Pauls aicina aktierus „nemest”
Slavenības
2010. gada 25. septembris, 07:33

Pauls aicina aktierus „nemest”

Jauns.lv

Jaunā sezona Latvijas Nacionālajā teātrī atklāta ar Maestro Raimonda Paula muzikālo izrādi „Leo. Pēdējā bohēma”. Pēc pirmizrādes ar karaoke un līksmām dejām tika svinēta ne tikai sezonas atklāšana, bet arī aktrises un dziedātājas Marijas Bērziņas 30 gadu dzimšanas diena.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gluži tāpat kā Dailes teātra sezonas atklāšanā režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudētais traģiskais stāsts par „Mariju Stjuarti”, arī maestro Raimonda Paula, režisoru Edmunda Freiberga un Ināras Sluckas muzikālo izrādi par gleznotāja Leo Kokles likteni skatītāji sveica, ceļoties kājās un ilgi jo ilgi aplaudējot.

„Tas ir veltījums gan manam draugam māksliniekam Leo Koklem, gan maniem līdzbiedriem – mūziķiem, māksliniekiem, aktieriem – un mūsu jaunības trakulībai, bohēmai, kurā valdīja prieks būt kopā un radošs gars. Brīnišķīgi un vienlaikus sarežģīti ir tas, ka daudzi esam dzīvi vēl šodien. Ceru, ka kopā varēsim atskatīties un pakavēties neaizmirstamajās jaunības dienu atmiņās,” par izrādi saka Maestro Raimonds Pauls.

Jaunais iestudējums ir nedaudz smeldzīgs stāsts par toreizējiem bohēmas laikiem un talantīgo gleznotāju kuprīti – Leo Kokli. Leo zināja, ka viņa mūžs nebūs garš, tādēļ svinēja dzīvi, kļūdams par mākslinieku bohēmas dvēseli. Viņa durvis bija vienmēr atvērtas, visvairāk viņš dziļi sirdī baidījās, ka kādu dienu pa tām neviens vairs neienāks...

Pirmizrādes sirsnīgajās uzrunās ikviens uzsvēra trauslo un juteklisko stīgu, uz kādas aizvadīts iestudējums par talantīgo mākslinieku un bohēmiķi. Izrādes režisors Edmunds Freibergs savā uzrunā rosināja talantīgus aktierus iezīmēt ar marķējumu franču mēlē – „fragile” – gluži tāpat kā lidostās apzīmogo trauslus priekšmetus  saudzīgai pārvadāšanai. Tomēr patriotiskais Maestro Raimonds Pauls ierosināja šo franču jēdzienu latviskot un aktierus daudznozīmīgi marķēt ar zīmi: „Nemest!”

Tā jautros smieklos un sirsnīgās sarunās tika izmalkota glāze vīna, bet kādreizējās bohēmas cienīga jautrība pa īstam sākās tad, kad svinīgās uzrunas jau bija izskanējušas. Tad Latvijas Nacionālā teātra pagrabstāvā sākās īstie danči un karaoke dziedāšana, kā arī vakara jubilāres godināšana – Dailes teātra aktiera Andra Bērziņa meita Marija Bērziņa tieši tovakar svinēja apaļu dzimšanas dienu. Viņai apritēja 30 gadi! Marija pateicās par kuplo viesu skaitu, kas viņu pagodinājuši ar ierašanos apaļās gadadienas svinībās un metās dejās un dziesmās kopā ar kolēģiem, mēģinot atdarināt tās bohēmas saldmi, kas pirms vairākiem gadu desmitiem vienoja tā laika inteliģenci.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Purviņš