95 procenti visu pasaules bankomātu var tikt uzlauzti
Jau pavisam drīz lielākā bankas naudas automātu daļa visā pasaulē varētu kļūt par gardu kumosu hakeriem, ja laikus neatteiksies no Windows XP oeprētājsistēmas.
Auto un tehnoloģijas
2014. gada 21. janvāris, 08:11

95 procenti visu pasaules bankomātu var tikt uzlauzti

Jauns.lv

Interesanti, cik kopā visā pasaulē ir elektronisko bankas naudas aparātu, ko mēs ikdienā dēvējam par bankomātu? Noteikti vairāki miljoni?

Lai cik bankomātu pasaulē arī nebūt, tikai pieci procenti ir pilnā mērā droši pret hakeru uzbrukumiem. Un tas ir tikai tāpēc, ka šie pieci procenti apgādāti ar speciālu operētājsistēmu un ne Windows XP kā visi pārējie 95 procenti bankas naudas automātu.

Kompānija Microsoft jau ne reizi vien brīdinājis visus elektronisko ierīču īpašniekus, ka sākot ar šā gada 8. aprīli pātrauc uzturēt operētājsistēmu Windows XP. Tas nebūt nenozīmē, ka visas ierīces ar šo sistēmu pārstās darboties! Tas nozīmē, ka Microsoft vairs nenodrošinās sistēmas atjauninājumus, kas savukārt nozīmē tikai vienu – Windows XP kļūs vēl vieglāk ievainojams kā līdz šim.

Neskatoties uz Microsoft brīdinājumiem, pēc BusinessWeek domām arvien vēl apmēram 95 procenti bankomātu visā pasaulē darbojas tieši uz šīs operētājsistēmas bāzes. Speciālisti apgalvo, ka bez regulāriem sistēmas uzlabojumiem jau pēc pavisam neilga laika tā būs kārs kumosiņš jebkuram datornoziedzniekam jeb hakerim.

Eksperti lēš, ka līdz 8. aprīlim labākajā gadījumā pāriet uz Windows 7 pagūs aptuveni 15 procenti visu bankas naudas automātu. Savukārt BusinessWeek raksta, ka pie vainas lielā mērā ir arī operētājsistēmas nomaiņas izmaksas. Diemžēl lieākā daļa esošo bankas automātu tehniski neatbilst jaunākajām sistēmām. Izmaksas vienai vienībai varētu būt no simts eiro līdz pat vairākiem tūkstošiem.

Kasjauns.lv, Foto: AFP/LETA