Ziedi vāzēs rada laimes sajūtu un uzlabo veselību, noskaidrojuši pētnieki
Ziedi mājās norāda, ka saimnieks rūpējas par gaisotni un mājīgumu.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 9. oktobris, 16:35

Ziedi vāzēs rada laimes sajūtu un uzlabo veselību, noskaidrojuši pētnieki

Jauns.lv

Puķes un telpaugi ir lielisks līdzeklis, kā uzlabot emocionālo veselību. Paskatoties uz tiem, gūstam prieku, un palielinās mūsu apmierinātība ar dzīvi.

Amerikāņu pētnieku komanda, analizējot, kā ziedi ietekmē garastāvokli, izdarījuši patīkamus secinājumus. Pirmkārt, puķēm ir tūlītēja laimes sajūtu izraisoša iedarbība. Otrkārt, ziediem ir ilgstoša pozitīva ietekme uz garastāvokli. Treškārt, ziedu klātbūtne veicina labāka kontakta veidošanos ģimenē un starp draugiem. Ne velti ir pat tāda dārzkopības terapija.

Ziedi sniedz ne tikai vizuālu un garīgu baudījumu, bet veldzē arī ar savu aromātu. “Kaut paši to nemanām, mūsu dzīvē tie ieņem svarīgu vietu. Grieztie ziedi piešķir telpai svaigumu, gaišumu un dzīvīgumu. Nav svarīgi, vai interjeru rotā lillā krizantēmas, astromērijas un ornitogāļi, lilijas vai antūrijas; puķes vienmēr priecēs un radīs romantisku noskaņu.

Ziedi norāda, ka saimnieks rūpējas par gaisotni un mājīgumu. Tie palīdz cilvēkam atslābināties, kaut attāli sajusties kā pie dabas, nodrošināt sevi ar mīlestību, siltumu un pozitīvu emociju jūru,” par ziediem jūsmo un to nozīmi uzsver interjera dizainere Barbara Freiberga.

 

Lai gan puķu izvēle ir gaumes jautājums, par kaut kādu modi šajā ziņā tomēr var runāt. “Nu, kurš gan tagad iedomāsies uzdāvināt mīļotai vai sev tāpat vien neļķes!? Savukārt agrāk svētki bez šīm puķēm bija neiedomājami, tāpat kā īpašos gadījumos neiztika bez gerberām,” atceras Barbara Freiberga. “Turpretī tagad jau vairākus gadus gandrīz katrs mājoklis var lepoties ar dažādu veidu orhidejām kā telpaugiem vai amariļļiem kā ziediem telpu dekorēšanai.“

 

Neatkarīgi no tā, vai svaigi griezti, mākslīgi vai podiņos, telpai ziedi piešķir dzīvīgumu. Ar tiem dekorējot telpu, pirmais nosacījums – noteikti izvēlēties pareiza izmēra un svara vāzi, piemēram, amariļļiem tā vajadzīga smaga un stabila, toties frēzijas priecāsies arī par glāzi.

 

“Jebkuri ziedi labi izskatīsies caurspīdīga stikla vāzē, savukārt, izvēloties citu, necaurspīdīgu materiālu, vēlams saskaņot trauka toni ar ziediem,” aicina Barbara Freiberga. Taču viņa iedrošina arī eksperimentēt: “Ziedi noteikti ir tā vērti – interesantas vāzes, jauni salikumu veidi, interesanti audzēšanas paņēmieni!”

 

 

Kasjauns.lv/Foto:  Shutterstock

Tēmas