3 pamatīgi ēdieni ar desiņām
Veikalos nopērkamās desiņas, piemēram, Vīnes, Frankfurtes, mednieku vai cepamdesiņas, ir ļoti parocīgs produkts vienkāršu, bet sātīgu ikdienas ēdienu pagatavošanai. Kartupeļi, burkāni un sīpoli ir galvenie produkti, no kā kombinācijā ar desiņām var radīt gan zupas, gan sautējumus, gan salātus un sacepumus, bet tikpat labi noderēs arī citi dārzeņi, pākšaugi un galvenais – zaļumi.
Burkānu sautējums ar desiņām
Sautējumā vari likt visus dārzeņus, kas garšo un ir pie rokas, piemēram, kāļus, kāpostus, pastinakus u. c. Pētersīļu zaļumus daļēji var aizstāt ar sakapātu lupstāju.
4 porcijas
45 minūtes
1,5 kg burkānu
800 g kartupeļu
4 Vīnes vai Frankfurtes desiņas
4 puravi
750–900 ml dārzeņu buljona
2 ēdk. sviesta
2–3 ēdk. sakapātu pētersīļu
rīvēts muskatrieksts
sāls, malti melnie pipari
1. Kartupeļus un burkānus nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Puravus notīri un sagriez plānās ripiņās.
2. Katlā izkausē sviestu, ieber dārzeņus un apmēram 5 minūtes pasautē. Pielej buljonu, uzvāri un turpini aptuveni 20 minūtes vārīt.
3. Tikmēr desiņas sagriez ripiņās. Dažas minūtes, pirms dārzeņi izvārījušies, ieber katlā.
4. Pieber sāli, piparus, muskatriekstu un pārkaisi ar pētersīļiem.
Lēcu zupa ar dārzeņiem un desiņām
Ja gribi, lai zupa ir biezāka un miltaināka, pievieno arī gabaliņos sagrieztu gatavu bumbieri. Tas vienmēr labi sader ar lēcām.
4 porcijas
50 minūtes
250 g lēcu
4 Vīnes desiņas
2 lieli kartupeļi
2 burkāni
1 sakņu selerija
1 liels sīpols
2 ēdk. eļļas
1 ēdk. sinepju no burciņas
1–2 tējk. etiķa
šķipsniņa cukura, sāls un malts muskatrieksts
sakapāti zaļumi: selerijas, pētersīļi, pupumētra
1. Kartupeļus, burkānus, seleriju un sīpolu nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Desiņas arī sagriez gabaliņos.
2. Katlā sakarsē eļļu, ieber dārzeņus un dažas minūtes pasautē. Pielej 100 ml buljona, pieber lēcas, uzvāri un pielej etiķi. Turpini vārīt, līdz etiķis iztvaiko.
3. Pielej pārējo buljonu, iemaisi sinepes un vāri 15–20 minūtes.
4. Ieber desiņas, pievieno garšvielas, vēl pāris minūtes pavāri un tad bagātīgi pārkaisi ar zaļumiem.
Desiņu gulašs
Tāpat kā vairums vienkāršo, bet sātīgo desiņu ēdienu, arī šis garšos vēl jo labāk, ja piebērsi sakapātus zaļumus. Sautēšanas laikā vari pievienot arī gabaliņos sagrieztu tomātu un papriku.
4 porcijas
40 minūtes
300 g cepamdesiņu
4 Frankfurtes vai Vīnes desiņas
1 kg kartupeļu
400 g burkānu
200 g sīpolu
700 ml buljona
250 ml alus
2 ēdk. eļļas
3 ēdk. tomātu pastas
2 ēdk. miltu
sāls, malti melnie pipari
1. Desiņas sagriez gabaliņos. Kartupeļus un burkānus nomizo un sagriez gabaliņos, nomizotus sīpolus sagriez plānās ripiņās.
2. Dziļā pannā sakarsē eļļu un uz straujas uguns apcep desiņas. Izņem no pannas. To vietā karstajās taukvielās ieber kartupeļus, burkānus un sīpolus un arī apcep.
3. Iemaisi tomātu pastu. Pārkaisi miltus un dažas minūtes pakarsē.
4. Pielej buljonu, pieber sāli un piparus un sautē aptuveni 10 minūtes. Pielej alu un sautē vēl 5 minūtes. Ieber desiņas un uzvāri.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock