Kāpēc BBQ mērce tik labi sader ar gaļas ēdieniem
BBQ mērce ir pabiezas konsistences brūngana vai sarkanbrūna mērce, un to, kā jau liecina nosaukums, visbiežāk izmanto grilētiem un barbekjū ēdieniem. To mēdz vai nu uzziest uz produkta tā gatavošanas beigās, lai veidojas tāda kā glazūra, vai arī pasniegt klāt gaļai, zivij un dārzeņiem kā atsevišķu mērcīti.
Protams, mērce labi iederas dažādās marinādēs, ziešanai uz siermaizītēm, to var iemaisīt kā garšas bagātinātāju zupās un sautējumos vai izmantot konservēšanā, piemēram, tomātu mērcēs un dārzeņu biezeņos, vīriešu zaptēs un zupu sagatavēs.
Ar ko atšķiras no kečupa?
Pirmā rūpnieciski ražotā BBQ mērce tapa pagājušā gadsimta vidū 1948. gadā Heinz kompānijā. Izejvielas ir līdzīgas kā kečupam izmantotās, taču atšķirība ir piedevās, kas rada spēcīgāku, izteiksmīgāku garšu un bieži vien – kūpinājuma aromātu.
Ziemeļamerikā BBQ mērces lieto ļoti lielos daudzumos un gatavo arī mājās un restorānos. Tur gan pavāri nemēdz visai plaši dalīties ar savu recepti, jo tā dažkārt tiek attīstīta līdz perfektam rezultātam, un tad mērci, iepildītu pudelītēs, pārdod restorānos.
Pašu gatavotai BBQ mērcei pamatā ir tomāti – vai nu svaigi, vai savā sulā konservēti, vai tomātu mērce, vai kečups, kam pievieno sīpolus, garšvielas, kā arī šķidro dūmu aromātu –, tas piešķir raksturīgo garšu un smaržu. Taču to var panākt, arī neizmantojot mākslīgās piedevas, bet gan pievienojot kūpinātas paprikas pulveri.
Pašu gatavota. 1. variants
Gatavās mērces daudzums būs atkarīgs no tomātu sulīguma un personīgās vēlmes pēc noteiktas konsistences.
1 stunda 10 minūtes pagatavošanai
600 g tomātu
1 liels sīpols
100 ml ūdens
70 ml ābolu etiķa
5 ēdk. brūnā cukura
4 ēdk. parastā cukura
3 ēdk. tomātu mērces
2 ēdk. kūpinātas paprikas pulvera
1 ēdk. sinepju
1 ēdk. Vusteras mērces
1 ēdk. citrona sulas
½ tējk. Tabasco mērces
eļļa, sāls
1. Tomātus sagriez gabaliņos, nomizotu sīpolu rupji sakapā,
2. Katlā sakarsē nedaudz eļļas un sautē sīpolus caurspīdīgus. Iemaisi tomātu mērci un vēl pāris minūtes pasautē.
3. Pievieno tomātus, etiķi, ūdeni, citrona sulu, Vusteras un Tabasco mērci un uzvāri.
4. Pievieno sinepes, cukuru, papriku, sāli un uz lēnas uguns vāri aptuveni 45 minūtes.
5. Sablendē un iepildi pudelītēs vai burciņās.
Pašu gatavota. 2. variants
Ja vēlies asāku, pievieno čili un citas garšvielas; ja patīk mērce ar viendabīgu konsistenci, sablendē.
30 minūtes
1 sīpols
3 ķiploka daiviņas
6 ēdk. laba tomātu kečupa
1 ēdk. brūnā cukura
1 ēdk. ābolu etiķa
2 tējk. Vusteras mērces
1 tējk. kūpinātas paprikas pulvera
olīveļļa
sāls, svaigi malti melnie pipari
1. Nomizotu sīpolu un ķiplokus sakapā.
2. Pannā sakarsē olīveļļu un apcep sīpolus un ķiplokus zeltainus.
3. Pievieno sāli, piparus un cukuru un uz lēnas uguns maisot turpini karsēt, līdz cukurs sāk karamelizēties.
4. Iemaisi papriku, pielej etiķi un kādu minūti pavāri.
5. Pievieno kečupu un Vusteras mērci un vāri, kamēr sabiezē līdz vēlamajai konsistencei.