Idejas, kā vēl izmantot sīpolu mizas
Lieldienu olu krāsošanai bieži vien izmantotās sīpolu mizas savā ziņā ir tikpat vērtīgs produkts kā paši sīpoli, tikai ar nedaudz citādu lietojumu.
Zināšanai – sīpolu mizās ir ļoti daudz balastvielu, flavonoīdu un noderīgu sēra savienojumu. Tās palīdz sirds veselībai un tiem, kas vēlas tikt vaļā no liekā svara, raksta žurnāls „100 labi padomi”.
Vārot zupu, pievieno noskalotas sīpolu mizas – tās satur šķiedrvielas un fenolus un piešķir zupai spēcīgāku, sātīgāku garšu un glītu, apetītlīgu nokrāsu. Sīpolu mizas sevišķi piemērotas dārzeņu zupām, jo līdzsvaro garšu nianses. Tikpat labi var izmantot buljonu vārīšanai un mērcēm.
Noskalotas, ļoti rūpīgi izkaltētas un pēc tam smalki samaltas sīpolu mizas ir lieliska piedeva miltiem. Uztura zinātnieki ieteic sīpolu mizas pievienot miltiem, ko izmanto maizes cepšanā. Princips – no kopējā miltu daudzuma 1–5% aizvieto ar sīpolu mizu pulveri.
Ar sīpolu mizu novārījumu var iekrāsot matus brīnišķīgā vara tonī. Četras saujas sīpolu mizu ieber litrā ūdens, uzvāri, katlam uzliec vāku un uz lēnas uguns turpini vārīt aptuveni piecas minūtes. Atdzesē un izkās. Novārījumu lieto matu skalošanai. Ļauj tam matos vismaz piecas minūtes iedarboties. Ja gribi košāku toni, skalo vairākas reizes.
Ar sīpolu mizu vircu var palīdzēt augiem kļūt veselīgākiem un spēcīgākiem, pasargāt no sēnītēm un puves. Lai pagatavotu vircu, uz litru ūdens ņem 100 gramu sīpolu mizu, rūpīgi samaisi, uzliec vāku un uz nedēļu novieto saulainā vietā, lai rūgst. Pēc tam atšķaidi ar ūdeni attiecībā 1:10 un pēc vajadzības apsmidzini vai aplaisti augus.
Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock