Kas īsti ir IKEA apmeklētāju tik iecienītās Zviedrijas gaļas bumbiņas
Latvijā arvien populārākā kļūst skandināvu virtuve, un īpaši iecienītas ir Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas. Piemēram, zviedru mājas preču giganta IKEA kafejnīcas apmeklētājiem Rīgā šis ēdiens tik ļoti garšo, ka jau pirmajā atvēršanas dienā apmeklētāji apēda 19 000 šo bumbiņu. Kas īsti ir šis maltās gaļas ēdiens, kurš tik ļoti līdzīgs mūsu kotletēm un tefteļiem? To zina pastāstīt kompānijas "Santa Maria" mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.
Zviedrijā viens no tradicionālajiem un zviedru virtuvēs bieži
gatavotajiem ēdieniem ir gaļas bumbiņas _(__köttbullar)__,_ kas
visbiežāk tiek ceptas uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniegtas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas.
Gaļas bumbiņas var pagatavot dažādos veidos, variējot
ar garšvielām, un tā iegūstot atšķirīgu garšu. Pamata
garšvielas Zviedrijas tradicionālajām gaļas bumbiņām ir sāls un
maltie pipari, bet malto gaļu var izvēlēties gan viena veida –
cūkgaļu, jēra gaļu, vistas gaļu, vai, atkarībā no saderības,
veidot jauktās gaļas bumbiņas. Brūkleņu mērci var pagatavot,
viegli savārot brūklenes, vai ir iespēja izmantot brūkleņu
ievārījumu.
Līdzīgi kā Latvijā bērni ir iecienījuši frikadeles
un kotletes, tā bērni Zviedrijā labprāt ēd tradicionālās gaļas
bumbiņas. Ne velti tās ļoti garšo arī zviedru iemīļotās
rakstnieces Astridas Lindgrēnes populārajam varonim Karlsonam, kurš dzīvo uz jumta. Zviedrijā tiek uzskatīts, ka gaļas bumbiņu recepti no Osmaņu impērijas atveda karalis Kārlis XII (1682-1718).