Leģendārā karotāja Mulana – no animācijas uz pilnmetrāžas filmu

Starptautisku atzinību guvusī režisore Nikija Karo (“North Country”, “The Zookeeper`s Wife”, “Whale Rider”) ir atdzīvinājusi uz lielā ekrāna episko stāstu ...

gallery icon
12
Kino
2020. gada 9. septembris, 06:33

Leģendārā karotāja Mulana – no animācijas uz pilnmetrāžas filmu

Karlīna Timofejeva

Starptautisku atzinību guvusī režisore Nikija Karo (“North Country”, “The Zookeeper`s Wife”, “Whale Rider”) ir atdzīvinājusi uz lielā ekrāna episko stāstu par Mulanu un padarījusi to par iedvesmojošu un saviļņojošu piedzīvojumu, kurš būs saistošs dažāda vecuma kinoskatītājiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ņemot par pamatu ķīniešu “Balādi par Mulanu”, šis stāsts jau bija reiz ekranizēts 1998. gada animācijas filmā, kura guva plašu popularitāti pasaulē. Lai arī “Mulana” atspoguļo ķīniešu kultūras tradīcijas un parāda to bagātību, tai ir universāla pievilcība, jo vērtībām, par kurām tiek runāts šajā filmā, nav robežu vai nacionālas piederības – tas ir stāsts par godu, ģimeni, cieņu pret saviem senčiem un pienākuma izpildi. Pārdzīvojusi neskaitāmas filmas izlaišanas datumu maiņas, “Mulana” beidzot ir nonākusi pie sava skatītāja, kļūdama pa šo laiku vēl gaidītāka.

“Oriģinālā balāde tika uzrakstīta apmēram 1500 gadu atpakaļ. “ stāsta filmas “Mulana” producents Džeisons Rīds, “Pateicoties 1998. gada animācijas filmai, par to plašāk kļuva zināms arī rietumu auditorijai. Mēs gribējām paņemt elementus no oriģināla un iemīļotās animācijas filmas un radīt jaut ko pavisam jaunu, kas saglabātu šī iedvesmojošā stāsta galvenos elementus. Pats galvenais šajā visā ir neatkārtojamais Mulanas gars – kad skatījos animācijas filmu, man patika tajā mūzika, komēdijas elementi, bet galvenais, kas mani aizrāva, bija pati Mulana. Kā jūs pildāt savu pienākumu? Kā jūs rīkojaties, kad ir kaut kas jāizdara pareizi. Kā jūs iekļaujaties apkārt esošajā pasaulē un kā jūs tur atrodat savu vietu? Tie ir galvenie jautājumi, uz kuriem mēs vēlējamies rast atbildes savā filmā.”

foto: Publicitātes foto

Filmas “Mulana” izpildproducents Bils Kongs ir pārliecināts, ka mūsdienu auditorijai nebūs problēmu identificēties ar galveno varoni, lai arī notikumi ir daudzu gadsimtu seni. Vēl 2015. gadā, kad tika pārskatītas iespējas veikt jaunas pieejas jau labi zināmiem stāstiem, scenāristes Lorēna Haineka un Elizabete Mārtina nāca klajā ar ideju sakarā ar “Balādi par Mulanu”. Studija “Disney” pieņēma šo scenāriju ar prieku. “Mēs bijām ļoti priecīgi pievērsties animācijas filmā it kā jau zināmajiem notikumiem, taču tajā pašā radot kaut ko pavisam jaunu, jo leģendai bija ļoti liels potenciāls pilnīgi jaunam stāstam,” atzīstās producents Džeisons Rīds, “Mulana ir karotāja un viņa ir pavisam savādāka, nekā princeses no “Disney” filmām – viņu nav jāglābj un jāaizsargā, bet viņa spēj pati pastāvēt par sevi, ziedojot sevi pilnībā cīņai par savu valsti un ģimeni.”

Kad pienāca laiks ķerties klāt pašai filmai, tās veidotāji nolēma izpētīt, kas bija tas, kas padarīja 1998. gada animācijas filmu tik pievilcīgu skatītājiem. Viņi jautāja cilvēkiem Ķīnā, Āzijas diasporas pārstāvjiem Amerikā – ko filma viņiem nozīmēja? Šo pašu jautājumu uzdeva arī rietumu puslodes kino skatītajiem un viņiem visiem filma ne vienmēr nozīmēja vienu un to pašu. Tāpēc bija jādomā, kā izveidot jaunu filmu, kura runātu par jaunajai paaudzei aktuālām tēmām šī klasiskā un universālā stāsta kontekstā. “Bija īpaši animācijas filmas elementi, kurus mēs negribējām izlaist,” saka Rīds, “Mēs vēlējāmies saglabāt to burvību, kura bija animācijas filmā. Oriģinālajā stāstā bija arī daudz kā tāda, kas nebija piemērots “Disney” versijai. Mēs apzinājāmies, ka filmai ir jābūt zināmai maģijai un tai jāsaglabā zināms rotaļīgums un vieglums. Rezultātā mums izdevās izveidot lielisku sajaukumu starp piedzīvojumu, romantikas un komēdijas žanriem.”

foto: Publicitātes foto

“Šim stāstam mani piesaistīja pašas Mulanas tēls – viņas pārtapšana no ciema meitenes par karavīru, kļūstot par savas tautas leģendu.” stāsta filmas režisore Nikija Karo, “Viņa ir sava tēva – izcila karotāja meita, drošsirdīga un savu ģimeni mīloša, taču tajā pašā laikā – neaizsargāta un šaubu pilna. Savā dzīves ceļā viņai vienmēr vajadzēja paļauties uz jau esošajām prasmēm un mācīties apgūt jaunas. Viņa izmanto savu gudrību, asprātību un spēcīgo raksturu, lai pārvarētu daudzos izaicinājumus un uzveiktu briesmīgo ienaidnieku. ” Režisore nekad nebija gribējusi uzņemt otru animācijas filmu, bet drīzāk godināt esošo balādi, kura gadsimtu gaitā tikusi pārstāstīta neskaitāmas reizes. “Tas man ir liels gods, saviļņojums un arī milzīga atbildība,” atzīstās režisore, “Esmu ļoti satraukta par to, ka mūsdienu kino skatītajiem būs iespēja iepazīties ar pilnīgu jaunu Mulanas stāsta redzējumu. ”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Par filmu:

Stāsts par bezbailīgo Mulanu, kura uzdodas par vīrieti, lai iestātos armijā un cīnītos pret Ķīnas iekarotājiem. Būdama leģendāra kareivja meita, Mulana aizvieto savu slimo tēvu kaujas laukā, vēl nezinot, ka viņai būs lemts iemantot slavu, kā vienam no izcilākajiem karotājiem visā Ķīnas vēsturē.

Filma “Mulana” kinoteātros no 11. septembra.