8 ieteikumi kā svētkos ietaupīt laiku virtuvē
Šos sagatavošanās darbus var veikt jau tagad līdz pat Ziemassvētkiem. Tie visnotaļ ietaupīs jūsu laiku saspringtajā svētku laikā.
1. Izveidojiet plānu un sarakstu
Pierakstot, ko gatavosiet, un izveidojot iepirkumu sarakstu, jūs ietaupīsiet laiku un naudu. Nēsājiet to līdzi un ikreiz, kad pamanāt piedāvājumu vai rodas kārdinājums veikt impulsīvu pirkumu, pārbaudiet sarakstu — ja produkts nav iekļauts sarakstā, tad nepērciet to.
Jūs neiztērēsiet vairāk par sastāvdaļām un arī neiztērēsiet vairāk naudas nekā bija plānots.
2. Sasaldējiet
Izmantojiet plakanos maisiņus, kas paredzētu sasaldēšanai. Ievietojiet tajos, piemēram, dzērveņu vai siera mērci. Maisiņi ne tikai aizņem mazāk vietas saldētavā, bet arī nodrošina ātrāku atkausēšanu.
Lai atkausētu sasaldēto mērci, iemērciet noslēgtos saldētavas maisiņu aukstā ūdenī. Tas palīdzēs saturu atkausēt aptuveni 10-30 minūšu laikā. Ja tas aizņem ilgāku laiku, jums jānomaina ūdens. Tad atliek tikai maisiņa saturu ieliet pannā vai mikroviļņu krāsnī, lai to uzsidlītu.
3. Sagatavojiet ceptus kartupeļus
“Nomizojiet un sagrieziet kartupeļus, pievienojiet aukstam, sālītam ūdenim un uzvāriet, pēc tam vāriet aptuveni piecas minūtes . Nosusiniet tos un sagrieziet. Šajā posmā, ja vēlaties, varat pievienot eļļu un miltus.
Pēc tam vienkārši ļaujiet tiem atdzist uz paplātes un pēc tam ievietojiet kartupeļus saldētavā. Kad tie ir sasaluši cieti, ielieciet tos saldētavas maisiņā uzglabāšanai. Kartupeļiem nav nepieciešama atkausēšana, vienkārši pārlieciet tos uz karstas eļļas paplātes un gatavojiet tos 45–60 minūtes 200 C temperatūrā cepeškrāsnī.
4. Pielāgojiet savus dzērienus
Celiet galdā Ziemassvētku noskaņu ar mājās gatavotiem Ziemassvētku liķieriem, kurus var pagatavot dažu minūšu laikā.
Pagatavojiet vienkāršu cukura sīrupu, izšķīdinot divas daļas cukura vienā daļā verdoša ūdens.
Uzglabājie to ledusskapī, cukura sīrups tiek izmantots daudzos jūsu iecienītākos svētku kokteiļos. Sīrups ar vaniļas garšu piešķirs debešķīgu aromātu un lieliski papildinās bezalkoholiskos un alhokoliskos dzērienus. Protams, jūs varat iegādāties arī jau veikalā nopērkamus sīrupus ar kuru palīdz'ību leiliski varēsiet papildināt dzērienus.
5. Pagatavo papildus mērci cepetim
Ja jūs ēdat cepeti, tad Anna Viljamsa, Londonas "Fallow" galvenā konditoreja, iesaka pagatavot dubultu mērces partiju. Pagatavojiet lielāku mērces partiju un pēc tam atkausējiet Ziemassvētku vakarā, uzkarsējiet to pannā un pievienojiet tai nedaudz svaigas sulas no cepeša. Lielākas mērces porcijas pagatavošana nozīmē, ka cepeti var uzreiz uzsildīt to neatkausējot.
6. Saplānojiet grafiku un deliģējiet darbus
Cik Ziemassvētkus tu esi stāvējis virtuvē ar sarkanu seju un atpalicis no grafika, kad kāds tev jautā, vai var kaut ko palīdzēt? "Nē nē!" tu saki ar vieglu smaidu, klusībā cerot, ka kāds tomēr palīdzēs.
Rakstot dienas gatavošanas darbu sarakstu ar aptuvenu grafiku, iezīmējiet darbus, kurus neiebilstat nodot kādam citam. Palūdziet viņiem to darīt agrāk, nekā jums nepieciešams, nevis tad, kad jūs kavējat un visi ir jau svētku noskaņojumā. Tas pavisam noteikti jums atvieglos gatavošanās darbus.
7. Deserta nākamais līmenis
Pagatavojiet saldējumu desertam. Sasmalciniet blenderī plombīra vai vaniļas saldējumu, pievienojiet brendiju, saldo krējumu un apelsīna miziņu, kā arī kādas garšvielas, piemēram, kanēli. Nebaidieties sajaukt dažāads sastāvdaļas— daudzi labi saldējumi restorānā nāk no labas bāzes — pievienojot jaunas vai modernas garšas, tāpēc esiet radošs un pagatavojiet pats mājās gatavotus saldējumus. Jauno garšu saldējums lieliski piestāvēs kādai kūkai vai siltam ābolu pīrāgam.
8. Ātri pagatavojami maltās gaļas pīrāgi
Ja dienā vēlaties baudīt svaigi ceptus maltās gaļas pīrāgus, tad nopērciet jau gatavu konditorejas izstrādājumu un malto gaļu. Jūs vienmēr nopirktajai mīklai varat pievienot nedaudz papildu garšvielas, kas to padarītu mazliet personiskāku.
Izklājiet mafinu paplāti ar mīklas izstrādājumu un piepildiet ar malto gaļu. Pārklājiet ar vāku, sasaldējiet termiski neapstrādātus. Tiklīdz Ziemassvētku cepetis un kartupeļi ir izņemti no cepeškrāsns, ievietojiet sasaldētos maltās gaļas pīrāgus un cepiet tos. Tie ātri vien būs gatavi un varēsiet cienāt savus viesus ar siltiem pīrāgiem.