājot pret vīrusiem un baktērijām, un tiks novērsta pārnešana nepareizas lietošanas dēļ.

Pasaules veselības organizācija (PVO) ir izstrādājusi pamatnostādnes, kā pareizi lietot un atbrīvoties no vienreiz lietojamajām sejas maskām.

Pareiza lietošana

1. Uzmanīgi novieto masku uz sejas, lai tā aizklātu muti un degunu, un cieši sasien, lai pēc iespējas samazinātu spraugas starp seju un masku. Pārliecinies, ka maskas krāsainā vai zilā puse ir vērsta uz āru un maskas mala, kurā iestrādāta metāla stieple, cieši pieguļ virs deguna.

2. Lietošanas laikā neaiztiec masku, it īpaši to daļu, kas vērsta uz āru, jo vīrusi un baktērijas lielākoties atrodas uz šīs virsmas, tāpēc pieskaršanās tai var izraisīt vīrusu pārnešanu.

Pareiza utilizācija

1. Noņem masku, izmantojot atbilstošu paņēmienu (t.i., nepieskaries maskas priekšpusei, bet noņem aukliņu vai auss cilpiņu no aizmugures).

2. Pēc noņemšanas vai ikreiz, kad esi nejauši pieskāries pie lietotas maskas, notīri rokas, izmantojot dezinfekcijas līdzekli vai ziepes un ūdeni.

3. Nomaini masku pret jaunu tīru un sausu, tiklīdz vecā kļūst mitra.

4. Nelieto atkārtoti vienreiz lietojamo masku.

5. Pēc katras lietošanas izmet vienreiz lietojamo masku, ievietojot to, piemēram, plastmasas maisiņā - piemēram, pārtikas preču iepirkumu, kurā no veikala esi nesis produktus.

6. Ievieto plastmasas maisiņu atkritumu tvertnē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

7. Tūlīt pēc maskas iznīcināšanas nomazgā rokas.

Nekādā gadījumā neliec  jaunu sejas masku, kamēr neesi pienācīgi nomazgājis rokas.