Slavenības
2021. gada 23. jūnijs, 19:57

"Sacīšu zirga" pilnīga kontrole un izmantošana: Britnija Spīrsa gadiem pret savu gribu bijusi tēva aizbildniecībā

Jauns.lv

23.jūnijā 39 gadus vecajai dziedātājai Britnijai Spīrsai jāsniedz liecības tiesā Losandželosā lietā par viņas aizbildniecību. Laikraksts "The New York Times" publicējis jaunus materiālus, kas apliecina, ka dziedātāja ilgus gadus cenšas izkļūt no tēva Džeimsa Spīrsa aizbildniecības.

Britnija atrodas sava tēva aizbildniecībā kopš 2008.gada, pēc tam, kad nonāca psihiatriskajā slimnīcā alkohola un narkotiku problēmu dēļ.

Aizbildniecība paredz pilnīgu aizbildņa kontroli pār aizbilstamā dzīvi, ieskaitot finanses, pārvietošanos, sazināšanās loku. Parasti šāds mehānisms ASV attiecas uz cilvēkiem komā, cilvēkiem ar kognitīviem traucējumiem un bērniem.

Tomēr Britnija turpināja strādāt, izlaist albumus un pelnīt miljonus, ko kontrolēja viņas tēvs. 2019.gadā pēc pēkšņas šova atcelšanas dziedātājas fani internetā organizēja kustību #FreeBritney, aicinot atgriezt Spīrsai viņas patstāvību.

foto: REUTERS/SCANPIX

Pati slavenība tieši nekomentēja situāciju, bet pēdējos mēnešus tiesājās ar tēvu. Tādā veidā, "The New York Times" materiāli ir pirmais tiešais apstiprinājums tam, ka Britnija ilgus gadus bija sava tēva aizbildniecībā pret savu gribu.

Materiāla autori atsaucas uz "konfidenciāliem tiesas sēžu protokoliem", kas nonākuši "The New York Times" rīcībā. Saskaņā ar šiem dokumentiem Britnija gadiem ilgi centās izkļūt no aizbildniecības un izjuta ierobežojumus visās savas dzīves jomās.

foto: AFP/Scanpix

Sākot ar, kurus cilvēkus drīkst satikt līdz tam, kādā krāsā izkrāsot virtuvi. Vēl 2016.gadā izmeklētājs ziņojumā rakstīja: "Viņa teica, ka uzskata, ka aizbildniecība kļuvusi par apspiešanas un kontroles rīku." 

"Viņa ir nogurusi no tā, ka tiek izmantota un, ka visi apkārt pateicoties viņai nopelna." 2019.gadā viņa paziņoja tiesai, ka aizvesta uz psihiatrisko slimnīcu pret savu gribu.

foto: AP/Scanpix
Britnijas Spīrsas tēvs Džeimss.

Tāpat no protokola kļuvis zināms, ka 2014.gadā Britnija lūdza tiesai atcelt tēva pilnvaras, galvenokārt viņa problēmu ar alkoholu dēļ, par to pastāstījis viņas advokāts.

Saskaņā ar dokumentiem un ģimenei tuvāk stāvošu cilvēku aptaujām, attiecības ar tēvu dziedātājai bijušas saspringtas, raksta "The New York Times", un situācija ar aizbildniecību visu tikai pasliktināja.

Britnija sacīja, ka Džeimss bija "apsēsts" ar kontroli pār viņu un pat neļāva ieviest jaunus draugus bez atļaujas. Lai gan viņa ar saviem šoviem pelnīja miljonus, pēc viņas teiktā, viņai izsniegts pabalsts - divi tūkstoši dolāru nedēļā.

Tāda ir Britnija Spīrsa - soctīklu fotogrāfijās, uz skatuves un reālajā dzīvē

gallery icon
46

Jebkuri pārkāpumi no viņas puses noveda pie "ļoti smagām" sekām, aizbildniecība bija galvenokārt "saistīta ar bailēm", sacīja dziedātāja.

Britnija pastāstīja, ka aizbildnis vairākas reizes nedēļā viņai licis veikt narkotiku testu. Viņa nevarēja izmantot savu kredītkarti. Visi šie ierobežojumi viņu "ļoti dusmojuši". Pēc Britnijas teiktā, viņa piespiesta uzstāties pat ar augstu temperatūru, kas kļuva par vienu no baisākajiem mirkļiem viņas dzīvē.

Britnija Spīrsa un Sems Asghari “Instagram” bildītēs

gallery icon
86

Paradokss ir arī tas, ka Britnija ir spiesta maksāt par advokātiem abām pusēm, gan par saviem aizstāvjiem, gan par aizbildņa. Atklātā tiesas sēdē 2020.gada novembrī Britnijas māte Linna atbalstīja Džeimsa atcelšanu no aizbildņa pienākumiem.

Meitas un tēva attiecības viņa nosauca par toksiskām un sacīja, ka "laiks sākt visu no jauna". Pēc viņas vārdiem, Džeimss meitu nosaucis par sacīkšu zirgu ar kuru attiecīgi arī jāapietas.

"The New York Times" tāpat stāsta par Džeimsa sarežģīto bērnību, kas pēc viņu tuvāko (arī pirmās sievas) domām, varētu ietekmēt viņa raksturu. Viņa māte izdarīja pašnāvību uz jaunākā dēla kapa, kad Džeimsam bija 13 gadi. Tēvs pret zēnu izturējās cietsirdīgi. Jaunībā Džeimsam bijušas problēmas ar alkoholu.