foto: Facebook/Anti Lepik
Pasaulē ātrākais austeru atvērējs viesosies Rīgas 5. austeru festivālā
Garšīgi
2019. gada 17. maijs, 15:14

Pasaulē ātrākais austeru atvērējs viesosies Rīgas 5. austeru festivālā

Jauns.lv

Sestdien, 18.maijā, no plkst. 12:00 Berga Bazārā norisināsies nu jau piektais Austeru festivāls. Festivāla laikā būs iespēja iepazīt 12 dažādas austeru šķirnes un klātienē satikt vairākkārtēju pasaules čempionu austeru atvēršanā Anti Lepiku.

Atvērt 30 austeres nepilnās 3 minūtēs – tāds ir pasaules rekords austeru atvēršanā, kas pieder igaunim Anti Lepikam no Igaunijas, kurš jau četras reizes ticis kronēts par pasaules čempionu austeru atvēršanā Galvejas austeru čempionātā.

foto: Facebook/Anti Lepik

Uzdevums šāda veida pasākumos ir austeres atvērt ne tikai ātri, bet arī tīri – lai tās uzreiz iespējams baudīt. Uz austeres nedrīkst būt drumslas, un tai jābūt pareizi nogrieztai no čaumalas. Bez tam, austerei ir jābūt dzīvai – ja šie nosacījumi netiek izpildīti, par to tiek piešķirts sods līdz pat dalībnieka diskvalifikācijai.

foto: Facebook/Anti Lepik

Tieši Galvejas starptautiskais Austeru un Jūras velšu festivāls ir populārākais un prestižākais pasaulē. Kopš tā dibināšanas 1954.gadā, šeit kopumā apēsts vairāk nekā 3 miljoni austeres, kas aizskalotas ar šampanieti un alu.

foto: Kirils Kozlovs

Arī Rīgas 5.Austeru festivālā notiks austeru ātrvēršanas dueļi (no plkst. 13:00), kurus vērtēs Anti Lepiks. Viņš arī sniegs austeru atvēršanas paraugdemonstrējumus (plkst. 16:00) un klātesošie savām acīm varēs redzēt, kā ātri, pareizi un tīri atvērt austeres.

Pats Anti ar austeru atvēršanu nodarbojas jau 20 gadus un strādājot uz Tallink kruīza kuģa, austeru atvēršana bija viņa ikdiena - tur vienā brauciena laika vidēji tika atvērts līdz pat 900 austerēm. Nu četras reizes Anti Lepiks atzīts par pasaulē ātrāko austeru atvērēju.

foto: Kirils Kozlovs

”Ir liels prieks būt daļai no pasaules spēcīgāko austeru atvērēju elites. Bet vēl labāk ir būt par pašu labāko austeru atvērēju pasaulē! Man ļoti ilgi nācās piedalīties dažādās sacensībās un daudz mācīties, līdz sāku uzvarēt un sasniedzu šādus rezultātus, tāpēc esmu apņēmīgas pilns kādu laiku šo titulu nevienam citam neatdot!”

foto: Kirils Kozlovs

Loģiski, ka Anti ir arī austeru baudītājs un pats sevi viņš dēvē par austeru garšu kolekcionāru, kuru garšu čempions salīdzina ar Sirēnas skūpstu. Viņš priecājas, ka pamazām austeru baudīšanas kultūra kļūst aktuāla arī pie mums. “Tas ir ļoti labi, jo austeres ir lielisks olbaltumvielu avots, ar ko papildināt ikdienas ēdienkarti. Pozitīvi ir tas, ka austeres kļūst pieejamākas un cilvēki to vairs neuztver tikai kā bagātu cilvēku izklaidi,” atzīmē Lepiks.

foto: Kirils Kozlovs

Kopumā 5. austeru festivāla laikā plānots atvērt un apēst vairāk nekā 3500 austeres. Kā allaž, svaigo austeru klāstu papildinās dažādos veidos gatavotas austeres un plašs jūras velšu Street Food ēdienu klāsts. Pasākuma ietvaros norisināsies Austeru meistarklases, kurās varēs iegūt vērtīgu informāciju par austeru izcelsmi, to audzēšanu, ēšanas kultūru, stereotipiem un saderību ar dažādiem dzērieniem. Visas dienas garumā Berga bazārā, pie restorāna Buržujs norisināsies arī dažādas izklaides aktivitātes - konkursi par austeru tematiku, spēles, bērnu austeru darbnīca.

foto: Kirils Kozlovs
foto: Kirils Kozlovs

Plašāka informācija: Facebook/Buržujs, http://burzujs.lv/austeru-festivals/

 

 

Tēmas