foto: Rojs Maizītis
Pēc dramatiskas nakts pierobežā mūziķis Gunārs Meijers var zaudēt kājas...
Ārsti Gunāram Meijeram likuši atrasties gultas režīmā, tomēr mūziķis nevar nosēdēt mierā.
Slavenības
2020. gada 2. augusts, 07:15

Pēc dramatiskas nakts pierobežā mūziķis Gunārs Meijers var zaudēt kājas...

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Smagā stāvoklī Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas stacionārā Biķernieki ievietots mūziķis Gunārs Meijers. Viņš jau ļoti ilgu laiku sirgst ar cukura diabētu, un tagad situācija ir kritiska – iespējama gangrēna, kāju pirksti ir melni... Fonds Līdzskaņa izsludinājis līdzekļu vākšanu, mediķi cīnās, lai nebūtu jānoņem kājas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viss sācies jau pavasarī, kad Gunārs ar draugiem uz 51 dienu iestrēga Norvēģijā karantīnā, jo pandēmijas dēļ bija slēgtas robežas. Pietrūka zāļu, un sākās problēmas ar kāju pirkstiem. Maijā kļuva vēl sliktāk, bet mūziķis cīnījās, cik varēja, un gāja pie ārstiem, līdz 7. jūnijā piedzīvoja smagu negadījumu.

Policijā nometa klausuli

“Braucu makšķerēt uz Neretu pie drauga uz karpu dīķiem. Sešus kilometrus tālāk dzīvoja mans bērnības draugs, sazvanījāmies un norunājām, ka viņš atbrauks pie manis. Pulkstenis jau deviņi vakarā, bet viņš nebrauc. Es atstāju makšķeres, zāles un pārtiku pie dīķa un pats braucu skatīties, kas ar draugu noticis,” Kas Jauns Avīzei stāsta Gunārs.

Liktenīga sagadīšanās – vietā, kur bija jāgriež uz drauga mājām, Meijeru apžilbināja garām braucošs auto, un viņš pabrauca garām. “Iespējams, ka sākās problēmas ar cukuru – zuda orientācija. Lai apgrieztos, ceļš bija par šauru,” atceras mūziķis.

Tā viņš aizbraucis līdz Lietuvas robežai, kur bija pamestas mājas. Tur netālu no robežstaba 1117 mašīna iestrēga mālos. Gunāram sāka kļūt slikti, turklāt apstākļos bez zālēm, apmaldījies, Tele 2 zona arī pazudusi, saziņai atlika tikai ārkārtas tālrunis, ko viņš arī mēģināja izmantot.

“Zvanu uz operatīvo līniju 112, un tur saka, ka savienos ar policiju. Policijā savukārt atbild, ka uz tādiem gadījumiem nebraucot, un nomet klausuli,” apgalvo Gunārs.

Pats aizrāpoja līdz lielceļam

Mēģinājums auto izdabūt no māliem beidzās slikti, sadedzinot sajūgu. “Atradu kabatā vienu konfekti un pārlaidu nakti mašīnā. No rīta kājas sāp, paiet nevaru. Kājas arī samērcēju dubļos, bet diabēta slimniekam jebkurš skrāpējums ir bīstams. Kaut kā aizrāpoju līdz galvenajam ceļam, un garām brauca sieviete ar velosipēdu. Telefonam parādījās zona, visu sazvanīju, un pēc desmit minūtēm traktorists izvilka manu mašīnu no māliem,” turpina Gunārs.

Apdrošinātāji paskaidrojuši, ka 1100 eiro lielos izdevumus par auto remontu nesegs, jo pats sabojājis sajūgu. “112 telefona un policijas dēļ. Bet kurš var novērtēt, cik liels kaitējums nodarīts manai veselībai? Vainīga 112 dispečere, viņa mani slimu atstāja naktī meža vidū. Es pat pateicu precīzu atrašanās vietu. Citā valstī Eiropā tas nebūtu iespējams, tur tūlīt glābēji būtu klāt. Sniegt palīdzību bija glābēju pienākums,” Gunāram sirds ir pilna un emocijas kūsā.

Paciņa zāļu maksā 200 eiro

Tagad mūziķis ievietots Biķerniekos, kur iespējams tikt pie visiem speciālistiem. Slimnīca ir ļoti laba, mediķi cīnās, lai nebūtu jānoņem abas kājas abscesa dēļ (strutu uzkrāšanās norobežotā, noslēgtā audu dobumā –Red.). Tagad vajadzīgi ļoti dārgi ārzemju medikamenti, viena paciņa maksā 200 eiro, nav zināms, cik daudz jāsarūpē.

foto: Rojs Maizītis
Ārsti Gunāram Meijeram likuši atrasties gultas režīmā, tomēr mūziķis nevar nosēdēt mierā.

“Man jāsaka paldies fondam Līdzskaņa, kas izsludināja līdzekļu vākšanu, pirmās zāles jau saņēmu. Bet gribu teikt, ka nevienam neesmu lūdzis palīdzību. Man kāju pirksti ir melni, kājas pūst nost. Mediķi saka – ja tiks pie šīm dārgajām zālēm, tad centīsies manas kājas saglābt. Man ir tikai 63 gadi un otrā invaliditātes grupa,” pauž Gunārs, kurš pašlaik ir gulošs, tikai uz papēža atspiežoties, vēl kaut kur var aizklibot. Turklāt dakteri saka, lai nestaigā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Rudenī izdos pirmo grāmatu

Par spīti visam Meijers saka, ka ir liels optimists un ļoti gaida novembri, kad dienas gaismu ieraudzīs viņa pirmā grāmata Lāčplēša ielas meitene. Savā mūžā stāstītājs redzējis un piedzīvojis ļoti daudz. Skatītāji redz koncertu uz skatuves, bet ne aizkulises, to visu autors ir aprakstījis. Savā mūžā Gunārs sastapies ar vismaz 150 mūziķiem, ir atmiņas par viņiem, ir arī apraksts par paša dzīvi, sākot no sešu gadu vecuma.

“Ir arī mūziķu anekdotes, un grāmata ļoti labi lasās. Tipogrāfijā to novērtēja un pasūtīja man vēl vienu grāmatu. Slimnīcā rakstu arī savu dziesmu grāmatu, būs vismaz 120 manu skaistāko dziesmu vārdi, un klāt pielikšu harmonijas, abas iznāks reizē. Lai izdotu grāmatas, naudu ziedoja mani draugi. Liels paldies par to!” priecājas Gunārs.

Mūziķa dzīvē negaidīti noticis jauns pavērsiens. Pirms diviem gadiem viņš iepazinies ar kādu Maskavas mācītāju, Krievijas pareizticīgo baznīcas protereju Mihailu, kurš nesen Meijeru uzrunājis.

Viņš uzrakstījis Krievijas un Grieķijas pareizticīgo pasaulei divas jaunas krievu dziesmas, vienu ar grieķu mūka vārdiem, otra, pārtulkota krievu valodā, ir paša Gunāra dziesma Māmiņai. Dziesmu ar mūka vārdiem YouTube diennakts laikā noklausījušies pusotra miljona cilvēku, pārtulkoto – pieci miljoni. “Man tagad ir sajūta, ka Latvijā vairs nav ko darīt, tā man kļuvusi par šauru. Bet es gribu pateikt paldies visiem ziedotājiem un manas mūzikas cienītājiem. Es cīnīšos, novēlu visiem cīnīties un nekad nepadoties!” piebilst Meijers.

Ko atbild dienesti

 

“Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir saņēmis iesniegumu no minētās personas, un patlaban notiek faktu pārbaude,” Kas Jauns Avīzi informē Agrita Vītola, VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšniece. Viņa atgādina, ka veselības problēmu gadījumā iespējams vērsties tieši pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, zvanot 113. Viedtālruņos ir bez maksas lejuplādējama lietotne HealthPoint, kas ļauj mediķiem noteikt zvanītāja atrašanās vietu. Valsts policijā informē, ka šādu zvana ierakstu neatrod.