Slavenības pulcējas „Marijas Stjuartes” pirmizrādē
Slavenības
2010. gada 20. septembris, 09:58

Slavenības pulcējas „Marijas Stjuartes” pirmizrādē

Jauns.lv

Ar klasiskām vērtībām Dailes teātris aizsāk 90 gadu jubilejas sezonu un izrāda Frīdriha Šillera lugu „Marija Stjuarte”, ko dzimtajā mēlē savulaik pārtulkojis latviešu literatūras dižgars Rainis. Klasiski smeldzīgā darba iestudēšana uzticēta režisoram Dž.Dž.Džilindžeram, ar ko viņš ticis galā godam, iztiekot bez plikņiem un negaidītiem pavērsieniem uz skatuves.

­

 „Izrāde ir loģisks iznākums šiem 90 gadiem – tajā pārstāvētas teju visas Dailes teātra aktieru paaudzes. Lai ilgi dzīvo manas karalienes!” par paveikto priecājas Dailes teātra direktors Andris Vītols.

„Mēs godprātīgi, no visas sirds strādājām, nopietni izturējāmies pret materiālu. Paldies liktenim par iespēju strādāt ar tāda līmeņa aktieriem – es to ar baudu daru,” pateicīgs kolēģiem savā uzrunā bija izrādes galvenais vaininieks, režisors Dž.Dž.Džilindžers.

„Man ir tāda sajūta, ka Smiļģis (Dailes teātra dibinātājs un leģendārs latviešu teātra režisors Eduards Smiļģis – red.) būtu priecīgs. Šajā izrādē realizēta kāda lieta, ko viņš izdarīja teātra trešajā pastāvēšanas gadā – noārdīja skatuves rampu un iebīdīja skatuvi zālē, lai būtu tuvāk skatītājiem. Tas ir atkal noticis,” stāsta Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Vilkārsis.

Arī Kultūras ministrs Ints Dālderis sirsnīgi pateicās aktieriem par jauku 90.sezonas sākumu. „Esat starta pozīcijai augstu latiņu uzlikuši. Galvenais no tās nenokāpt visas sezonas garumā. Par to es būtu ļoti priecīgs! Jāteic, pēdējā laikā daudz ceļojot, atrodoties citos kontinentos un arī apmeklējot tur teātri un salīdzinot, varu teikt – mums ir izcils teātris, izcili aktieri un režisori. Vispār, mēs esam ārkārtīgi talantīga tauta, ar to arī mūs visus apsveicu!”

Visbeidzot  arī  Latvijas valsts prezidents Valdis Zatlers bija aizkustināts par redzēto un savā apsveikuma uzrunā pauda: „Paldies par karalisku izrādi un karalisku sezonas sākumu karaliskā jubilejā!”

Prominences malkoja vīnu un dalījās iespaidos līdz oficiālās runas pārtrauca skaļš aktiera Andra Bērziņa izsauciens: „Es domāju, nupat laiks ir iemest! Esam tik ilgi cietušies, patiešām!” Bērziņš izrādē atveidoja Viljamu Čečilu, baronu Berleju un Anglijas virsmantzini.

Kasjauns.lv, Foto: Mārtiņš Purviņš

­