Baibas Sipenieces mammas īpašās vīna receptes
Izrādās, ka lieliskās TV raidījumu vadītājas Baibas Sipenieces mamma Austra Sipeniece ir vīndare! Viņa mājas vīnā pārstrādā teju vai visas savā Jaunpils dārzā izaudzētās ogas.
Saimnieciskā Baibas Sipenieces mamma un viņas vīni
Nesen žurnāls „100 labi padomi” viesojās pie Austras Sipenieces mājās Jaunpilī un omulīgā saimniece labprāt padalījās savās vīna receptēs. Austras kundze visu mūžu nostrādājusi par agronomi, bet roku uz mājas vīna darīšanu iesitusi jau sešdesmitajos gados, smeļoties zināšanas padomju laikā izdotajās, vienkāršā valodā sarakstītajās grāmatās.
Sipenieces mammas darinātajā vīnā aiziet gandrīz visas dārza ogas, jo ievārījumus mūslaikos tik čakli vairs neēd. Salīdzinoši nesen viņa atklājusi, ka labs vīns iegūstams arī no āboliem. Interesanti, ka vīna darīšanas azartu izjūt arī citi Jaunpils pusē, un Tukuma dārzkopības biedrības paspārnē izveidota sekcija, kuras locekle ir arī Austra. Regulāri tiek rīkotas degustācijas, un vīndarības fani dodas ekskursijās uz Itāliju, Spāniju, Franciju… Tur Austrai paticis vērot, cik organiski lauksaimniecības nozarēs iekļaujas mājas vīnu darītavas un cik labprāt cilvēki paši darina un paši arī bauda mājās raudzētos vīnus. “Kad vairs nevarēšu pakustēt, raudzēšu tikai vīnus,” smej saimniece. “Itālijā kāda kundze kļuva slavena vīndare sešdesmit gadu vecumā! Es arī tā varētu. Vīns jādzer cilvēkiem, lai nebūtu asins biezēšanas. Kad esmu nostrādājusies, paņemu vīna glāzi rokā, sēžu dārzā un patīkami atpūšos... Tagad vasarā, ja slāpst, vīnu pašķaida ar ūdeni: tā lieliski var atdzerties,” stāsta Austra Sipeniece.
Viņa iesaka darīt vīnu no dažādām ogām, viņa nelieto veikalos nopērkamos speciālos raugus, bet ļauj vīnam rūgt dabiski. Bet daudz plašāk par saimniecisko Baibas Sipenieces mammu Austru Sipenieci un viņas attiecībām ar vīnu lasiet žurnāla „100 labi padomi” jaunākajā numurā, kas jau iegādājams tirdzniecības vietās!