foto: Ekrānuzņēmums
Zināms, kādu filmu "Oskara" balvai virzīs Krievija
Kino
2019. gada 25. septembris, 16:45

Zināms, kādu filmu "Oskara" balvai virzīs Krievija

Jauns.lv

Zināms, kādu filmu ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" izvirzījusi Krievija - par to kļuvusi Kannu kinofestivālā lieliskas atsauksmes guvusī kara drāma "Дылда" ("Maikste").

Kā zināms, "Oskara" balvas kategorijai, kura regulāri tiek vērtēta kopš 1956.gada un līdz šim bija pazīstama ar nosaukumu "Labākā filma svešvalodā", šogad mainīts nosaukums - turpmāk tā būs "Starptautiskās filmas balva" ("International Feature Film Award").

Krievija nolēmusi šajā kategorijā virzīt režisora Kantemira Balagova kara drāmu "Дылда" - stāstu par divām frontes draudzenēm, kas atgriežas pēckara Ļeņingradā un cenšas atrast savu vietu jaunajā dzīvē, kad visapkārt un arī pašās ir vairs tikai drupas.

Filma, kas Kannu kinofestivālā tika pie kritiķu organizācijas FIPRESCI balvas, slavēta par efektīgajām pauzēm un tuvplāniem, atgādinot kulta režisora Larsa fon Trīra stilu. "Par neticamu kinovalodas estētiku un unikālu stāstu par pēckara traumām," tā savu lēmumu pamatoja FIPRESCI.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Galveno lomu atveidotājas Viktorija Mirošņičenko un Vasiļisa Pereligina, režisors Kantemirs Balagovs,

Krievu filmas trīs reizes tikušas pie "Oskara" balvas kategorijā "Labākā filma svešvalodā" - Sergeja Bondarčuka "Karš un miers" (1968), Vladimira Meņšova "Maskava asarām netic" (1981) un "Saules nogurdinātie" (1994).

Latvija, kā zināms, "Oskara" balvas nominācijai šogad izvirzījusi spēlfilmu "Tēvs Nakts".