Raimonds Pauls dievina šokolādi un parakstās uz konfektēm
Raimonds Pauls atzīstas, ka dievina šokolādi. To padzirdējuši, konfekšu ražotāji jau izveidojuši asorti šķirni „Maestro”.
Slavenības

Raimonds Pauls dievina šokolādi un parakstās uz konfektēm

Jauns.lv

Izrādās, komponists Raimonds Pauls jaunībā strādājis konfekšu fabrikā, bet nu radīta īpaša šokolādes konfekšu izlase, kas veltīta izcilajam mūziķim - „Maestro R. Pauls”. Tās prezentācijas svētkos Raimonds Pauls atzinās savos saldajos jaunība dienu piedzīvojumos.

Raimonds Pauls dievina šokolādi un parakstās uz ko...

Tas bija piecdesmitajos gados, kad katru nedēļu jaunais pianists Raimonds Pauls iegriezās konfekšu fabrikas „Laima” zālē Miera ielā, kur notika deju kolektīva mēģinājumi. Toreiz skaņu tehnika nebija tik attīstīta, kā mūsdienās un deju pavadījumus pie klavierēm izpildīja pianists. „Vēl nemācījos pat konservatorijā un biju priecīgs par katru iespēju piehalturēt,” atzīstas Pauls

 „Dejotājām – jaunām meitenēm šokolāde bija jau apnikusi un viņām drīzāk kārojās uzsmēķēt, un ko sāļu. Taču mani viņas lutināja. Katru reizi iedeva līdzi alumīnija bļodiņās šokolādi. Mani caurlaides telpā nekad nepārbaudīja un katru reizi varēju iepriecēt mājiniekus,” atceras Pauls.

Tolaik viņš vēl dzīvoja pie vecākiem un kara gadu badu pārcietušie tēvs un māte saldo un grēcīgi no rūpnīcas iznesto „Laimas” cienastu uztvēra kā kaut ko sevišķu. Tādu garšu kā toreiz viņš vairs nekad neatceras baudījis. „Īsta manta!” kā senās dienas izgaršodams sapņaini saka komponists.

Šo stāstu Pauls pirmo reizi izstāstīja pirms gada „Laimas” darbiniekiem un sadarbības partneriem 8. marta koncertā. Un, iedvesmojušies no Maestro atmiņām,  saldumu fabrikā radās ideja par konfektēm – veltījumu Maestro. Tā sākās darbs pie šokolādes konfekšu izlases „Maestro R. Pauls”, kurā fabrika ieguldījusi 15 000 latu. Fabrikas tehnologi un meistari izstrādāja apmēram 25 dažādas konfektes, kurām vajadzētu atsaukt Raimonda Paula atmiņā jaunībā baudīto šokolādi. Konfekšu izlasē iekļauti pieci konfekšu veidi, kurus komponists atzinis par gardākajām, un uz vienas – komponistam vismīļākās konfektes – ir Maestro paraksts. „Kas to apēdīs, tam uz mūžu vēderā būs mana paraksta nospiedums,” joko komponists. „Bet tik gardu šokolādi kā jaunībā gan neesmu vairs ēdis,” nedaudz skumji piebilst sirmais Maestro.

Ar komponistu saskaņots arī kastītes dizains – tā atgādina melnu vinila skaņu plati. Uz iepakojuma ir gan Paula paraksts, gan dziesmas „Maestro” notis. Komponists bija rūpīgs pārbaudītājs – izspēlējis un salīdzinājis, vai uz iepakojuma rakstītajā melodijā nav kādas kļūdas.


Piecos atkārtojumos „Patais manim bāleliņi” joprojām nevainojamā ritmā – tā skaņiski jaunības saldās haltūras atceras Pauls.

Paulam par godu ražot sākto konfekšu prezentācija

Anda Leiškalne/ Foto: Mārtiņš Ziders