foto: LETA
Eksperti: tuvākajā laikā gaidāmie laika apstākļi dārza augus neapdraud
Noderīgi ikdienā
2020. gada 19. janvāris, 18:44

Eksperti: tuvākajā laikā gaidāmie laika apstākļi dārza augus neapdraud

Jauns.lv / LETA

Tuvākajā laikā gaidāmie laika apstākļi dārzā audzētos kultūraugus neapdraud, aģentūrai LETA sacīja aptaujātie eksperti.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils norādīja, ka, ilgstoši saglabājoties samērā siltam laikam, kad dienā un naktī gaisa temperatūrai pārsniedz nulles atzīmi, var sākties noteikti dārza augu veģetācijas procesi. Taču vēl nav tik silts, lai būtu bažas, ka augi sāks masveidā pāragri ziedēt.

"Augiem joprojām saglabājas manevra iespējas sākt ziedēt un augt, iestājoties astronomiskajam pavasarim, kas būs īstais laiks to darīt. Protams, pastāv iespēja, ka vistuvāk plaukšanai esošie ziedpumpuri var ciest salā, bet pagaidām prognozes rāda, ka ļoti nopietns ziemas sals vairs nav gaidāms," sprieda eksperts.

Viņš piebilda, ka īslaicīgs sals, kas nepārsniedz mīnus desmit grādus, nevar nodarīt būtisku kaitējumu kultūraugiem.

Narvils prognozēja, ka uz potenciālo šā gada augļkoku ražu pašreizējie laika apstākļi neatstās negatīvu ietekmi.

Vienlaikus viņš minēja, ja turpmākajās nedēļās saglabāsies samērā silts, tas varētu pozitīvi ietekmēt šā gada riekstu ražu. "Ja vēl kādas nedēļas saglabāsies šāds siltums, otro gadu pēc kārtas varētu būt laba riekstu raža," teica Narvils, norādot, ka tas ir netipiski, jo parasti pēc laba ražas gada nākamajā gadā rieksti Latvijā ienākas niecīgi.

Savukārt Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers taujāts, vai potenciāls sals ir drauds kultūraugiem augļu dārzos, kas sākuši veģetāciju, norādīja, ka lielākais risks ir kontinentālajām kultūrām, tostarp tādām augļkoku kultūrām kā vasaras plūmju šķirne "Skoroplodnaja" un plūme "Komēta", kuru ziedpumpuri sākt mosties.

Tāpat viņš teica, ka gaisa temperatūra, kas pazeminātos zem -10 grādiem, var kļūt bīstama dekoratīvajiem augiem, kas sāk mosties no ziemas miega. Tomēr šādi laika apstākļi tuvākajā mēnesī nav prognozējami. 

Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, dienām kļūstot garākām, turpmākajās nedēļās un mēnešos arvien vairāk pieaugs starpība starp diennakts minimālo un maksimālo gaisa temperatūru.