Dailes teātra medus - garšīgākais valstī
foto: no privātā arhīva
Uģis un Matīss Mālnieki. Abi ir bitenieki.
Slavenības

Dailes teātra medus - garšīgākais valstī

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Dailes teātris, kurš nupat vēris durvis skatītājiem, jauno sezonu sāk zelta medaļnieka statusā. Panākums gan gūts nevis kādā teātru skatē, bet gan konkursā "Latvijas garšīgākais medus 2021".

Dailes teātra medus - garšīgākais valstī...

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", par to parūpējušās teātra lidojošās darbinieces bites, kuras uz Dailes augstākā jumta saimnieko jau otro gadu. Par tām rūpējas urbānais bitenieks Uģis Mālnieks un viņa dēls Matīss. Turklāt tieši Matīss bija tas, kurš vienu no Dailes bišu ievāktajiem medus veidiem iesniedza konkursam. Un vinnēja, tādējādi pārspējot tēvu, kurš pirms pieciem gadiem, piedaloties tādā pašā konkursā, ieguva otro vietu jeb sudraba medaļu.

foto: no privātā arhīva
Uģis un Matīss Mālnieki. Abi ir bitenieki.
Uģis un Matīss Mālnieki. Abi ir bitenieki.

Zīmīgi ir tas, ka Uģis ir bitenieks trešajā, bet Matīss, sekojot viņa pēdās, šo dzimtas arodu var ienest arī ceturtajā paaudzē. “Es nezinu, vai Matīss būs bitenieks, jo jauniešiem tās prioritātes, kā zināms, var mainīties. Katrā gadījumā es jūtu, ka viņš ir apņēmības pilns apgūt šo arodu. Un ar savu attieksmi un darbu viņš šogad bija pelnījis to medaļu. Tā nav iesācēja veiksme. Vienkārši kārtīgs un godprātīgs darbs vienmēr atmaksājas,” tā par dēla veikumu spriež tēvs, piebilstot: “Jebkurā gadījumā aroda prasmes un zināšanas ir viena no retajām un tiešām likvīdajām lietām, ko mums dzīvē neviens nevar ne atņemt, ne nozagt.”

foto: no privātā arhīva
Uģis un Matīss Mālnieki. Abi ir bitenieki.
Uģis un Matīss Mālnieki. Abi ir bitenieki.

Kāpēc Dailes medus ir tik garšīgs, ja jau iemantojis konkursa žūrijas simpātijas? Biteniekam Uģim atbilde nav ilgi jāmeklē. Tas droši vien esot tāpēc, ka, lidinoties kopā ar bitēm, Dailes teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa gars ir restartējies, un nu tam ir nevis kaut kādu tur lāstu un nepatikšanu, bet gan – čempiona garša. Bet, ja nopietni, tad Uģis teic, ka lieliskā garša un uzvara konkursā ir nevis nejaušība, bet gan likumsakarība. Proti, viņš pats, būdams ļoti radošs cilvēks, Dailes teātrī kopā ar bitēm uz 12. stāva jumta jūtas ne vien lieliski, bet gandrīz kā septītajās debesīs. Un kā gan citādi, ja apkārt gan teātra aurā, gan tā ļaudīs ir tik daudz aizraujošu būšanu un radošuma, kur pasmelties, un viss ir gandrīz kā pie bitēm. Tieši tā, jo teātra rosībā, zumēšanā, noslēpumainībā un citās norisēs ir daudz kā kopīga ar bišu saimē notiekošo.