Filmas "Rītausmas maršs" pirmizrāde

2022. gada 8. augustā Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", notika Krievijas filmas "Rītausmas maršs" pirmizrāde.

gallery icon
99
Sarkanais paklājs
2022. gada 9. augusts, 12:59

FOTO: Rīgā nosvin Krievijas filmas "Rītausmas maršs" pirmizrādi

Jauns.lv

Pirmdien, 8. augustā, Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", notika Krievijas filmas "Rītausmas maršs" pirmizrāde.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kulta padomju un krievu kinorežisora Romāna Kačanova filma "Rītausmas maršs" (filmas "DMB", "Down House", "Nevaļaška", "Arie", "Gena Beton") ir atvadas no brīvības un cerības uz kaut ko labu Krievijas sabiedrībā. Filmas režisors, pabeidzis filmas veidošanu, nekavējoties pameta Krieviju.

“Kā tagad atceros, maija sākumā pabeidzu filmu un tās pašas dienas vakarā jau biju autobusā uz Viļņu, pēc tam uz Rīgu. Tikai tad varēju izelpot, jo citādi visur bija traģēdijas sajūta. Tas bija gaisā. Tagad justies kā bēglim ir daudz adekvātāk nekā sēdēt ar klēpī saliktām rokām,” saka režisors Romāns Kačanovs.

Filmas darbība risinās Piemaskavā 20. gadsimta deviņdesmitajos gados. Bijušajā PSRS attīstās kapitālisms. Galvenais varonis pelna naudu, filmējot reklāmas rullīšus un organizējot koncertus. Viņš uzņemas organizēt jauno mūziķu konkursu. Uzvarētājs ir izvēlēts jau iepriekš. Uzstāties sabrauc nevienam nepazīstami mūziķi, kas pārstāv dažādus mūzikas žanrus un virzienus. Māksliniekus vieno vēlme izpausties. Nejaušība ievieš savas korekcijas norises plānā, un pasākums iegūst negaidītu pavērsienu – uzvarētājs nav zināms līdz pat pēdējam konkursa numuram.

Šīs filmas oriģinālajā skaņu celiņā bija iekļauts ievērojams skaits dziesmu un muzikālu kompozīciju, kas radītas tieši filmai un iepriekš nav izpildītas (MS Senechka, RSAK, Zhenya Lyubich, Gara Kachanova un citi). Tomēr filma nav tikai par mūziķu konkurenci tālajā 1997. gadā. Šī filma ir par tā laika viegluma un brīvības sajūtu. Šī filma ir atvadas no brīvības un cerības uz kaut ko labu Krievijas sabiedrībā.

Lomās: Ivans Semjonovs, Varvara Komarova, Sola Monova, Fēlikss Bondarevs, Liāna Griba, Kuzma Kotreļovs, Dans Rozins, MC Seņečka, Aleksandra Kiseļova, Artemijs Troickis, Naiks Borzovs, Žanna Aguzarova, Gariks Sukačovs, Nikola Kosinska, Gara Kačanova, Vasilijs Zvjozdkins.