foto: Shutterstock
Kuras ogas vērtīgākas - mājas mellenes vai meža mellenes
Krūmmellenes ir saldenas un sulīgas ogas, kas ir tikpat veselīgas un gardas kā meža mellenes.
Garšīgi
2018. gada 25. augusts, 07:01

Kuras ogas vērtīgākas - mājas mellenes vai meža mellenes

Mammamuntetiem.lv

Latvijā jau no vissenākajiem laikiem kā garda oga un īpaši spēcīgs dabiskais ārstniecības līdzeklis ir pazīstamas meža mellenes, taču ar katru gadu aizvien populārākas kļūst krūmmellenes, sauktas arī par augststumbra mellenēm. Tās pērk ne tikai ikdienas uzturam, bet arī aizvien sekmīgāk ieaudzē stādus savā dārzā. Pats svarīgākais — svaigas krūmmellenes ir veselīgas, garšīgas un satur maz kaloriju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Krūmmellenes ir saldenas un sulīgas ogas, kas ir tikpat veselīgas un gardas kā meža mellenes. Tās ir izturīgākas par savām meža māsām gan uzglabāšanas, gan transportēšanas ziņā. Ogas krūmā nogatavojas pakāpeniski un tāpēc salīdzinoši ilgi dod ražu — no jūlija beigām līdz pat septembra sākumam.

Krūmmellenes parasti stāda pavasarī, lai tās līdz ziemai pagūtu nostiprināt sakņu sistēmu. Tām ir nepieciešama īpaši sagatavota augsne. Krūmellenes pilnu ražu sāk dot sestajā audzēšanas gadā, un ražas apjoms vidēji ir 5 kg no krūma.

Krūmmellenes ēdienkartē var atrast vietu visas dienas garumā, kā arī kalpot kā gards našķis starp ēdienreizēm. Brokastīs tās var pievienot pārslām, putrai vai pankūkām.

Pusdienās un vakariņās tās labi papildinās salātus un pamatēdienus. Protams, šīs ogas ir lielisks deserts — krūmmellenes var pievienot jogurtam vai saldējumam, no tām var gatavot krēmus vai kūkas. Tāpat lieliski garšos piena vai saldējuma kokteiļi, kuriem pievienotas šīs ogas.

Uztura speciāliste Natālija Petruhina skaidro: ”Krūmmellenes ir bagātas ar vitamīniem, mikroelementiem, šķiedrvielām un organiskajām skābēm, kas ir tik ļoti nepieciešamas cilvēka organismam. Īpaši daudz ogās ir mangāns, cinks, kā arī nedaudz dzelzs. Krūmmellenēs visvairāk ir C un K grupas vitamīni, kas var paaugstināt organisma aizsargspējas un stiprināt imunitāti. Krūmmellenes var palīdzēt uzlabot asinsriti, stiprināt asinsvadu sieniņas, kā arī uzlabot redzi tumsā, pasargāt acis no mākulas deģenerācijas, kas ir galvenais redzes zaudēšanas iemesls vecākiem cilvēkiem. Krūmmellenes ir ļoti diētiskas — vienā tasē ogu ir tikai 80 kalorijas.”