foto: no privātā arhīva
Aktrise Gunta Virkava Amerikā satiek kolēģi Ivaru Stoninu, kurš Latviju pameta pirms 17 gadiem
Savulaik viņi bija kolēģi Nacionālajā teātrī. Tagad Stonins dzīvo un strādā ASV un kolēģei atzinis, ka tomēr skumst pēc Latvijas.
Slavenības
2019. gada 17. jūlijs, 05:45

Aktrise Gunta Virkava Amerikā satiek kolēģi Ivaru Stoninu, kurš Latviju pameta pirms 17 gadiem

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

No ceļojuma pa Amerikas Savienotajām Valstīm atgriezusies aktrise Gunta Virkava. Ņujorkā viņa sastapusi kādreizējo skatuves kolēģi Ivaru Stoninu, Čikāgā slēgusi derības hipodromā, Mičiganā nolīgojusi kopā ar tautiešiem.

Gunta Virkava apceļo Ameriku un satiek savējos, tostarp Ivaru Stoninu

gallery icon
7

Šis bija viņas otrais brauciens uz aizokeāna valsti – pirmoreiz tur bijusi pirms daudziem gadiem ar režisora Valda Lūriņa Nacionālajā teātrī iestudēto lugu "Suns", kas izrādīta Amerikas latviešiem. “Šoreiz man bija pārsteiguma dāvana atpūtai un tikšanās ar latviešiem,” saka Gunta.

Ņujorkas burvība

Gunta ceļoja kopā ar Vidzemes koncertzāles "Cēsis" direktori repertuāra jautājumos Inesi Zagorsku un saka visdziļāko pateicību visiem jaukajiem cilvēkiem, kuri viņas uzņēmuši. Sevišķs paldies Līgai Balodei no Ņujorkas un Rinetai Tincu no Čikāgas – ar viņu palīdzību izmitināšanā un neizsakāmo labvēlību brauciens bijis pilnvērtīgs un neaizmirstams. Redzēts gan Ņujorkas centrs ar Taimskvēru, grandiozajiem debesskrāpjiem un neona reklāmām, gan 5. avēniju un Volstrītu. Protams, neizpalika kultūras norises – ceļotājas Kolumba laukumā apmeklēja džeza koncertu augsti profesionālā izpildījumā. 

“Kā var būt Amerikā un neapmeklēt džezu!?” izsaucas Gunta. Abām dāmām bijusi iespēja tikties ar Latvijas kultūras atašeju ASV, kurš brīvajā laikā izvadājis pa Čelsiju, parādot arhitektūru un "High Line" veco sliežu ceļu. “Redzējām slavenā aktiera Roberta de Niro brūno ķieģeļu māju, kas atrodas pie upes. Nokļuvām arī modernās mākslas muzejā "Whitney Museum of American Art". Pie muzeja atrodas sākums nojauktajam dzelzceļam, kas vijas cauri visai pilsētai starp debesskrāpjiem. "High Line" ir apstādīts ar kokiem, puķēm, zālienu, tur var kilometriem baudīt pastaigu un atpūtu, veicot ceļu pa vecajām sliedēm, kuras kā piemiņa par veco dzelzceļu ir atstātas. Atrodoties starp akmens mūriem, var arī ielūkoties logos,” stāsta aktrise. “Devāmies arī romantiskā braucienā ar kuģīti, kur pretī mums māja Brīvības statuja un bija brīnišķīgs skats uz pašu pilsētu.”

It kā būtu šķīrušies vakar

Ivars Stonins pirms desmit gadiem - teātrī un ikdienā

gallery icon
16

Tālajā krastā Gunta satikusi bijušo kolēģi Ivaru Stoninu, kurš kopš 2003. gada Ameriku sauc par savu mītnes zemi. Viņš dzīvo Ņujorkai otrā krastā Ņūdžersijā. Tiekoties šķitis, ka būtu šķīrušies tikai vakar. “Ar Ivara labvēlību izstaigājām mežģīņoto Bruklinas tiltu un Ņujorkas varenās ielas,” stāsta Virkava, kura ar Stoninu spēlējusi kopā diezgan daudzās izrādēs, kad aktieris vēl bija Nacionālā teātra zvaigzne. Viņš ir atveidojis gan Eiženu Finku rokoperā "Sfinksa", gan Kaupēnu, gan daudzu aktieru kāroto Hamletu.

“Viņš atcerējās teātra kuriozus un gardi smējās. Piemēram, kā es skaisti dejoju Salomes deju tāda paša nosaukuma izrādē, aizmugurē man bija flīģelis un Ivaram uz tā vajadzēja uzlēkt. Tur bija izkaisītas nošu lapas, un Ivars kā lēca, tā uz lapām dramatiski nokrita. Kritiens bija ļoti spēcīgs un diezgan skaļš, bet viņam nākuši smiekli. Apspriedām daudzas izrādes un arī tagad notiekošo,” smaida Gunta. Vaicāta sīkāk par bijušā kolēģa tagadējo nodarbi, Virkava atklāj: “Kad Amerikas latvieši rīko koncertus, Ivars lasa dzeju, vada programmas. Viņa hobijs ir apgleznot porcelāna traukus, kurus viņš sūta uz Latviju saviem draugiem, radiniekiem. Maizes darbs viņam saistīts ar kuģniecību. Viņš skumst pēc Latvijas, bet ir apmierināts ar dzīvi Amerikā. Ivars ir tikpat jauks un sirsnīgs, kāds bija šeit, Latvijā. Apkampāmies, sabučojāmies – tik skaista bija šī tikšanās.” 

Vienā no pēdējām Ņujorkā pavadītajām dienām ceļotājas noskatījušās Ivara ieteikto mūziklu – "Wicked" (Noburtā). “Esmu redzējusi gandrīz visus mūziklus, šis bija viens no jaunākajiem. Vienmēr esmu apbrīnojusi, ar kādu profesionalitāti un augstas klases dziedājumu tie tiek uzvesti,” jūsmo Gunta.

Zirgs uzvar, tomēr nauda pa nullēm

Tālāk ceļojums veda uz Čikāgu. „Brīnišķīgā Rinetiņa mūs uzņēma savā ģimenē, kur rosījās daudz bērnu. Jutāmies kā mājās. Iepazinām pilsētu, Mičigana ezeru ar zaļganzilo nokrāsu, Čikāgas upi, kas šķērso pilsētu, svētkos iekrāso spilgti elektrozaļā krāsā. Skats kā pasaku valstībā!” Pārsteigums bija nokļūšana "Millennium" parkā uz pasaulslavenā čellista Jojo Ma koncertu. Ceļotājas arī uzbrauca debesskrāpja 96. stāvā, lifta ātrums bijis gluži kā pie mums, braucot uz otro stāvu. Skatījušās uz debesskrāpjiem un mielojušās ar slaveno Čikāgas siera kūku.

Guntai liels piedzīvojums bijis hipodromā, kur viesojusies pirmoreiz un pat slēgusi derības: “Es sāku ar dolāru, jo nekad nelaimēju loterijās. Vienā no zirgu skrējieniem mans ceturtais numurs – zirgs Džordžs – vinnēja. Rinetai līdzi bija vīrs, vīratēvs, visa ģimene kopā – vinnests sasummējās, un kopā iznāca pa nullēm, kaut gan Rinetas vīrs 50 dolārus vinnēja. Es pēc tam uzliku vēl divas reizes, bet vairāk gan ne, jo nelaimējās.” 

Latvieši nepazūd

Slavenajā latviešu centrā "Garezers" Mičiganā nosvinēti Jāņi. “Prieks, ka latvieši turpina saviem bērniem mācīt valodu, apgūt latviskās tradīcijas. Bērni mani apbūra ar savu uzvedību – ar pietāti pret vecākiem cilvēkiem un izturēšanos. Pavisam nelielā namiņā man bija šoks – pie sienām izlikti mūsu dižgaru Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša un citu darbi. Pie mums šādi darbi glabājas lielajos muzejos, bet šeit bērniem tuvplānā ir iespēja iepazīt dižu mākslinieku darbus,” apbrīno Gunta. Viņa arī piedalījusies bērniem paredzētā dievkalpojumā, ko vadījusi mācītāja. Tas noticis brīvā dabā, kur virs kanceles koki izveidojuši tādu kā kupolu – bijis fantastiski un vārdos neizsakāmi. Līgo vakars pavadīts pie balti klātiem galdiem un ugunskuriem, ar ziedu vainagiem un tautastērpiem. Rinetas Tincu veidotā un vadītā tautas deju grupa "Mantinieki" sniegusi priekšnesumus, vienojoties visiem vienā kopkorī, skanējušas latviešu dziesmas. “Man prieks, ka latvieši tālās zemēs neaizmirst mūsu tradīcijas, turpina tās savos bērnos. Mēs esam! Paldies par skaisto, neaizmirstamo braucienu!” teic Gunta.