foto: Vida Press
Miljardieris Īlons Masks tik daudz strādā, ka darbinieki bieži viņu atrod aizmigušu zem galda
Uzņēmējs Īlons Masks strādā, kamēr lūzt. Tad darbinieki viņu atrod koncerna „Tesla” telpās guļam uz grīdas, zem galda, konferenču zālē.
Slavenības
2018. gada 8. septembris, 13:00

Miljardieris Īlons Masks tik daudz strādā, ka darbinieki bieži viņu atrod aizmigušu zem galda

Jauns.lv

Darbiniekiem, kas strādā Īlona Maska (47) uzņēmumā „Tesla”, ir ļoti gara darba diena, taču arī pats boss nenogurstoši strādā daudzas stundas. Reizēm nogurstot tik ļoti, ka aizmieg turpat pie darba galda, vai pat zem...

Izdevums „Business Insider” sarunājies ar 42 koncerna „Tesla” esošajiem vai nesen darba attiecības pārtraukušajiem darbiniekiem, vēloties noskaidrot, kā ir strādāt vienā no pasaulē ambiciozākajām un strīdīgi vērtētajām kompānijām.

Darbinieki piekrituši apgalvojumam, ka kompānija ir ļoti prasīga pret savu padoto un darba stundas ir garas. Taču viņi arī norādījuši, ka neviens darbinieks nestrādā tik ilgi, cik pats kompānijas dibinātājs Īlons Masks. Daudziem jau radies iespaids, ka Masks vienmēr ir uz vietas savā uzņēmumā, lai kāds diennakts laiks tas būtu.

Daudz dzirdēti stāsti arī par to, ka darbinieki bosu atraduši saritinājušos guļam zem kāda no galdiem vai soliem.

Daži šādu darba ētiku uztvēruši kā iedvesmojošu, turpretī citi – ne pārāk. Kādā pētījumā plaši un gari pat iztirzāts, kādu kaitējumu veselībai nodara cilvēks sev pats, ja guļ mazāk par septiņām stundām naktī.

foto: REUTERS/SCANPIX

Sarunā ar „New York Times” miljardieris atzinis, ka reizēm strādā 120 stundu nedēļā, kas ir 17 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā. Viņš šogad ignorējis pats savu dzimšanas dienu un izbrīvējis vien 4 stundas, lai apmeklētu brāļa kāzas, kas notika netālu no „Tesla” ofisa telpām.

Atvaļinājumu viņš neņemot ilgāk par vienu pilnu nedēļu jau kopš 2001. gada, kad bija sasirdzis ar malāriju. Un kāds gan tur brīnums, ka miljardierim neizdodas izveidot noturīgas nopietnas attiecības, par ko viņš šad tad žēlojies!

„Bija laiks, kad nepametu rūpnīcu trīs vai četras dienas pēc kārtas – ne reizi neizejot ārā,” viņš apliecina.

Uzzinājuši par šādu dzīvesveidu, zinātnieki norāda, ka miega trūkums ir „recepte nelaimei”.

ASV Slimību un profilakses centrs (Centers for Disease Control and Prevention) pieaugušajiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem iesaka gulēt vismaz septiņas stundas naktī. Mazāks miega daudzums var kalpot par cēloni „korpulencei, diabētam, augstam asinsspiedienam, koronārai sirds slimībai, triekai, daudzām garīgajām saslimšanām” un pat nāvei! Pētījumā secināts, ka Masks nav viens šāds darbaholiķis. Aptuveni viena trešdaļa pieaugušo amerikāņu neguļ tik daudz stundu, cik būtu ieteicams.

foto: REUTERS/SCANPIX

Miega eksperts un neirozinātnieks Metjū Volkers daudzu gadu garumā pētījis, ko miega trūkums nodara organismam. Viņš regulāri konsultē Nacionālo basketbola asociāciju (NBA), Nacionālo futbola līgu (NFL) un studiju „Pixar” miega jautājumos. „Jo mazāk jūs guļat, jo īsāka būs dzīve,” izdevumam „Business Insider” norādījis eksperts.

Nepietiekams miega daudzums novājina organismu un tas kļūst par „labāku augsni” vēzim. Hronisku miegainumu tagad pat vaino pie resnās zarnas vēža, krūts vēža un prostatas vēža rašanās.

Protams, visi organismi nav vienādi, un ir cilvēki, kam pilnībā pietiek ar sešām miega stundām, – norāda eksperts. Taču viņš arī papildina, ka šādi indivīdi ir tikai 1% no kopējā iedzīvotāju skaita. Gēna BHLHE41 esamība ir ļoti reta.

foto: Vida Press

Koncerns „Tesla” cenšas iekarot tirgu ar elektriskajiem piedziņas spēkratiem un nostiprināt savu vārdu kā līderi auto ražošanā. Tāpēc kompānija strādā 24 stundas 7 dienas nedēļā un darbiniekiem ir rīta un nakts maiņas, bet darba dienas ilgums - no 8 līdz 12 stundām.

Pats Īlons Masks rūpnīcā ir no agra rīta līdz vēlai nakts stundai. Viņu varot satikt jebkur un jebkurā laikā kompānijas telpās, apliecina darbinieki.

Masks strādā tik ilgi, ka nākas meklēt kādu klusāku stūrīti, lai nosnaustos turpat uzņēmuma telpās. Kādā no nesenām intervijām uzņēmējs atzinies, ka pēdējā gada laikā tik ļoti pārguris un iztukšojies, ka dažkārt viņam esot jālieto miega zāles „Ambien”, lai vispār aizmigtu.

Izdevuma „Business Insider” 42 intervētie darbinieki apliecina, ka Masks ir redzēts gan guļam uz grīdas, gan zem galda, gan kādā stūrī konferenču zālē.