Viņi no miskastēm izvilktu ēdienu pasniedz kafejnīcā. FOTO
Masačūsetsas štatā ASV bariņš hipsteru-frīganu atvēruši simbolisku kafetēriju – tajā ēd paši un pabaro draugus un vienkāršos garāmgājējus. Par ēdienu jaunieši nav izdevuši ne santīma: visi produkti atrasti lielveikalu miskastes tvertnēs.
Ēdienkartē var dabūt gan ceptas olas brokastīs, gan sulīgu steiku pusdienās, un visi ēdieni ir ar derīgu produkta termiņu vai tādu, kas tūdaļ, tūdaļ iztecēs, bet vēl ģeld.
Galvenais frīgans – Maksims – ir 22 gadus vecs students, kurš kopā ar draudzeni sāka piekopt frīganismu. Tas nozīmē netērēt savus līdzekļus pārtikas pirkšanai veikalos, bet gan paņemt tos no lielveikalu atkritumu tvertnēm. „Piekopjam anti-patērētāju dzīvesveidu un esam ļoti apmierināti. Tāpat arī mūsu draugi un paziņas, jo kuram gan nepatīk labi paēst par baltu velti,” vaicā puisis.
„Niršana” atkritumu konteineros šiem jauniešiem ir gan filozofiska pārliecība, gan patīkama nodarbe, jo šādā veidā viņu ledusskapis nekad nav tukšs. Gluži pretēji – tas ir tik pilns, ka pietiek arī draugu un paziņu pabarošanai! Vienīgā nauda, ko šie frīgani iekasē, ir par ēdiena uzglabāšanā un gatavošanā patērēto elektroenerģiju.
Maksimam ļoti patīkot gatavot. Parasti, kad ierodas izsalkušie draugi, pavārs izvērtē, kādi produkti pieejami un no tā visa pagatavo biedriem veselīgu, sabalansētu maltīti. Viņš uzsver, ka mūsdienās pārtikas lielveikali izmet ārkārtīgi daudz labas, derīgas produkcijas. „Ziniet, kāpēc tā? Tāpēc, ka veikalu plauktiem jāizskatās pilniem, bagātīgiem. Taču tos nekad tukšus neizpērk. Visu pārpalikušo izmet miskastēs, bet tas ir tieši tas pats, kas stāvēja plauktos”.
Šie frīgani rūpīgi izvērtē, ko no miskastēm celt ārā un ņemt līdzi uz savu restorānu, un ko tur atstāt. Maksims ir pārtikas uzraugs – iebojātu produktu neņem, bet šādu lietu savukārt paņems kāds bezpajumtnieks.