foto: Didzis Grodzs
Jaņa Rozentāla mazmazmazdēls kļuvis par precētu vīru
Saldū jaunais Rozentālu pāris apciemoja Anša vecvecvectēva Jaņa Rozentāla pieminekli.
Slavenības
2020. gada 12. jūlijs, 08:06

Jaņa Rozentāla mazmazmazdēls kļuvis par precētu vīru

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Latviešu glezniecības vecmeistara Jaņa Rozentāla mazmazmazdēls, arī gleznotājs Ansis Rozentāls (31) mijis gredzenus ar Mākslas akadēmijas Ārlietu un izstāžu daļas izstāžu koordinatori Inesi Bauģi (34), kura pēc kāzām pārgājusi vīra uzvārdā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pandēmija gan ieviesa savas korekcijas – jaunais pāris laulājās nevis Rozentāla gleznotajā Saldus Sv. Jāņa luterāņu baznīcā, kā bija iecerēts, bet Rīgas Lutera jeb Torņakalna baznīcā, lai visi sveikt gribētāji var bez problēmām to izdarīt. Ansis lēš, ka dievnamā bijis ap 100 sveicēju.

Kāzas pēc labākajām latviešu tradīcijām Rozentāli svinēja trīs dienas. “Mūs laulāja Torņakalna baznīcas galvenais mācītājs Kaspars Simonovičs un teica ļoti jaukus vārdus – laulību salīdzināja ar riteni, ar kuru jāiemācās braukt līdzsvarā, un tagad ir noņemti maza bērna papildritenīši un jāsāk braukt pašiem. Attiecības arī jāveido līdzsvarā,” teic Ansis.

Pēc tam jaunlaulātie devās uz Saldu, apmeklēja Jaņa Rozentāla muzeju un izstaigāja jaunās sievas bērnības vietas, arī tur, kur viņa makšķerējusi Cieceres upītē. Bijuši arī pie Saldus baznīcas, tikai dievnams bija slēgts, jo mācītājs atvaļinājumā. “Inese Saldū ir dzimusi, un man tur ir Rozentālu dzimtas saknes. Tā ir vieta, no kurienes mēs nākam,” uzsver Ansis.

Vedējos bija gleznotāja Sandra Strēle un viņas draugs Vitālijs. Kāzu mielasts ar 90 ciemiņiem rīkots Jelgavas novada Zaļenieku pagasta skaisti atjaunotajā Abgunstes muižā.
“Pirmo valsi mēs ar sieviņu izvēlējāmies ar Deivida Bovija dziesmu. Otrajā dienā bijām Garciemā, tur man ir vecātēva māja – kaimiņi nāca, un kāzu viesi bija. Svētdien vēl apbraukājām tuviniekus, runājām par piedzīvoto. Skaisti. Tagad tikai sāku aptvert to skaistumu un pozitīvismu, kas no cilvēkiem plūda,” priecājas Ansis.

Tēmas