TV
2019. gada 8. decembris, 15:11

"X faktora" apburošajām dvīnēm Rozēm pat galva sāp reizē

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Apburošajām dvīnēm Sanijai un Sanitai (18), ko nupat iepazinām TV šovā "X faktors", viss ir īsts – interese par mūziku, saikne vienai ar otru, uzvārds Roze un pat blondie mati!

No matu galiņiem līdz papēžiem kā divas ūdens lāses līdzīgās māsiņas jeb duets "Rozes" ir no Liepājas, bet mācības Doma kora skolā viņas atvedušas uz Rīgu. Vispirms vienu, pēc gada – otru. Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" meitenes atklājušas, ka gads atšķirtībā bijis līdz šim emocionāli grūtākais posms dzīvē, jo viena otrai ir ne tikai māsas, bet arī labākās draudzenes.

Spiestas šķirties

Sanija un Sanita šova "X faktora" skatītājus piesaistīja ne tikai ar vizuālo tēlu, bet arī ar cītīgi iestudētiem, saskanīgiem priekšnesumiem un māksliniecisko varēšanu, vienai otru izjūtot un papildinot. Arī stāstīt par sevi viņas gatavas, ja to var izdarīt abas reizē. Atsaucīgas, sirsnīgas, atbildīgas un talantīgas – tā dvīnes raksturo tas, ko viņas dara. Mūzika, pēc pašu teiktā, ir viņu dzīvesveids un prioritāte. Un tā bijis vienmēr, jau sākot ar mūzikas skolu.

Sanācis tā, ka Sanita iestājusies mācīties Rīgā, kamēr Sanija palikusi Liepājā – Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā apgūt džeza vokālu. Tā bijusi ilglaicīgākā māsu šķiršanās, ko stipri pārdzīvojušas. „Gads šķita nomākts, monotons – tikai sliktās pašsajūtas dēļ. Lielu daļu laika aizņēma pierašana pie jaunās dzīves vienatnē, kas traucēja attīstīties kā mūziķei un vokālistei, jo bija radušās šaubas par sevi un savām spējām. Tas, ka nejutos labi, lika man mazāk iesaistīties dažādos pasākumos, arī ar skolu saistītos. Pārsvarā laiku pavadīju mājās mācoties, iepazīstot jauno mūziku un džeza specifiku. Ņemot vērā, cik Liepājas pedagogi un kursabiedri bija atbalstoši, negribēju šķirties, tomēr vēlme būt kopā ar māsu un nomainīt vidi sev apkārt bija stiprāka,” stāsta Sanija, kura tagad mācās džeza vokālu Rīgas Doma kora skolas otrajā kursā, kamēr Sanita – Annijas Putniņas vadītās mūziklu nodaļas trešajā kursā. „Ja man, atskatoties uz šo laiku, būtu iespēja kaut ko mainīt, es tomēr neko nemainītu, tikai būtu pārliecinātāka par sevi un atgādinātu, ka palikšana vienai vēl nedod attaisnojumu turēties malā un par to uztraukties,” prāto Sanija.

„Vienam iesākt ko jaunu ir daudz grūtāk, ja līdz tam visu esi darījis kopā,” vienisprātis ar māsu ir Sanita. „Mēs jūtam viena otru – tie ir pareizie vārdi. Ļoti daudz ikdienā runājam – zinām, ka argumentēta runāšana ir atslēga uz visu, tas ļauj vienai otru sajust gan emocionāli, gan arī caur vārdiem,” turpina Sanita. Māsas smej, ka visu dzīvē darījušas kopā un pat ķermenis visu uztver līdzīgi. „Piemēram, ejot cauri stresam "X faktorā", mums pat galva sāk sāpēt vienā laikā, vienlaikus pārņem sajūsma vai uztraukums,” atklāj Sanija.

Labākās draudzenes

Dvīnes viena otrai ir arī labākās draudzenes. „Manuprāt, draudzība, tieši tāpat kā ģimeniskas vai jebkuras citas attiecības, prasa laiku un uzmanību. Vienmēr esmu apzinājusies, ka šī laika nav pietiekami daudz, lai to sadalītu visiem, kuri manā dzīvē jau spēlē svarīgu lomu, tāpēc ir, kā ir – mēs viena otrai esam labākās draudzenes. Un apziņa, ka tev ir viens īsts draugs blakus, man neliek meklēt jaunus. Protams, komunicēju ar visiem sev apkārt, bet vairāk koncentrējos uz darbiem, ko esmu apņēmusies izdarīt,” draugu būšanu skaidro Sanita.

Māsas mācībās iegulda visu savu laiku un interesi. „Rīgas Doma kora skola ir pārliecinājusi mūs ar mūziku saistīt arī savu profesiju. Esam pateicīgas skolotājiem, kursabiedriem – skola ļoti daudz var dot, ir tikai jāspēj mācīties un ņemt to visu pretī,” piebilst Sanita.

"X faktors", pēc māsu Rožu domām, ir pavēris plašāku redzesloku uz mūzikas industriju kā biznesa pasauli. „Mums patīk uzzināt par aizkadriem, redzēt, kā top šovs, cik daudz darba tajā visā jāieliek. Tas licis sevi disciplinēt vēl vairāk, maksimāli plānot savu laiku, lai vairāk var paveikt,” prāto Sanija, noformulējot arī māsu attieksmi pret projektu: „Visa dzīve ir nebeidzama mācīšanās. "X faktors" ir lieliska iespēja mums pilnveidoties, nevis kļūt par kaut ko. Savu vietu tajā uztveram ar pateicību un pieticību.” Finālā gan duetam "Rozes", kā zināms, iekļūt neizdevās - viņas tika izbalsotas ceturtdaļfinālā.

Tēmas