foto: no privātā arhīva
Pāragri mirušā Matīsa Runtuļa mūziku iemūžinās izrādē
Matīss Runtulis bija viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes mūzikas producentiem.
Mūzika
2020. gada 26. septembris, 05:16

Pāragri mirušā Matīsa Runtuļa mūziku iemūžinās izrādē

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

“Mums tagad jādzīvo ar to, ka nespējām novērst nelaimi, tāpēc negribam, lai tas notiktu ar citiem vecākiem un viņu jauniešiem,” uzsver producente Sanita Tauriņa, kura kopā ar domubiedriem izveidojuši projektu "Divi 9".

Šā gada maijā 29 gadu vecumā no dzīves nolēma aiziet talantīgais mūziķis un mūzikas producents Matīss Runtulis, "Cabaret" un citu muzikālo projektu autoru Viktora Runtuļa un Sanitas Tauriņas dēls. Matīsu sagrāva kādu šķietami “nevainīgu” vielu lietošana – viņš ilgstoši juties iztukšots un depresīvs, bet 6. maija rītā savām ciešanām pielika punktu. Tagad, lai atstātu paliekošu viņa mūziku, Matīsa vecāki, viņa draugi un domubiedri radījuši projektu "Divi 9", kā mērķis ir mākslas valodā izgaismot un pievērst uzmanību garīgās veselības un atkarības problemātikai Latvijā.

Ideja par šādu projektu radās Matīsa vecākiem Sanitai Tauriņai un Viktoram Runtulim, bet pie tā īstenošanas pieķērusies projekta vadītāja Marta Mēness. “Matīss aizgāja par agru. Tas ir negodīgi, viņam vēl bija jādzīvo, daudz jārada un jākoncertē. Viņam bija daudz radošo plānu... Tāpēc ar šo projektu gribam pateikt Matīsam paldies par viņa daudzveidīgo mūziku, ko viņš ir radījis,” žurnālam "Kas Jauns" uzsver Sanita Tauriņa, sakot, ka savulaik ar Matīsu bija sarunājuši, ka kopā tiks veidota multimediāla izrāde, kurā viņš būs muzikālais direktors. “Viņš izvēlētos mūziku, tostarp arī sevis radīto, un Viktors ar laikmetīgā kustību teātra palīdzību izteiktu Matīsa iecerēto domu. Pēc traģiskajiem maija notikumiem ar Viktoru sapratām, ka Matīsa darbs ir jāpabeidz, tikai šoreiz visa izrāde tiks veidota tikai un vienīgi ar Matīsa sacerēto mūziku. Un viņš ir sacerējis ļoti daudz darbu, ir, no kā izvēlēties,” paskaidro Sanita.

Viņa stāsta, ka izrāde sāksies ar vienu no Matīsa pēdējiem gabaliem – smeldzīgo kompozīciju "Šī mīlestība nepārdodas" (no albuma "Tiekšanās uz svelmi un smeldzīgu klusumu. Notinghila") –, bet noslēgumā skanēs viņa paša pirms četriem gadiem sacerētais rekviēms "Let Go. Northern C". “Gan mums kā vecākiem, gan Matīsa draugiem un kolēģiem gribas, lai viņa darbi nepazustu, tāpēc vēlamies tos iedzīvināt šajā izrādē. Tas ir viens no mērķiem, kāpēc top šāda izrāde un projekts. Bet otrs, galvenais – ir šis sociālais mērķis.”

foto: no privātā arhīva
Matīss un viņa pašportrets.

Proti, pēc Matīsa nāves ar Sanitu sazinājās daudzi vecāki, kuri paši šādu traģēdiju bija jau piedzīvojuši. Viņi piedāvāja palīdzību, dalījās savā pieredzē. Tāpat ar Sanitu joprojām sazinās vecāki, kuri šobrīd tam visam iet cauri, un prasa padomu. “Bet kādus padomus mēs varam sniegt, ja neesam speciālisti? Ja paši nonācām situācijā, kurā nezinājām, kā īsti rīkoties, kā novērst nelaimi. Tāpēc ar Viktoru sapratām, ka par šo tēmu ir jārunā publiski, ka jāpievērš tai sabiedrības uzmanība, izmantojot to instrumentu, kas ir mūsu rīcībā, – runāt mākslas valodā, uzsākt šo sarunu. Šī saruna patiešām ir jāsāk, jo šī tēma Latvijā ir ļoti sāpīga, bet kaut kā par to tiek klusēts. Diemžēl mūsu sabiedrība, kamēr tas neskar personiski, ignorē šo tēmu, cenšas izlikties to neredzam. Taču problēma ir ļoti plaša. Un par šo problēmu mēs runāsim mākslas valodā, tādā veidā uzrunājot nozares profesionāļus, cerot uz Veselības ministrijas atbalstu un sabiedrības sapratni. Lai varētu izveidot ceļvežus jauniešiem, kuri nonākuši grūtībās, sagatavot padomus, kā rīkoties vecākiem. Šāda jauniešu mentālās veselības problēma ir aktuāla visā pasaulē, jo mūsdienu dzīves ritmā jauniešiem kļūst aizvien grūtāk, viņi netiek galā ar dzīves tempu, materiālisma kultu. Matīss to nosauca par kvadrātu, no kura viņš nespēj izkļūt. Mēs savā izrādē šo kvadrātu formulējam kā materiālo pasauli, ar ko jaunais cilvēks cīnās,” paskaidro Sanita Tauriņa.

Atvadas no mūzikas producenta Matīsa Runtuļa

12. maijā Rīgas kremetorijā notika atvadīšanās no priekšlaicīgi aizgājušā, vien 29 gadus vecā mūzikas producenta Matīsa Runtuļa.

gallery icon
200

Par projektu "Divi 9"

Matīsa Runtuļa aiziešana satricināja daudzus, it sevišķi jaunās paaudzes māksliniekus, kuri paši bieži jūtas nepasargāti un kuriem ir nācies nonākt situācijā, kad nav iespējams saredzēt izeju un rast risinājumus savas personiskās brīvības atgūšanai caur patiesas mākslas radīšanu. Matīsa stāsts nav vienīgais, kas vēsta par to, cik grūts un pārdzīvojumu pilns var būt jauna cilvēka ceļš. Daudzi ir saskārušies un vēl aizvien turpina saskarties ar līdzīgu problēmu un pārdomu spektru. Problēmas aktualitāti pierāda statistikas dati. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, Latvija diemžēl joprojām ir viena no līderēm pašnāvību skaita ziņā starp Eiropas Savienības valstīm. Bet, runājot par narkotiku lietošanas statistiku, trūkst ne tikai pašas informācijas par esošo situāciju, bet arī sabiedrības izglītošanas.

Saskaņā ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesora un psihiatra Elmāra Rancāna 2017. gadā veiktajā pētījumā norādīto Latvijā katru gadu ar depresiju slimo 115 000 cilvēku. Bet ambulatorā centra "Veldre" vadītājs psihiatrs Māris Taube atzīst, ka realitātē “redzami” (tie, kas ārstējas pie ģimenes ārstiem vai psihiatriem) ir tikai 1–2 %, pārējie vai nu ignorē simptomus, vai “ārstējas” pašu spēkiem, kā nu māk – kāds ar nomierinošām tējām un aptiekās pieejamiem bezrecepšu līdzekļiem, cits ar alkoholu. Taču desmitā daļa to, kas apmeklē ģimenes ārstu, slimo ar depresiju, un Latvijā kopumā tie ir 70 000 pacientu, kam būtu nepieciešama palīdzība.

Projekts "Divi 9" ar savu radošo darbību šādu tradīciju vēlas stiprināt, pievēršoties mentālās veselības un atkarības problemātikai Latvijā. Pašlaik projekta komandā ir jau vairāk nekā 30 savu jomu profesionāļu – režisori, horeogrāfi, producenti, performanču mākslinieki, scenogrāfi, animatori, mūziķi, komponisti, vokālisti, audiovizuālo mediju mākslinieki, dokumentālo filmu veidotāji, ilustratori un grafiskie dizaineri –, Matīsa Runtuļa draugi un radošie biedri. Vēloties uzsākt mākslas aktīvisma kustību Latvijā, daloties savā personīgajā pieredzes stāstā, šā gada novembrī projekta "Divi 9" komanda pieteiks pirmos divus mākslas notikumus: multimediālu izrādi Šī mīlestība nepārdodas un audiovizuālu mediju izstādi "Māksla" garākai dzīvei. Izstāde būs vairāk nekā 15 mākslinieku kolektīva audiovizuālu mākslas darbu ekspozīcija, kas radīta speciāli šim notikumam. Autori reflektēs par projekta "Divi 9" tēmām, piedāvājot skatītājiem jaunas – garākas – dzīves pieredzes.

Savukārt multimediālā izrāde "Šī mīlestība nepārdodas", kuras režisors ir Viktors Runtulis, ir izrāde par jaunu cilvēku – meklētāju. Tāds varētu būt ikviens jauns radošs un ne tikai radošs cilvēks. Tā ir pretstatu spēle – balansējot no cilvēka brīvības meklējumiem līdz kvadrātā iespiestai sāpei. Nepabeigtā tēva un dēla saruna turpinās laikmetīgā kustību teātra, mūzikas un mākslas valodā – tie ir impulsi, kurus dēls atstāj tēvam starptelpā – dvēseles sfēras tvērumā. Mūžības pavedieni, kuriem sekojot tiek meklētas atbildes uz neuzdotiem jautājumiem.

Viss sākās ar “nevainīgu” tabletīti

Kas notika ar Matīsu Runtuli, pēc viņa nāves žurnālam "Kas Jauns" atklāja Sanita Tauriņa: “Matīsa darbs bija saistīts ar muzicēšanu naktīs, un tur tas viss – kaut kāda lēta ķīmija, tabletes? – tika pienests “uz paplātes”. Mēs nepamanījām, jo viņš nekad nepārspīlēja. Pamanījām vien tad, kad mūsu labais, trauslais Matīss sāka palikt savādāks. Nelegālā piedāvājuma un pieejamo izmaksu dēļ tās vielas šobrīd ļoti apdraud pat skolas vecuma bērnus. Un vecāki var ilgi nenojaust, ka bērni tādas lieto, jo, kā saku, šis “jaunais ļaunais” ir ļoti viltīgs, tam nav nedz smaržas, nedz citu jūtamu pazīmju. Tās nav cigaretes, pēc kuru smakas jakā mamma bērnu pieķers. Nav alkohols. Tā ir lēta ķīmija, kas jauniešiem tiek pienesta, ar to mācas virsū, jo ar to darbojas vesels tīkls. Jaunieši ar to ākstās, līdz pienāk diena, kad nespēj funkcionēt, neierijot to sūdu. Un tad pienāk mirklis, kad tas sūds ir pilnībā sagrāvis lietotāja nervu sistēmu, tur vairs nekas nav palicis...”

Citas ziņas lasiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!