foto: Shutterstock
Visčaklāk atkritumus šķiro Vidzemē
Katram Latvijas novadam ir sava atkritumu izmešanas specifika.
Viena Vide Visiem
2019. gada 24. decembris, 09:33

Visčaklāk atkritumus šķiro Vidzemē

Kas Jauns Avīze

Vidzemē atkritumus šķiro aptuveni 60% iedzīvotāju, kas ir augstākais rādītājs starp Latvijas novadiem, secināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pētījumā.

Papīra neizmešanas čempioni dzīvo Kurzemē, kur papīrs aizņem tikai 13% atkritumu, taču izmet daudz vairāk plastmasas, kas veido 72% atkritumu.

Zemgale ieņem otro vietu atkritumu šķirošanā, un 11% jeb aptuveni 25 000 zemgaliešu saldumus pērk, tos iesverot līdzi paņemtā maisiņā, kas ir labākais rādītājs Latvijā. Tomēr, salīdzinot ar citiem, Zemgalē biežāk izmet piena produktus.
Vidzemē atšķirībā no pārējās Latvijas tikpat kā neveidojas stikla atkritumi. Vidzemnieki vairāk uzmanības pievērš arī datumiem – šeit daudz retāk nekā, piemēram, Rīgā pārtiku izmet, jo beidzies derīguma termiņš.

Par taupīgāko novadu var dēvēt Latgali, kur pārtiku izmet visretāk – to dara 33%, kamēr citur ēdienu mēdz izmest aptuveni puse aptaujāto. Maltītes no mājās atrodamiem ēdienu pārpalikumiem, salīdzinot ar citiem novadiem, visbiežāk pagatavo rīdzinieki.

Pārtikas atkritumu rašanās iemesli ir dažādi – visbiežāk produkti sākuši bojāties vai beidzies derīguma termiņš, taču liela daļa aptaujāto atzīst, ka nopērk pārāk daudz, ko nespēj noēst.
Lielākā daļa aptaujāto izmet 10% pārtikas, taču, piemēram, Rīgā līdz 20% iegādātās pārtikas izmet teju trešdaļa iedzīvotāju. Izmesti tiek arī pagatavotas maltītes pārpalikumi un ēdiens, kas negaršo. Kopā ar produktiem atkritumos nonāk arī iepakojums – 66% atkritumu satura veido plastmasa un 18% papīrs.

Rīdzinieki uz pārējās Latvijas fona izceļas ar faktu, ka visbiežāk ēdienu cenšas izmantot pilnībā – 47% gadījumu pārtikas pārpalikumi Rīgā pārtop maltītē. Tomēr rīdzinieki biežāk izmet dārzeņus un augļus, 66% gadījumu pārtika atkritumos nonāk, jo beidzies derīguma termiņš.

Pirmklasnieki skaita drazas

Lai mazinātu atkritumu nelietderīgu veidošanu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sākusi iniciatīvu Izmests miskastē nav pazudis dabā.

Tās laikā 20 000 pirmklasnieku 197 skolās visā Latvijā izdalīta Miskastes dienasgrāmata – izglītojošs materiāls, kas palīdz nedēļas laikā bērniem kopā ar vecākiem skaitīt līdzi, kādi iepakojumi un produkti izmesti, izzinot ģimenes paradumus un, iespējams, saskatot iespējas, kā tos var mainīt. Dienasgrāmatas elektroniskā versija un dažādi padomi atrodami mājaslapā Neizmet.lv.

Publikācija ir sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.