Kā pareizi glabāt medu?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kā pareizi glabāt medu?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Atbild Armands Krauze, diplomēts biškopis un agronoms, Latvijas Biškopības valdes priekšsēdētājs.

Medu var glabāt istabas temperatūrā slēgtā traukā. Tumsā vai gaismā – tam nav lielas nozīmes. Svarīgāk ir raudzīties, lai trauks būtu blīvi noslēdzams, jo medus piesaista mitrumu. Ja ūdens medū ir daudz, sāks vairoties raugi, proti, medus sarūgs – zaudēs sākotnējo izskatu, smaržu un garšu.

Kā pareizi "atkausēt" medu? Labāk medu ir "neatkausēt" – pirkt nelielos traukos, lai var ātri izēst. Ja izdevīgāk ir nopirkt 3 l burku, kamēr medus vēl ir vijīgs, salej nelielos traukos! Taču, ja nu tiešām ir iznācis tā, ka jāatkausē – dari to ūdens peldē, mēģinot nepārsniegt 45 grādu karstumu. Līdz 45 grādiem medus vēl nezaudē aktīvās bioloģiskās vielas, kādēļ šis produkts ir tik vērtīgs.