foto: Facebook
Latvietis Kaspars Reitups atzīts par Baltijas labāko vīnzini
Baltijas labākā vīnziņa godu ieguvis Latvijas pārstāvis Kaspars Reitups.
Garšīgi
2019. gada 21. oktobris, 12:30

Latvietis Kaspars Reitups atzīts par Baltijas labāko vīnzini

Jauns.lv / LETA

Vīnziņa konkursā "Vana Tallinn Grand Prix 2019" Baltijas labākā vīnziņa godu ieguvis Latvijas pārstāvis Kaspars Reitups, informēja konkursa rīkotāja - alkoholisko dzērienu importētāja un vairumtirgotāja "Liviko" pārstāvji.

Tikmēr otro vietu konkursā ieguvusi vīnzine Ketri Leisa no Igaunijas, bet trešo vietu - Latvijas pārstāvis Ņikita Zaičenkovs. Tajā pašā laikā par labāko jauno vīnzini Baltijā šogad atzīts Kristijons Valančūns no Lietuvas.

"Uzdevumi šā gada konkursā, īpaši pusfinālā, bija ļoti grūti un konkurenti - spēcīgi, tāpēc būt atzītam par uzvarētāju ir liels gods," sacīja Reitups, piebilstot, ka viņa nākamais lielais mērķis ir Latvijas pārstāvēšana Eiropas čempionātā 2020.gadā Kiprā.

Savukārt konkursa žūrijas loceklis, kā arī Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis atzīmēja, ka ik gadu konkursa latiņa tiek celta arvien augstāk gan konkursa norises, gan dalībnieku sagatavotības līmeņa ziņā. "Nav šaubu, ka Baltijas vīnziņi šobrīd spēj līdzvērtīgi konkurēt gan ar profesionāļiem tradicionālajās vīna valstīs Spānijā, Francijā un Itālijā, gan pasaules vīnzinības čempionātos," viņš sacīja.

Baltijas valstis konkursā bija pārstāvētas ar trim pretendentiem no katras valsts, papildus bija pieaicināti konkursanti no Dānijas, Zviedrijas un Polijas.

Konkurss ilga divas dienas, un to laikā vīnziņiem bija jādemonstrē iemaņas un zināšanas teorētisko un praktisko uzdevumu pārbaudījumos. Baltijas labākais vīnzinis tika izvēlēts no četriem finālistiem, kuri konkursa noslēguma dienā sacentās, sniedzot ieteikumus dažādu vīnu un ēdienu saderībā un servēšanā, un demonstrēja vīna dekantēšanas un pasniegšanas iemaņas. Bija arī jāapliecina teorētiskās zināšanas jautājumu un atbilžu kārtā un prasmes vīna un arī dažādu valstu stiprināto dzērienu atpazīšanā un raksturošanā.

Konkursu "Vana Tallinn Grand Prix" kopš 2006.gada sadarbībā ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas vīnziņu asociācijām organizē "Liviko". Konkurss savulaik izveidots, lai veicinātu atbildīgu alkohola lietošanas kultūru, kurā būtiska loma ir arī profesionāliem vīnziņiem.

Pērn konkurss norisinājās Igaunijā, kur "Grand Prix" titulu ieguva Ronalds Pētersons no Latvijas.