Panna cotta. Itāļu deserts, kas garšo arī latviešiem
Panna cotta jeb, vienkāršāk sakot, vārītais krējums ir burvīgs deserts, kura pagatavošanai nav vajadzīgas smalkas kulinārās prasmes, vien nedaudz pacietības – kamēr saldēdiens atdziest un saželē.
Klasiskā panna cotta
Ļoti labi garšo ar viegli skābenu ogu mērci.
4 personām
20 minūtes pagatavošanai + 4 stundas dzesēšanai
500 g saldā krējuma
50 g cukura
4 želatīna plāksnītes
1 vaniļas pāksts
1. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izkasi mīkstumu.
2. Katlā uzvāri krējumu ar cukuru, vaniļas pāksti un mīkstumu. Noņem no uguns un ļauj kādu brīdi ievilkties, tad izņem vaniļas pāksti.
3. Tikmēr iemērc želatīnu. Kad tas uzbriedis, lieko ūdeni izspied.
4. Želatīnu izkausē siltajā krējumā. Krējumu salej 4 veidnītēs vai deserta trauciņos un uz kādām 4 stundām ieliec ledusskapī.
5. Veidnīti uz mirkli iemērc karstā ūdenī, ar nazi uzmanīgi atdali desertu no veidnes malām un izgāz uz šķīvja.
Un kopā ar kafiju…
Gatavo pēc klasiskās receptes, vienīgi pirms uzvārīšanas krējumā iemaisi 2 tējk. šķīstošā espresso pulvera un, ja vēlies, arī 3 ēdamkarotes kafijas liķiera. Labi garšo ar vaniļas mērci.
… ar jogurtu
Tāpat gatavo pēc klasiskās receptes, taču ņem tikai 300 g saldā krējuma. Kad tas uzvārīts un viegli padzesēts, izšķīdini uzbriedināto želatīnu un vēl mazliet atdzesē. Iemaisi jogurtu, pildi trauciņos un liec ledusskapī. Piedevās pasniedz svaigas ogas vai ogu mērci.
… ar šokolādi
Arī gatavo pēc klasiskās receptes, taču neliec klāt vaniļu, bet gan 125 g sakapātas šokolādes un izkausē. Iemaisi arī kanēli pēc garšas. Atdzesē ledusskapī, līdz kļūst pavisam stingrs. Labi sader ar rumā mērcētām ogām, sevišķi ķiršiem.