foto: LETA
Sadedzis leģendārais latviskais motocikls, kas bija nosaukts eksprezidentes Freibergas vārdā
Slavenības
2019. gada 20. oktobris, 05:02

Sadedzis leģendārais latviskais motocikls, kas bija nosaukts eksprezidentes Freibergas vārdā

Inta Mengiša

Jauns.lv

Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vārdā nosauktais Harley-Davidson Heritage Softail motocikls, kam pāris gadu vēlāk tapa arī blakusvāģis Imants, pilnībā sadedzis un vairs nav restaurējams, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Spoži baltais dzelzs rumaks, kas viens no pirmajiem rotāts ar latvju rakstiem (Lielvārdes jostas elementiem), Rīgas panorāmu un nosaukts bijušās Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vārdā, pirmoreiz tika prezentēts 2012. gadā, bet 2015. gadā tas tika papildināts ar blakusvāģi, kas nodēvēts eksprezidentes dzīvesbiedra Imanta vārdā.

Kā stāstīja moto entuziasts un motocikla saimnieks Uģis Spēlmanis, elegantais Imants tapis no pamatīgi pārbūvēta un uzlabota "Jawa" blakusvāģa. „Imants rotāts ar restaurētu senu saktu, kas ieskauj slīpētu dzintaru, turklāt tas ir pamatīgi uztūnēts – ierīkota „mūzika”, atpakaļskata kamera un pat televizors,” stāstīja Spēlmanis.

Vaira Vīķe-Freiberga uz motocikla

gallery icon
5

Posusies kažokā, uz motocikla savulaik lepni pozēja arī Vaira Vīķe-Freiberga, atzīdama, ka ar etnogrāfiskiem motīviem rotātais braucamrīks vēl latviskāks nevarot būt, turklāt tas ir ļoti skaists. Eksprezidente izteica cerību, ka vārds „Vaira” tiks godam nests. Tā tas arī bija vairāku gadu garumā, kad Vaira ar Imantu bija „goda viesi” dažādos motobraucēju pasākumos un moto izstādēs.

Taču izrādās, ka skaistā "Harley-Davidson" un "Jawa" pārīša kopdzīvei nebija lemts ilgs mūžs – kā žurnālam "Kas Jauns" atklāj Latvijas Motoklubu asociācijas sekretārs Arnis Blodons, tie neglābjami cietuši nelaimes gadījumā un pilnībā sadeguši. „Tā nebija avārija, bet gan ugunsgrēks, kas elektrības bojājumu dēļ bija izcēlies garāžā. Motocikls piederēja kolekcionāram, un līdz ar Vairu un Imantu liesmas aprija arī vairākus citus senus un restaurētus transportlīdzekļus. Ļoti, ļoti žēl,” skumji nopūzdamies, atzīst Blodons, piebilzdams: „Pats arī pēc negadījuma aizbraucu apskatīties. Diemžēl sadedzis viss līdz „melniem dzelžiem”. Par atjaunošanu te nevar būt runas.” Arnis atzīst, ka saimnieks ļoti pārdzīvojis par ugunsgrēku garāžā un tajā nodarītajiem postījumiem.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!