foto: ©Paramount/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Bils Geitss savā mūžā labdarībai ziedojis jau vairāk nekā 50 miljardus dolāru
Slavenības
2020. gada 27. maijs, 06:44

Bils Geitss savā mūžā labdarībai ziedojis jau vairāk nekā 50 miljardus dolāru

Jauns.lv

“Microsoft” dibinātāja Bila Geitsa (64) kapitāls novērtēts 106,5 miljardu ASV dolāru apmērā. Miljardieris un viņa sieva Melinda (55) apņēmušies savā mūžā un pēc tā beigām 95% kapitāla atdot un novēlēt labdarībai.

Miljardiera Bila Geitsa sievas Melindas dzīve fotomirkļos

gallery icon
28

Kad esi paēdis pats un nodrošinājis ģimeni, palīdzi trūcīgākajiem, - šī pārliecība viņos ir ieaudzināta jau kopš bērnības. Geitsi nosaukti par dāsnākajiem filantropiem pasaulē, viņi labdarībai ziedojuši jau vairāk nekā 50 miljardus dolāru, un turpina to darīt.

foto: Xinhua/Sipa USA/ Vida Press
Bils un Melinda Geitsi.

Jau šā gada martā, kad koronavīrusa pandēmija pārņēma pasauli, Bils un Melinda Geitsi paziņoja, ka ar sava labdarības fonda starpniecību ziedo 50 miljonus dolāru Covid-19 apkarošanas mērķiem. Šo summu paredzēts izdalīt 12 farmācijas un biotehnoloģiju kompānijām, kas aktīvi strādā pie efektīvas koronavīrusa vakcīnas izstrādes. Taču ziedojuma saņēmējiem ir jāņem vērā kāds būtisks norādījums no filantropu puses: veiksmīgās vakcīnas izstrādātājam vai izstrādātājiem ar jauno medikamentu jāapņemas nodrošināt arī paši nabadzīgākie reģioni pasaulē!

Kopumā Geitsi paredzējuši ziedot 300 miljonus dolāru Covid-19 testu, ārstēšanas un vakcīnu izstrādes izdevumiem, - šā gada maijā informējis izdevums „Forbes”.

Kā Bils Geitss pelna un tērē naudu?

Finanšu izdevums “Forbes” šā gada maijā Bila Geitsa kapitālu novērtējis 106,5 miljardu ASV dolāru apmērā. Ja viņš tērētu kaut vai “tikai” vienu miljonu dolāru dienā, būtu nepieciešami 292 dzīves gadi, lai iztērētu visu naudu! Geitss savu prāvo kapitālu sapelnījis pats ar savu darbu. Kā viņam tas izdevies?

Kompāniju “Microsoft” Bils Geitss nodibināja 31 gada vecumā un kļuva par tolaik jaunāko miljardieri pasaulē. Pēc tam, kad klajā nāca programmatūra “Windows 95”, Geitss jau kļuva par pasaulē bagātāko cilvēku. Ilgus gadus neviens viņu nespēja izkonkurēt no miljardieru saraksta pirmās vietas. Tikai “Amazon” dibinātājam Džefam Bezosam tagad tas izdevies.

Geitss ir arī līderis filantropu aprindās, neviens cits bagātnieks nav ziedojis tik prāvas summas labdarībai kā šis “Microsoft” dibinātājs. Šā gada martā Geitss atkāpās no dalības uzņēmuma direktoru padomē, kur bija kopš tā dibināšanas – 1975. gada. Šobrīd viņam pieder nedaudz vairāk par 1% kompānijas akciju. Tagad visu savu uzmanību pilnā apmērā viņš var veltīt 2000. gadā kopā ar sievu dibinātajam labdarības fondam “Bill & Melinda Gates Foundation”. Līdz šim brīdim Geitss labdarībai ziedojis jau vairāk nekā 50 miljardus ASV dolāru!

foto: CAMERA PRESS/Thierry Charlier / Vida Press

Tajā pašā laikā Geitss neizmirst arī palutināt pats sevi. 1997. gadā viņš iztērēja 21 miljonu dolāru par privātas lidmašīnas iegādi. Gadu gaitā viņš iegādājies neskaitāmas luksusa klases automašīnas. Reiz jaunības gados viņu pat arestēja par ātruma pārsniegšanu, kad miljardieris traucās savā “Porsche 911”.

Geitsam pieder arī plaša mākslas darbu kolekcija. 1988. gadā viņš iztērēja 36 miljonus dolāru par gleznotāja Vinslova Homēra darbu. Šī glezna ar laiviniekiem sabangotā jūrā atrodas pie sienas viņa 63 miljonu dolāru vērtajā mājā netālu no Sietlas.

Šajā greznajā savrupnamā ir 24 vannasistabas, 6 virtuves, zāle, kas var uzņemt līdz 200 viesu, un pat mākslīgi radīts strauts, kurā mājo īstas zivis.

2010. gadā Bils Geitss ar sievu Melindu un savu labāko draugu miljardieri Vorenu Bafetu nodibināja apvienību “The Giving Pledge”. Katram, kurš vēlas iestāties biedrībā, jāapņemas pusi savas bagātības ziedot labdarībai. Paši Geitsi apņēmās dzīves laikā ziedot lielāko daļu sava kapitāla un ar organizācijas palīdzību turpināt atbalstīt labdarību arī pēc nāves.

Labdarība kā dzīves jēga

Jau divu gadu dekāžu garumā Geitsu pāris atbalsta dažādus cēlus mērķus caur savu labdarības fondu “Bill & Melinda Gates Foundation”. Organizācijas primārais mērķis ir uzlabot veselības aprūpi un visā pasaulē palīdzēt cilvēkiem izķepuroties no nabadzības.

Bils Geitss atzinis, ka darbs labdarībā ir “jēgpilns un jautrs”. Laulātie draugi apliecinājuši, ka labdarība ir viņu dzīves jēga.

foto: CAMERA PRESS/Tina Paul / Vida Press
Bils un Melinda Geitsi 1999. gadā.

“Vēl pirms apprecēšanās mēs runājām, kā tērēsim daudz naudas filantropijai,” norādījis Geitss. “Mēs uzskatām, ka tas patiesībā ir jebkura bagāta cilvēka pienākums. Kad esi parūpējies par sevi un saviem bērniem, labākais veids, kā iztērēt papildus bagātību, ir atdot to atpakaļ sabiedrībai.”

Vēlme palīdzēt ieaudzināta jau bērnībā

Melinda uzskata, ka vēlme palīdzēt citiem viņai ir ieaudzināta jau bērnībā. Viņa uzauga katoļticīgā ģimenē, kurā viņai allaž ticis mācīts novērtēt sociālo taisnīgumu. “Mēs abi nākam no ģimenēm, kas ticēja, ka šo pasauli, ir jāatstāj labāku, nekā tā bija, kad viņā ienāci,” apliecina Melinda.

foto: David Hartley/Shutterstock/ Vida Press
Bils un Melinda Geitsi.

Bils Geitss jau agrāk intervijās izteicies, ka viņa trīs bērni nebūs miljardieri, jo viņš tik daudz savu ienākumu ziedo labdarībai. Taču Geitss arīdzan norādījis, ka bērnus tas nesatraucot, turklāt viņi visi paši aktīvi iesaistoties labdarības fonda darbībā.

“Mēs ar Bilu labdarības fondā strādājam vairāk vai mazāk pilnu darba laiku jau 20 gadu,” norādījusi Melinda. “Tā ir lielākā daļa mūsu laulības. Tas ir gandrīz viss mūsu bērnu mūžs. Mēs darām šo darbu, jo šis darbs ir mūsu dzīve.”

Bila un Melindas fonds atbalsta palīdzības ņēmējus 50 štatos un Kolumbijas apgabalā, kā arī starptautiski 138 citās valstīs.

foto: CAMERA PRESS/Mark Stewart / Vida Press
Bils un Melinda Geitsi.

Grib izskaust malāriju, Ebolu un AIDS

Bils un Melinda Geitsi jau daudzu gadu garumā ir filantropijas līderi. Kopš fonda „Bill & Melinda Foundation” dibināšanas 2000. gadā pāris naudas līdzekļos izsniedzis vairāk nekā 50 miljardus ASV dolāru projektiem, kas atbalsta globālu veselības aprūpi, palīdzību ārkārtas situācijas, izglītības jomā, trūkumcietējiem un vēl, un vēl un vēl.

Geitsi ziedojuši aptuveni divus miljardus tikai malārijas apkarošanai vien. Pirms dažiem gadiem viņu fonds apvienojās ar moskītu inženierijas kompāniju “Oxitec”, lai radītu vīriešu dzimuma odu, kas iznīcinātu nākamās paaudzes malāriju pārnēsājošos kukaiņus. Geitsu fonda mērķis ir apturēt malāriju “vienas paaudzes laikā”. Pēc gadiem ilgas mirstības lejupslīdes slimībai pēdējā laikā aizvien biežāk noved pie letāla iznākuma.

foto: Greg Mathieson/Mai/Shutterstock/ Vida Press
Bils un Melinda Geitsi.

Bils un Melinda Geitsi arī strādā pie tā, lai apturētu Ebolas vīrusa un poliomielīta izplatību. 2014. gadā viņi ziedoja 50 miljonus ASV dolāru, lai palīdzētu apkarot Ebolas vīrusa uzliesmojumu Rietumāfrikā, un solīja 38 miljonus dolāru kompensāciju Japānas farmācijas uzņēmumam, kas strādā pie zemu izmaksu poliomielīta vakcīnas izstrādes.

Viena no nozīmīgākajām partnerībām fondam „Bill & Melinda Gates Foundation” izveidojusies ar GAVI aliansi. Tajā apvienojušies zinātnieki, valstu līderi, uzņēmēji un filantropi, kuru mērķis ir nodrošināt vakcīnu pieejamību pasaules trūcīgākajām valstīm. Geitsi šim fondam kopš 1999. gada piešķīruši vairāk nekā 2,5 miljardus dolāru.

foto: Mirrorpix / Vida Press


Daudzu gadu garumā Geitsi materiāli atbalsta AIDS vakcīnas izstrādi, norādot, ka šis ieguldījums ir viens no viņu prioritātēm. Vēl 2006. gadā Melinda cerīgi un apņēmības pilni norādīja: „Mēs sapņojam par AIDS vakcīnas izstrādāšanu mūsu mūža laikā. Neatkarīgi no tā, vai tas notiks 15, 20 vai 25 gadu laikā, tas salauzīs šo slimību.”

Atbalsts studentiem

„Mēs padziļināsim un pastiprināsim savu darbu veselības aprūpē un izglītībā. Nodrošināt, lai šī nauda tiek izmantota pareizi, ir liels izaicinājums,” savulaik atzīmēja arī Bils Geitss.

foto: Boussuge Mathis/Abaca/Sipa USA/ Vida Press

Arī izglītībai Geitsi velta vienlīdz daudz uzmanības. 1999. gadā pāris nodibināja „The Gates Millennium Scolars” programmu, lai sniegtu finansiālu atbalstu dažādu ādas krāsu studentiem. Šim projektam Geitsi ziedojuši 1,6 miljardus dolāru un ik gadus aptuveni 1000 jaunu studentu saņem mācībām nepieciešamo stipendiju.