foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Raimonds Pauls skaidro, kāpēc neatnāca uz drauga Petera jubilejas koncertu
"Uzskatu, ka Petera jubileju varēja atzīmēt citādi. Es viņu katrā ziņā apsveikšu personīgi dienā, kad viņam būs jubileja,” godīgi paskaidro Pauls.
Slavenības
2019. gada 25. jūnijs, 06:34

Raimonds Pauls skaidro, kāpēc neatnāca uz drauga Petera jubilejas koncertu

Inta Mengiša, Ligita Eglīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Veselības problēmas? Koncerts Dailes teātrī? Vai kategoriska nevēlēšanās saistīties darīšanās ar skandalozo producentu Juri Milleru? Žurnāls "Kas Jauns" skaidro, kāpēc uz dzejnieka Jāņa Petera publisko godināšanu 8. jūnijā "Arēnā Rīga" neieradās Maestro Raimonds Pauls.

Dzejnieka Jāņa Petera 80. jubilejas viesmākslinieku un apmeklētāju prominentajā pulkā, kuru vidū bija gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis, gan eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, nebija sastopams gaviļnieka viens no tuvākajiem radošajiem domubiedriem komponists Raimonds Pauls.

Jāņa Petera 80 gadu jubilejas koncerts

2019. gada 8. jūnijā "Arēnā Rīga" notika dzejnieka Jāņa Petera 80 gadu jubilejas koncerts.

gallery icon
78

Vērienīgs koncerts, prominenti viesi

Ar grandiozu, četras stundas ilgu lielkoncertu "Dzejnieka sirdsvārdi" 8. jūnija vakarā tika ieskandināta dzejnieka Jāņa Petera 80 gadu jubileja. Koncertu 30. jūnijā – jubilāra dzimšanas dienā – varēs klausīties Latvijas Radio 2 ēterā.

Ar dziesmotiem priekšnesumiem gaviļnieku un koncerta apmeklētājus priecēja daudzi populāri izpildītāji: Normunds Rutulis, Viktors Lapčenoks, Samanta Tīna, Ginta Krievkalna, Žoržs Siksna, Ieva Sutugova, Ingus Pētersons, Igo, Imants Vanzovičs, Ivo Grīsniņš-Grīslis, Juris Jope, aktieri Andris Bērziņš, Gunārs Placēns, Varis Vētra, Jānis Paukštello, Jānis Kirmuška, ansamblis "Dzeguzīte", Rīgas Doma zēnu koris, komponisti Mārtiņš Brauns un Jānis Strazds, deju kolektīvi... Koncertā skanēja gan visiem labi zināmie superhiti no kinofilmām, teātra izrādēm un koncertprogrammām, gan jubilāra personīgi izvēlētie dzejoļi.

Koncerta laikā jubilāru klātienē sveica Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pasniedzot ziedus un Pateicības rakstu, bet Ministru prezidents Krišjānis Kariņš nosūtīja dzejniekam Pateicības rakstu par nozīmīgu ieguldījumu tautas pašapziņas bagātināšanā un Latvijas valsts neatkarības atjaunošanā. Viesu vidū bija kādreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Rīgas mērs Dainis Turlais, kā arī daudzi citi sabiedrībā pazīstami cilvēki un jubilāra draugi. Bet vai visi?

Mūziķi neizpratnē – kur ir Raimonds Pauls?

Lielākais un mulsinošākais jautājums, kas tika cilāts abpus priekškaram, bija: kāpēc uz sava ilggadējā drauga un radošā kompanjona jubilejai veltīto koncertu nav ieradies komponists Raimonds Pauls? Aizskatuvē par šo tēmu sprieda daudzi mākslinieki. Kamēr lielkoncerta organizatori jau pirms pasākuma informēja, ka komponista sveicēju vidū nebūs tāpēc, ka tajā vakarā viņš uzstājas citviet, mūziķu vidū kāds izteicās, ka tovakar par taustiņu galveno pavēlnieku iecelts komponists Mārtiņš Brauns, jo Raimonds Pauls uz lielkoncertu neesot varējis ierasties pašsajūtas dēļ. Šī versija gan tika apšaubīta, jo mūziķu vidū daži zināja teikt, ka Maestro no dalības Jāņa Petera 80. dzimšanas dienas ieskandināšanā atteicies ētisku apsvērumu dēļ – tāpēc, ka pasākuma organizators ir skandalozais producents Juris Millers.

Raimonds Pauls: „Ir divi iemesli...”

Lai noskaidrotu patieso iemeslu, žurnāls "Kas Jauns" sazinājās ar Raimondu Paulu, kas jau bauda vasaras atvaļinājumu savā Baltezera vasaras mājā. Maestro atzīst – ir vesels un jūtas lieliski. Komponists teic, ka koncertdarbību atsāks tikai rudenī, bet līdz tam bez liekas vajadzības ārpus Baltezera rezidences nedosies. „Man te ir labākā atpūta. Patīk, ka te visu laiku ir, ko darīt, – varu gan zāli pļaut, gan visādus citādus sadzīviskus darbiņus apdarīt. Šādas lietas ļauj man labi justies,” viņš saka.

Vaicāts, kamdēļ ar savu klātbūtni nepagodināja Jāni Peteru viņa lielkoncertā, Pauls mirkli apdomājas. „Tam bija divi iemesli. Pirmkārt, tajā vakarā es uzstājos Dailes teātrī. Otrkārt, neatbalstīju šā pasākuma organizāciju... Uzskatu, ka Petera jubileju varēja atzīmēt citādi. Es viņu katrā ziņā apsveikšu personīgi dienā, kad viņam būs jubileja,” komponists godīgi paskaidro, ļaudams noprast, ka rast iespēju kaut uz brīdi ierasties "Arēnā Rīga", lai draugam paspiestu roku, nemaz nav mēģinājis, jo nudien nav vēlējies piedalīties skandalozā producenta Millera organizētā pasākumā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jānis Peters.

Vairāk nekā 1000 dziesmu ar Petera dzeju

Dzejnieks Jānis Peters ir viens no spilgtākajiem mūsdienu dzejniekiem. Viņa dzeja ir izmantota vairāk nekā 1000 dziesmās, aptuveni 50 teātra izrādēs, vairākās kinofilmās, kā arī izdota dzejoļu krājumos. Nenovērtējama ir dzejnieka Jāņa Petera darbība Atmodas laikā – viņš ir uzskatāms par vienu no mūsu valsts neatkarības atjaunotājiem. Vairākus gadus Peters strādāja Latvijas diplomātiskajā korpusā – viņš bija Latvijas vēstnieks Krievijā.