Slavenību tetovētāji. Viņus novērtējuši mūziķi, sportisti, mākslinieki un rokeri
Slavenības
2011. gada 23. aprīlis, 06:29

Slavenību tetovētāji. Viņus novērtējuši mūziķi, sportisti, mākslinieki un rokeri

Jauns.lv

Izteiksmīgie tetovējumi, ar kuriem ķermeņus izdaiļojušas pašmāju slavenības, bieži vien kļuvuši gluži vai par konkrētās personas firmas zīmi. Kasjauns.lv iepazīstina ar populārāko zvaigžņu tetovējumu autoriem.

Pie viņa nāk labie un skaistie

Vadims Carenko ir daudzu Latvijas slavenību iecienīts tetovētājs. Viņa rokām un gaumei uzticas mūziķi Aija Andrejeva, Andris Kivičš, Jānis Jubalts, Markus Riva, kā arī basketbolists Andris Biedriņš un citi.

Vadims tetovē jau vairāk nekā piecpadsmit gadu. „Nu jau vairākus gadus saku, ka tetovēju aptuveni piecpadsmit gadu, tātad būs vairāk,” smaida Vadims. Izlemjot nodarboties ar tetovēšanu profesionālā līmenī, viņš apguvis akupunktūras pamatus — zināšanas Austrumu medicīnā tetovētājs guvis Gaiļezerā pie profesora Nikolajeva.  

Vadims savā salonā Barona ielā saimnieko kopā ar dzīvesbiedri Guntu, kura ir tā, kas izmeļoši atbild uz daudziem klientus interesējošiem jautājumiem. Pats Vadims sarunās ir atturīgs, viņš kvalitatīvi dara savu darbu — tetovē, galvu nepacēlis. „Pie mums nāk ļoti daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, daļu droši vien pat nemaz paši nezinām, jo mums visi klienti ir vienādi. Smejamies, ka pie mums nāk visi labie un smukie,” saka Vadima sieva Gunta. „Smieklīgi bija ar Andri Kiviču. Biju salasījusies žurnālos par to, ka Andris pametis sievu, domāju — ja viņš šeit ienāktu, es viņu iztriektu laukā, bet, kad tas patiešām notika, izrādījās, ka Andris ir sirsnīgs un jauks cilvēks. Viņš tā arī pateica, ka bija ļoti tajā meitenē iemīlējies, tāpēc no sievas aizgājis. Tas bija tik patiesi! Tagad vēl joprojām Andris pie mums nāk tetovēties,” stāsta Gunta.

„Pārsvarā slavenības ar savu tetovējumu idejām nāk paši, vēl nav gadījies, ka kāds būtu jāatrunā no tetovēšanās. „Aisha pati bija izdomājusi, ka grib tetovēt Mātes Terēzes citātu. Tāda bija viņas izvēle, un tas viņai pašai bija svarīgi. Mēs tikai ieteicām, kurā vietā to tetovēt būtu vislabāk. Kad ar savu hieroglifu zīmējumu pie mums atnāca Andris Biedriņš, mēs nezinājām, ko tie vispār nozīmē, un arī nejautājām. Ja viņš vēlējās tieši šādu tetovējumu — lai būtu,” saka Vadims. Viņš uzskata, ka nav iemesla kādu no klienta izvēlēm noniecināt, jo tikai pats cilvēks zina, kāpēc šis tetovējums viņam ir svarīgs. „Jubalts atnesa mums dzejolīti, to arī uztetovējām — tā viņš gribēja, un viss.” Arī Vadimam pašam ir tetovējumi — pat rozes, kas kādreiz vīrietim šķita nepieņemami. „Tetovējumi nav modes lieta, tas ir dzīvesstils,” saka Vadims. Viņš arī piebilst: „Maksimālais tetovējuma tapšanas laiks ir trīs stundas — ilgāk šo procesu turpināt nav ieteicams, jo var rasties diskomforta sajūta un „drebulītis”.”

Samaņu zaudē arī rūdīti vīri

Agris Krūmkalns (45) tetovē jau septiņpadsmit gadu. Pie viņa gadu gaitā vērsusies dažāda publika, tostarp nopietni vīri, kuri nebaidās no lieliem un drosmīgiem tetovējumiem.

Kā uzskatāmāko Agra tetovējumu piemēru var minēt motociklistu un karaokes vadītāju Aivaru Freimani jeb Frīdi. „Tetovējis esmu ļoti daudzus, regulāri nāk visādi muzikanti, bet lieta tāda, ka daudzas tā sauktās slavenības es patiešām nepazīstu, jo manā darbā tam nav nozīmes. Pie manis nācis tetovēties basketbolists Armands Šķēle, mākslinieks Aivars Vilipsons. Kā visaptetovētāko no zināmajām pesronām es varētu minēt Frīdi, bet viņš ne tuvu nav tas, kuram manis tetovēto zīmējumu ir visvairāk. Man vispār nav aizspriedumu pret tetovējumiem — arī mazs taurenītis var būt liela māksla, tāpēc neko nenoniecinu. Protams, ja pie manis atnāk meitene ar kaut kādu šķībi, greizi uzzīmētu draudzenes fantāziju, es atteikšos tādu taisīt,” par savu darbu lakoniski pastāsta Agris Krūmkalns. Viņa pieredzē gadījušies visādi gadījumi — pat tādi, ka rūdīti vīri paģībst. „Samaņu zaudē ne jau no sāpēm — tas ir psiholoģiskais faktors,” skaidro Agris.

Rupjības uz pieres? Tas ir mēsls!

Artjoms Saveljevs (26) veidojis lielāko daļu dziedātājas LienesCandy tetovējumu — arī slavenās mārītes.

 LienesCandy tetovējumus noteikti pamanījuši daudzi, jo to meitenei nav maz, turklāt daži no tiem ir ļoti labi redzami. Šo tetovējumu autors ir tetovētājs Artjoms Saveljevs, kuru šobrīd dēvē pat par Latvijas jauno tetovētāju numur viens.

Puisis ar šo amatu nodarbojas tikai piecus gadus, bet jau izpelnījies atzinību pat ārvalstīs. Sarunas laikā ar žurnālu „Kas Jauns” Artjoms bija Londonā, kur veidoja tetovējumu kādam Anglijā ļoti populāram mūziķim.

Artjoms ar dziedātāju LieniCandy ir pazīstams aptuveni četrus gadus un spēlējis grupā, kur Liene bija soliste. „Tāpēc viņa arī pie manis tetovējās,” saka Saveljevs. „Esmu tetovējis Lienei taurentiņu, putnu, ziedus, mārītes un vēl rozā meiteni. Cik atceros, visas idejas par zīmējumiem bija pašai Lienei, katrā ziņā vairs netetovēju neko, kas pašam nepatīk. Šobrīd man ir daudz klientu, tāpēc varu izvēlēties. Vienmēr cenšos dot padomu, lai klients neuztetovē sev uz ķermeņa kādu „mēslu”,” stāsta Artjoms.

Uz jautājumu, vai LienesCandy mārītes uz rokām viņam nešķiet pārdroši tetovējumi, puisis atbild diezgan asi: „Ja kādam tā šķiet, tad te mēs runājam dažādos līmeņos. Es vispār nesaprotu, ko cilvēki domā, teikdami, ka tas ir par traku. Nekā traka neredzu! Tā var šķist tikai garlaicīgiem tipiem. Un skatuves cilvēkiem tas vispār ir nieks. Ja uztetovētu uz pieres kādu rupjību, tas gan būtu traki. Māksliniekam taču jāizceļas uz pārējo fona, visiem jāskatās un jāvēlas viņam līdzināties!” tā domā Artjoms.

Ir arī virkne tetovējumu, kurus viņš uzskata par nejēdzīgiem. „Neciešu mazos tetovējumus — tribal tattoo, mazus pūķīšus, delfīniņus, iniciāļus. Tie, pēc manām domām, patiešām ir „mēsli”,” atzīstas tetovētājs. Runājot par citām slavenībām, kas nākušas pie viņa tetovēties, Artjoms vien nosaka, ka tādi cilvēki noteikti ir bijuši, tikai puisis šīs zvaigznes gluži vienkārši neatpazīst.

Kivičs uztetovējis savus iekšējos pārdzīvojumus

Mūziķis Andris Kivičs (33) atguvies pēc sirds aritmijas lēkmes un ticis pie jauna tetovējuma — Kiviča roku rotā labais un ļaunais eņģelis.

Andris ir viens no tiem māksliniekiem, kas iecienījuši tetovējumus, tāpēc laiku pa laikam mūziķim rodas idejas par jauniem zīmējumiem uz ķermeņa. Kivičam jau bijuši divi diezgan iespaidīgi tetovējumi, bet nesen viņš ticis arī pie trešā — diviem eņģeļiem, starp kuriem norit nežēlīga cīņa uz dzīvību un nāvi.

„Es gribēju attēlot labo un ļauno, kas savā starpā cīnās. Šī cīņa taču nemitīgi notiek arī manī pašā, tāpēc vēlējos kaut ko simbolisku. Sākumā bija padomā kaut kas ar ragiem un varbūt vēl eņģelis, bet tad atnācu pie sava tetovētāja Vadima uz salonu un viņš man parādīja attēlu, ko nesen bija atradis — divu eņģeļu cīņu. Tie abi ir pilnīgi vienādi, un praktiski šis eņģelis cīnās pats ar sevi. Sanāca tā, ka šis tetovējums pie manis atnāca pats,” stāsta Kivičs.

Andris Kivičs atklāj, ka pie trešā tetovējuma apstāties negrasās un viņam padomā jau nākamais zīmējums: „Nākamo tetovēšu dēla vārdu — uz krūtīm man būs uzraksts Kristofers Pauls.” Uz jautājumu, vai arī dēlam dienās ļaus tetovēties, Kivičs atbild: „Kāpēc ne? Ļaušu, lai pats lemj un izvērtē, kas viņam šķiet prātīgāk.” Dziedātājs gan atzīst, ka jaunības dienās viņam pašam bijušas gana neprātīgas idejas, piemēram, reiz viņš vēlējies uztetovēt savas tā laika simpātijas vārdu. „Biju apsēsts ar domu, ka man jātetovē vārds Laura. Mums taču abiem garšoja frī kartupeļi, kas var būt vēl labāks!” smejas Andris Kivičs.

Elza Baumane/ Foto: Juris Zariņš, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva