foto: LETA
Saskaitīts, cik daudz suņu un kaķu Latvijā ir čipēti
Mūsu mīluļi
2019. gada 5. februāris, 15:30

Saskaitīts, cik daudz suņu un kaķu Latvijā ir čipēti

Jauns.lv / LETA

Lauksaimniecības datu centra (LDC) uzturētajā vienotajā valsts mājas jeb istabas dzīvnieku reģistra datu bāzē līdz šim ir reģistrēti 126 437 suņi, kā arī 4529 kaķi un 91 sesks, kurus atšķirībā no suņiem patlaban nav obligāti jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē valsts datu bāzē, liecina attiecīgā reģistra informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zemkopības ministrijā (ZM) norādīja, ka Latvijā joprojām dažādu iemeslu dēļ daudz suņu un kaķu nonāk dzīvnieku patversmēs. Daļa no tiem ir klaiņojoši mājas mīluļi, kuru izķeršanu organizē vietējā pašvaldība. Pēc tam, kad notvertais mājdzīvnieks ir nonācis Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) reģistrētā dzīvnieku patversmē, patversmes īpašniekam, pamatojoties uz dzīvnieka čipu un vienotajā valsts datu bāzē pieejamo informāciju, ir jānosaka dzīvnieka īpašnieks un nekavējoties jāsazinās ar to, lai pēc iespējas ātrāk mīlulis atgrieztos mājās.

Vienlaikus ministrijā atzīmēja, ja dzīvnieks nav apzīmēts ar čipu, kā arī, ja nav pieejami citi dzīvnieka identifikācijas dati, nav iespējams noteikt tā saimnieku. Dzīvnieku patversmes īpašniekam šādā gadījumā ir jāparūpējas par patversmē uzņemtā dzīvnieka saimnieka meklēšanu, ievietojot informāciju par dzīvnieku plašsaziņas līdzekļos. Ja 14 dienu laikā dzīvnieka saimnieku nav izdevies atrast, patversmes īpašniekam ir tiesības dzīvnieku atdot īpašumā citai personai, paturēt patversmē, nodot turēšanā citai patversmei vai arī to eitanazēt. Ja suni atdod adopcijai citai personai, PVD reģistrētajai patversmei jānodrošina, ka dzīvnieks ir sterilizēts, attārpots, vakcinēts, čipots un reģistrēts LDC vienotajā reģistrā.

"LDC datubāzē reģistrēts mājas mīluļa čipa numurs paver iespēju nekavējoši sazināties ar dzīvnieka saimnieku, nodrošinot iespējami ātrāku nokļūšanu mājās, bet, kā norāda dzīvnieku patversmju darbinieki, daudz suņu joprojām nav čipoti un nav reģistrēti LDC uzturētajā vienotajā valsts mājas (istabas) dzīvnieku reģistrā," pauda ministrijā.

Tāpat ministrijā atgādina - kaķis, kurš vecāks par sešiem mēnešiem un ir sterilizēts, drīkst brīvi uzturēties ārpus sava īpašnieka teritorijas. Pašvaldības atļauj apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā uzturēt bezsaimnieka kaķi, ja tas ir sterilizēts, atbilstoši apzīmēts (ar nogrieztu kreisās auss galiņu) un ir nodrošināta tā labturība. Kaķi patlaban nav obligāti jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē valsts datu bāzē, tomēr kaķu īpašniekiem ieteicams čipot un reģistrēt kaķi, tādējādi kaķa pazušanas gadījumā nodrošinot iespējami ātrāku dzīvnieka atgriešanos mājās.

Jau vēstīts, ka 2017.gadā stājās spēkā izmaiņas mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtībā, kas nosaka suņu obligātu apzīmēšanu ar implantētu mikroshēmu jeb čipēšanu, kā arī dzīvnieka reģistrāciju LDC datu bāzē. Ja prasība par obligāto reģistrēšanu un čipēšanu nav izpildīta, PVD, kā arī pašvaldības policija drīkst uzlikt sodu, kas fiziskajām personām ir no septiņiem līdz 210 eiro, bet juridiskajām - no 15 līdz 350 eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās