foto: Vida Press
Kā Ziemassvētkus svin britu karaliskā ģimene?
Princis Džordžs pērn pēc dievkalpojuma baznīcā.
Slavenības
2017. gada 3. decembris, 12:35

Kā Ziemassvētkus svin britu karaliskā ģimene?

Kasjauns.lv

Zvaniņš skan, zvaniņš skan... Drīz jau Ziemassvētki būs klāt. Uzzinām, kā tos svin britu karaliskā ģimene.

Zvaniņu skaņas Bekingemas pils gaiteņos? Tie jau karalienes Elizabetes II korgiji, kas priecīgi skraida pa pils plašajām telpām. Britu karaliskā ģimene Ziemassvētkus svin tāpat kā visas citas. Svinīgās vakariņas ar dresskodu, galda piederumi no tīra zelta. Vai tad tu neapliec vecmāmiņas 10 karātu briljantu kaklarotu, kad ej uz Ziemassvētku pasākumiem?

foto: Vida Press
Karaliene Elizabete II, sakot Ziemassvētku runu 2016. gadā.

Laikam jau tomēr karaliskās ģimenes Ziemassvētki „mazliet” atšķiras no mūsējiem. Tomēr arī viņiem ir dažas jaukas Ziemassvētku tradīcijas, ko ģimene vienmēr cenšas ievērot. Ir kas tāds, kas ir mums visiem kopīgs: tā ir ģimenes kopā sanākšana svētkos.

Patiesībā karaliskā ģimene ir ļoti liela: visi tuvie un tālie brālēni un māsīcas, brāļu un māsu bērni, pašu bērni, visu mazbērni un mazmazbērni... Satikt viņus visus vienkopus Ziemassvētkos pat karalienei Elizabetei II un viņas vīram princim Filipam nav pa spēkam. Tā vietā dažas dienas pirms Ziemassvētkiem Viņas Majestāte rīko pirmssvētku pusdienas Bekingemas pilī un tad dodas uz Sandringemu, uz savu privāto rezidenci, kur pulcējas paši tuvākie (kas skaita ziņā arī nav maz).

Gatavošanās Ziemassvētkiem Vindzorā

Gatavošanās Ziemassvētkiem Vindzorā.

gallery icon
23

Parasti svētku scenārijs ir nemainīgs. Pimssvētku pusdienas karaliene rīko pa 21. decembri. Tad dodas uz Sandringemu, kur paliek līdz gadu mijai un vēl mazliet ilgāk.

Drīz pēc karaļpāra ierašanās Sandringemā tam pievienojas tuvākie radi: ierodas viņu bērni, mazbērni un mazmazbērni. Tuvinieki ierodas no 23. decembrī, ievērojot hierarhijas principus. Kā pēdējie atbrauc princis Čārlzs ar sievu Kornvolas hercogieni Kamillu. Vairums radinieku apmetas Sandringemā, savukārt princis Viljams ar sievu Kembridžas hercogieni Ketrīnu un abiem bērniem princi Džordžu un princesi Šarloti dodas uz savu netālu esošo lauku īpašumu „Anmer Hall”. Tur jaunajai ģimenei viņu rīkotās svinībās pievienojas Ketrīnas ģimene.

Karaliskā ģimene saposusies Ziemassvētku džemperos

Karaliskā ģimene devusi atļauju vaska lelles Tiso kundzes muzejā saģērbt Ziemassvētku džemperīšos.

gallery icon
13

Ziemassvētku vakarā Sandringemā sapulcējušies visi Elziabetes II tuvākie radinieki un ballīte var sākties. Viss klans piedalās karalienes Ziemassvētku egles pušķošanā. Dāvanas novieto uz liela galda sarkanajā viesistabā. Tās atver Pirmajos Ziemassvētkos tējas pēcpusdienas laikā. Taču dāvanu kārbiņās neatradīsiet dārgas pērles un briljantus. Karaliskā ģimene dod priekšroku humorpilnām dāvaniņām un mājās gatavotiem našķiem.

Ziemassvētku vakarā ap pulksten astoņiem mazākie auklīšu uzraudzībā dodas gulēt, bet vecāki paliek uz formālām svinīgajām vakariņām, kurās visi kungi ģērbjas smokingos, bet dāmas vakartērpos.

Karaliene Elizabete II dodas mājup pēc dievkalpojuma

2017. gada 8. janvārī Anglijas karaliene Elizabete II pirmo reizi pēc smagās saaukstēšanās atkal apmeklējusi dievkalpojumu baznīcā.

gallery icon
7

Pirmo Ziemassvētku rītā ģimene kopā bauda tradicionālas angļu brokastis, bet pēc tām dodas uz dievkalpojumu Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā. Pēc tam visi atkal atgriežas Sandringemas īpašumā un mielojas ar tītara cepeti.

Pulksten trijos pēcpusdienā visi pulcējas, lai pa TV skatītos un klausītos karalienes Ziemassvētku runu. Šajā brīdī kopā ir visi, izņemot karalieni, kura šajā laikā bauda mazliet laika vienatnē. Pēc tam apkalpojošais personāls var atpūsties, pateicībā par labi veikto darbu, viņus apkalpo pati karaliskā ģimene.

foto: Vida Press

Izpriecas turpinās ar prinča Filipa rīkotajām gadskārtējām medībām. Pēc tam viesi pamazām sāk izklīst, lai satiktu citus savus tuviniekus. Piemēram, Kamilla dodas pie saviem pieaugušajiem bērniem un tad pievienojas princim Čārlzam viņu kopīgajās mājās Skotijā.

Karaliene un princis Filips Sandringemā uzturas vēl pāris nedēju, izbaudot lauku mieru prom no Londonas kņadas.