Slavenības
2020. gada 18. septembris, 15:46

76 gadu vecumā spēlēt aizsaules teātrī devies pazīstamais krievu aktieris Boriss Kļujevs

Līga Klīve

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Aktieris Boriss Kļujevs ir labi pazīstams kā padomju kinocienītājiem, tā mūsdienu seriālu skatītājiem. Grāfs Rošfors filmā «D`Artanjans un trīs musketieri», Maikrofts Holmss «Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumos» un Nikolajs Petrovičs Voroņins seriālā «Voroņini» (to varam skatīt kanālā "360TV") – šīs lomas nāk prātā, dzirdot Kļujeva uzvārdu. Nu leģendārais aktieris 76 gadu vecumā devies spēlēt uz citas pasaules skatuves.

Kļujevs piedzima Maskavā 1944. gadā. Vēl pavisam mazs, viņš palika bez tēva – ar sirdslēkmi 36 gadu vecumā mira aktieris Vladimirs Kļujevs. Ģimenē materiālais stāvoklis bija tik smags, ka jau 13 gados zēns piepelnījās, izkraujot vagonus, bet pāris gadus vēlāk strādāja celtniecībā.

«Es ļoti kaunējos sava nabadzīgā apģērba dēļ. Agrā jaunībā nozvērējos, ka reiz kļūšu slavens, bagāts un ģērbšos kā īsts dendijs,» vēlāk atcerēsies Boriss. Skolas laikā par aktiera profesiju viņš nedomāja absolūti nemaz, puisi vairāk vilināja jūra un flote. Viss mainījās brīdī, kad skolā, lai iestudētu lugu «Velna dzirnavas», ieradās tolaik slavenā aktrise Klaudija Polovikova. Boriss ticis pie velna lomas, kuru nospēlējis tā, ka «dzirksteles šķīdušas», un vēl vairākas dienas pēc izrādes visi par viņu vien runājuši. Kāda tur vairs flote, pēc skolas beigšanas Kļujevs devās uz Ščepkina teātra skolu. Studiju laikā viņš paspēja gan armijā trīs gadus nodienēt, gan filmēties kino, gan piedalīties izrādēs Mazajā teātrī, kurp tika uzaicināts strādāt pēc absolvēšanas. Šim teātrim aktieris uzticīgi kalpoja visu savu mūžu, paralēli strādājot par pasniedzēju un audzinot jaunas aktieru paaudzes.

Ja kā velns Kļujevs reiz kļuva slavens pilsētā, tad kā grāfs Rošfors viņš guva galvu reibinošu atpazīstamību visā bijušajā Padomju Savienībā un vēl aiz tās robežām, kur vien tika demonstrēta muzikālā filma par musketieru piedzīvojumiem. Aktiera karjerā ir neskaitāmas lomas izrādēs un vairāk nekā 100 kinolomu. Starp citu, saņemot piedāvājumu piedalīties filmā Ķīnā, Kļujevs kļuvis populārs arī tur.

Runājot par privāto dzīvi, tā ir privāta vārda tiešajā nozīmē. Aktieris ir trīsreiz precējies, un ziņas par pirmajām divām sievām neatrast nekur. Pirmajā laulībā pasaulē nāca Kļujeva vienīgā atvase – dēls Aleksejs, kurš diemžēl, nesagaidījis 24. dzimšanas dienu, nomira. Nāves iemesls bijis tāds pats kā vectēvam… Ar trešo sievu Viktoriju Borisam laulība ilga 45 gadus, līdz pat aiziešanai. Kopā viņi pārvarēja visas dzīves bangas, kopā bija arī smagajā brīdī 2018. gadā, kad Kļujevam diagnosticēja plaušu vēzi, kas bija liels pārsteigums cilvēkam, kurš allaž bijis veselīgs, sportisks, regulāri spēlējis futbolu un cilājis svaru stieņus līdz pat 65 gadu vecumam. «Es ārstējos un ārstēšos, taču mierīgi pieņemšu jebkuru variantu, jo uzskatu, ka esmu nodzīvojis ļoti labu, interesantu un skaistu mūžu,» pirms diviem gadiem teica Boriss…

foto: Sergei Karpukhin/TASS
Atvadas no Borisa Kļujeva.