foto: WENN/Vida Press
Kā viens cilvēks sargāja Viljamu un Hariju pēc mammas princeses Diānas nāves
Prinči Viljams un Harijs mammas bērēs.
Slavenības
2017. gada 1. septembris, 15:57

Kā viens cilvēks sargāja Viljamu un Hariju pēc mammas princeses Diānas nāves

Kasjauns.lv

Princim Viljamam bija 15 gadu, bet brālim princim Harijam tikai 12, kad viņi zaudēja mammu.

foto: WENN/Vida Press
Prinči Viljams un Harijs mammas bērēs.

Princese Diāna dzīvību zaudēja 1997. gadā, traģiskā autoavārijā Parīzē. Tik pēkšņi un negaidīti izdzisusī 36 gadus vecās princeses dzīve aizvien liek skumt viņas ģimenei un tautai, kas viņu mīlēja. Diāna, kurai bija vētraina laulība ar princi Čārlzu un sarežģītas attiecības ar karalisko ģimeni, nebija dēlus ņēmusi līdzi savā liktenīgajā ceļojumā uz Franciju. Abi, tolaik 15 un 12 gadus vecie zēni tobrīd bija pie savas vecmāmiņas, karalienes Elizabetes II.

foto: ?? Band Photo / uppa.co.uk/ Vida Press
Pēc prinča Viljama iesvētībām liktenīgā gada martā.

Vasaras nogali abi prinči pavadīja karalienei piederošajā Balmorālas pilī, Skotijā. Tā kā traģiskā avārija notika pēc pusnakts, karaliene deva rīkojumu personālam nemodināt zēnus un ļaut viņiem izgulēties, skumjo vēsti pastāstot vien no rīta. Elizabete II arī palūgusi aizvākt no pils visus televizorus un radio aparātus, lai bērniem nebūtu jāklausās ziņas par mammas nāvi, kas tikai vēl vairāk viņus satrauktu. Karaliene centās nodrošināt to, lai mazdēli varētu sērot privātā gaisotnē, bez liekiem satricinājumiem „no malas” jau tā grūtajā periodā.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Ziedi gūla arī pie Balmorālas pils Skotijā, kur dzīves laikā princese Diāna bija daudz uzturējusies.

Lai gan karaliene daudz kritizēta par to, kā rīkojusies pēc princeses Diānas nāves, princis Viljams pirms gada intervijā atzina, ka vecmāmiņas rūpes viņam daudz palīdzējušas. „Zaudējot māti tik agrā vecumā, man bija īpaši svarīgi, ka bija tāds cilvēks kā karaliene, uz kuru paļauties. Viņa bija līdzās un izprata, kā ir tad, kad nākas zaudēt mīļu tuvinieku,” princis izteicies telekanāla „Sky News” veidotajā dokumentālajā filmā, kas tapa par godu karalienes 90. dzimšanas dienai. „Viņa mūs ārkārtīgi atbalstīja, un es patiešām novērtēju viņas rūpes.”

foto: CAMERA PRESS/Glenn Harvey / Vida Press
Prinči Viljams un Harijs ar vecmāmiņu 1987. gadā.

Karalieni savulaik kritizēja par to, ka pēc traģiskās vēsts saņemšanas viņa turpināja uzturēties Balmorālā un neatgriezās Londonā, lai gan bija jūtams, ka sabiedrība no viņas sagaida tieši to. Vēl tautu saniknoja, ka karogs virs Bekingemas pils sākotnēji netika nolaists pusmastā.

Karaliene palika Skotijā, lai būtu līdzās mazdēliem.

Princese Diāna un karaliene Elizabete II

Princese Diāna un karaliene Elizabete II.

gallery icon
19

Princese Diāna ar dēliem

Princese Diāna ar dēliem princi Viljamu un princi Hariju.

gallery icon
54