Kā pašiem saraudzēt kāpostu kvasu
Kāpostu kvass ir lielisks līdzeklis veselībai, jo tajā ir pienskābās baktērijas. Kvass veicina gremošanu un vielmaiņu, nāk par labu kuņģa un zarnu traktam un aknām, arī garastāvoklim, izskatam un vispārējai labsajūtai.
Kvasu var dzert tāpat, to var pievienot salātiem, zupām, sautējumiem un mērcēm, arī zaļajiem kokteiļiem.
1. variants
1,5 kg notīrītu kāpostu
2 l ūdens
2 tējk. sāls
1. Kāpostus sagriez smalkās strēmelītēs un ieber dziļā traukā.
2. Pielej ūdeni un smalki sablendē. Pieber sāli.
3. Ielej 5 l burkā ar platu kaklu. Vai arī sadali šķidrumu divās porcijās un salej divās 3 l vai 2,5 l burkās.
4. Apsien ar marli un noliec istabas temperatūrā uz 4–5 dienām. Pāris reižu dienā apmaisi ar koka karoti.
5. Pēc tam izkās caur marlīti, salej mazākās burkās, uzliec vāciņu un uzglabā ledusskapī.
2. variants
1,5 kg notīrītu kāpostu
2 l ūdens
1,5 tējk. sāls
1,5 tējk. cukura
1 mazs gabaliņš (aptuveni 2 cm) ingvera saknes
½ svaiga sarkanā čili pipara
1. Kāpostus smalki sagriez, ieber bļodā un ar stampiņu viegli sastampā. Čili un ingveru sakapā un iemaisi kāpostos.
2. Pielej ūdeni, pievieno sāli un cukuru un samaisi.
3. Iepildi 5 l burkā ar platu kaklu vai arī divās mazākās burkās (ne mazākās par 2,5 l).
4. Apsien ar marlīti un atstāj istabas temperatūrā uz 5–6 dienām. Katru dienu vai nu rūpīgi sakrati, vai samaisi.
5. Izkās caur marlīti, salej mazākās burkās, uzliec vāciņu un uzglabā ledusskapī.
Svarīgi!
▪ Burku nevajag piepildīt līdz augšai, jo tad rūgšanas procesā šķidrums tecēs pāri malai.
▪ Kad rūgšana istabas temperatūrā beigusies (vairs necelsies augšup burbulīši), kvasu var likt ledusskapī.