foto: LETA
Zemnieki šogad var cerēt uz ļoti labu graudaugu ražu
Ražas laiks Jelgavas pusē.
2019. gada 19. marts, 11:21

Zemnieki šogad var cerēt uz ļoti labu graudaugu ražu

Jauns.lv / LETA

Graudaugu sējumiem nokrišņi aizvadītajās nedēļās nav kaitējuši, un tie līdz šim joprojām ir labi aizvadījuši ziemu, sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Viņš sacīja, ka līdz šim graudaugu sējumi ir labi pārziemojuši, un pēc pērnā gada sausuma arī lietus un sniegs tiem nav nācis par skādi. Ziema līdz šim ir bijusi relatīvi maiga un ir cerības, ka sējumi arī turpmāk varētu būt labā stāvoklī - tuvākajās nedēļās saskaņā ar sinoptiķu prognozēm tiem nav paredzams klimatisko apstākļu radīts būtisks apdraudējums.

Vienlaikus Balodis aicināja lauksaimniekus nogaidīt ar lauku darbiem līdz aprīlim - kamēr augsnes virskārta vairāk iesils, neraugoties uz to, ka atsevišķos reģionos, piemēram, Kurzemē un Zemgalē sniegs jau ir nokusis.

LLKC eksperts apstiprināja, ka prognozes par to, kāds būs šis gads graudu ražas ziņā, ir cerīgas. Ja neuznāks graudaugu sējumiem nelabvēlīgi laika apstākļi, var cerēt uz graudu ražu virs vidējā līmeņa.

Jau ziņots, ka pēdējās nedēļās ik pa laikam uznāk nokrišņi un brāzmains vējš. Sinoptiķu turpmākās prognozes liecina, ka otrdien pārsvarā būs mākoņainas debesis, brīžiem gaidāmi nokrišņi. Trešdienas naktī mākoņu kļūs mazāk, vietām nedaudz snigs. Arī ceturtdienas naktī daudzviet Latvijā paredzami nokrišņi. Vēlāk, sākot no valsts ziemeļrietumiem, debesis skaidrosies.

Pirmās Eiropas Komisijas prognozes par 2019.gada graudaugu ražu liecina, ka kopējais graudu ražas apmērs prognozējams virs vidējā līmeņa un par 6% lielāks nekā 2018.gadā, pamatojoties uz platību un ražības palielinājumu.

Starptautiskā Graudu padome (IGC) prognozē, ka 2019.gadā pasaulē kopumā palielināsies kviešu kopražas apjoms, bet vienlaikus pieaugs arī pieprasījums pēc tiem.