Džeimija Olivera šokolādes un ķirbju kūka
Džeimija Olivera šokolādes un ķirbju kūka.
Garšīgi

Džeimija Olivera šokolādes un ķirbju kūka

Jauns.lv

Zeltainais rudens tikai tad pilnvērtīgi nosvinēts, ja virtuvē ir tapis kāds gardums no dzeltenā ķirbja. Un nemaz nav jāgaida Helovīns, lai taptu zupa, sacepums vai kūka.

Laikā, kad televīzijas kanālā “Fox Life” ar jaunāko, 4.sezonu ir atgriezies humora pilnais šovs “Pavārmākslas cīņas klubs”, ir īstais brīdis izmēģināt šokolādes un ķirbju kūku no britu pavāra Džeimija Olivera gardo recepšu krājumiem. 

Kraukšķīga mīkla, mīksts pildījums un šokolāde, kas šajā trīsslāņu kūkā kalpo kā garda barjera.

Sastāvdaļas pamatnei

50 g kakao pulvera

175 g miltu 

2 ēdamkarotes pūdercukura 

2 ēdamkarotes miltu 

1 apelsīna miziņa, sarīvēta 

1 šķipsniņa maltu krustnagliņu 

1/2 tējkarotes malta ingvera 

1 tējkarote malta kanēļa 

1/4 tējkarotes rīvēta muskatrieksta 

100 g tumši brūnā cukura 

300 ml saldā krējuma, saputota

2 lielas lauku olas 

2 lielu lauku olu dzeltenumi, saputoti 

Kakao pulveri, miltus, pūdercukuru un šķipsniņu sāls ieber mikserī. Pievieno sviestu un maisa, līdz izveidojas smalkas drupačas. Bļodā samaisa 60 ml ūdens un olas dzeltenumu, to pakāpeniski pievieno miltu maisījumam un maisa, līdz izveidojas raupja mīkla. 

Uzliek mīklu uz tīras virsmas, mīca apmēram 30 sekundes vai tik ilgi, līdz tā kļūst vienmērīgi gluda. Saplacina un izveido ieapaļu disku, to iesaiņo pārtikas plēvē un liek uz 30 minūtēm atdzesēties ledusskapī. Mīklu izrullē un izklāj kūkas formā, kurai ir 23 cm diametrs. Veido apmēram 2,5 cm augstas maliņas, ja nepieciešams, noņem lieko mīklu un ar pirkstiem to izlīdzina. Sadursta pamatni ar dakšiņu un liek mīklu uz 30 minūtēm ledusskapī. 

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C, pārklāj kūkas pamatni ar cepamo papīru, ievieto speciālās cepamās pupiņas un cep 20 minūtes. Izņem papīru un atsvariņus, cep vēl piecas minūtes. 

Atdzesē kūkas pamatni, tad ielej izkausēto šokolādi un ļauj tai sastingt. 

Bļodā samaisa visas pildījuma sastāvdaļas. Maisījumu lej uz kūkas pamatnes. Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 180°C un cep kūku apmēram 40-50 minūtes līdz pildījums ir sarecējis. Uzmanīgi – nepārcepiet, jo tad pildījums var saplaisāt. Kad kūka ir  gatava, to atdzesē un liek uz nakti ledusskapī, lai sastingst. 

Pirms pasniegšanas kūku pārkaisa ar smalko cukuru un karamelizē ar kulinārijas lampu.

Bet Džeimijs Olivers kopā ar bērnības draugu, pavāru un lauku dzīves zinātāju Džimiju Dohertiju turpina saimniekot kafejnīcā Eseksā, kur patīk ciemoties arī viņu draugiem – slavenībām. Šovā “Pavārmākslas cīņas klubs” brašie pavāri ne vien atklāj dažādus virtuves knifiņus, bet arī cīnās pret pārlieku šķērdēšanos ar ēdienu. 

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto

Tēmas