3 pamatīgi ēdieni ar desiņām
Desiņas ir ļoti parocīgs produkts vienkāršas, bet sātīgas ikdienas maltītes pagatavošanai. Ēdieni garšos labāk, ja pievienosi tiem svaigus sakapātus zaļumus.
Garšīgi

3 pamatīgi ēdieni ar desiņām

Jauns.lv

Veikalos nopērkamās desiņas, piemēram, Vīnes, Frankfurtes, mednieku vai cepamdesiņas, ir ļoti parocīgs produkts vienkāršu, bet sātīgu ikdienas ēdienu pagatavošanai. Kartupeļi, burkāni un sīpoli ir galvenie produkti, no kā kombinācijā ar desiņām var radīt gan zupas, gan sautējumus, gan salātus un sacepumus, bet tikpat labi noderēs arī citi dārzeņi, pākšaugi un galvenais – zaļumi.

Burkānu sautējums ar desiņām

Sautējumā vari likt visus dārzeņus, kas garšo un ir pie rokas, piemēram, kāļus, kāpostus, pastinakus u. c. Pētersīļu zaļumus daļēji var aizstāt ar sakapātu lupstāju.

4 porcijas

45 minūtes

1,5 kg burkānu

800 g kartupeļu

sāls, malti melnie pipari

1. Kartupeļus un burkānus nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Puravus notīri un sagriez plānās ripiņās.

2. Katlā izkausē sviestu, ieber dārzeņus un apmēram 5 minūtes pasautē. Pielej buljonu, uzvāri un turpini aptuveni 20 minūtes vārīt.

3. Tikmēr desiņas sagriez ripiņās. Dažas minūtes, pirms dārzeņi izvārījušies, ieber katlā.

4. Pieber sāli, piparus, muskatriekstu un pārkaisi ar pētersīļiem.

Lēcu zupa ar dārzeņiem un desiņām

Ja gribi, lai zupa ir biezāka un miltaināka, pievieno arī gabaliņos sagrieztu gatavu bumbieri. Tas vienmēr labi sader ar lēcām.

4 porcijas

50 minūtes

250 g lēcu

4 Vīnes desiņas

2 lieli kartupeļi

2 burkāni

1 sakņu selerija

1 liels sīpols

2 ēdk. eļļas

1 ēdk. sinepju no burciņas

1–2 tējk. etiķa

šķipsniņa cukura, sāls un malts muskatrieksts

sakapāti zaļumi: selerijas, pētersīļi, pupumētra

1. Kartupeļus, burkānus, seleriju un sīpolu nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Desiņas arī sagriez gabaliņos.

2. Katlā sakarsē eļļu, ieber dārzeņus un dažas minūtes pasautē. Pielej 100 ml buljona, pieber lēcas, uzvāri un pielej etiķi. Turpini vārīt, līdz etiķis iztvaiko.

3. Pielej pārējo buljonu, iemaisi sinepes un vāri 15–20 minūtes.

4. Ieber desiņas, pievieno garšvielas, vēl pāris minūtes pavāri un tad bagātīgi pārkaisi ar zaļumiem.

Desiņu gulašs

Tāpat kā vairums vienkāršo, bet sātīgo desiņu ēdienu, arī šis garšos vēl jo labāk, ja piebērsi sakapātus zaļumus. Sautēšanas laikā vari pievienot arī gabaliņos sagrieztu tomātu un papriku.

4 porcijas

40 minūtes

300 g cepamdesiņu

4 Frankfurtes vai Vīnes desiņas

1 kg kartupeļu

400 g burkānu

200 g sīpolu

700 ml buljona

250 ml alus

2 ēdk. eļļas

3 ēdk. tomātu pastas

2 ēdk. miltu

sāls, malti melnie pipari

1. Desiņas sagriez gabaliņos. Kartupeļus un burkānus nomizo un sagriez gabaliņos, nomizotus sīpolus sagriez plānās ripiņās.

2. Dziļā pannā sakarsē eļļu un uz straujas uguns apcep desiņas. Izņem no pannas. To vietā karstajās taukvielās ieber kartupeļus, burkānus un sīpolus un arī apcep.

3. Iemaisi tomātu pastu. Pārkaisi miltus un dažas minūtes pakarsē.

4. Pielej buljonu, pieber sāli un piparus un sautē aptuveni 10 minūtes. Pielej alu un sautē vēl 5 minūtes. Ieber desiņas un uzvāri.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock