Eksperiments: cik zaļam jābūt vējstikla vasaras šķidrumam?
Zaļā krāsa simbolizē ekoloģiju un vides aizsardzību, taču tā nekādā mērā nespēj ietekmēt vējstikla šķidruma kvalitāti.
Auto un tehnoloģijas
2014. gada 13. jūnijs, 11:11

Eksperiments: cik zaļam jābūt vējstikla vasaras šķidrumam?

Jauns.lv

Ziemas vējstikla šķidruma testus veicām ar degunu pēc principa – smird vai nesmird. Vasaras skalotājs vairāk gan smaržo, bet vai tam ir kāda nozīme?

Apstaigājot neskaitāmus lielveikalus, degvielas uzpildes stacijas un pat avīžu kioskus, pārsvarā sastapām zaļas krāsas vējstikla vasaras šķidrumus. Tos, kam veiksmīgi būtu jāatbrīvo šofera redzesloks no vaboļu, mušu, dunduru un citu lidojošu ērmu mirstīgajām atliekām. Parastus putekļus varam notraust ar pliku ūdeni, bet kukaiņu pārpalikumi ir gana trekni, lai padotos krāna ūdenim.

Lai saprastu, cik liela nozīme vējstikla vasaras šķidrumiem ir krāsai un, vēl jo vairāk, zaļai krāsai, paņēmām izmēģinājumam veselu virkni logūdeņu. Izlaidām vien to, kas pa gabalu žilbināja ar elektro rozā toni. Kaut kā uzticību šis tonis neradīja.

Pirmais mūsu rokās nonāca piecu litru iepakojums ar Turtle Wax logu šķidrumu. Zaļgans, bet ne spilgti zaļš. Teju bez smaržas, ja nu vien degunu neiebāž tieši kanniņas kakliņā. Pieci litri – tieši tik daudz, lai pāri paliktu nepilns puslitrs, kuru izliet žēl, bet līdzi vadāt tukšā bagāžas nodalījumā negribas. Lai nu kā, minimālo programmu šis eksemplārs izpilda gandrīz labi – nepiekaltušos kukaiņu pīšļus sadarbībā ar Champion loga slotiņām pilnībā notrauš ar sesto reizi. Kā zināms, ideālā versijā netīrumiem no vējstikla jāpazūd pēc pieciem slotiņu vēzieniem.

Nākamais izmēģinājuma trusītis ir Pit Stop, uz kura rakstīts, ka tas ir premium un , ka tā sastāvā ir jauna formula. Tā kā ar veco formulu salīdzināt nevaram, ķeramies pie izmēģinājumiem un secinām, ka arī šis šķidrums ir gandrīz bez smakas, tas ir gaiši zaļš un tieši tāpat kā pirmais eksperimenta dalībnieks, ar kukaiņu pīšļiem galā tiek ar sesto vējstikla slotiņu vēzienu. Tātad līdz pilnībai vēl vesels solis sperams, taču gana labs, lai tiktu iekļauts kandidātu sarakstā.

Un atkal Turtle Wax, kurš pamanās mūs nedaudz pārsteigt. Labā nozīmē, protams. Četru litru kanniņa, nedaudz spilgtāka zaļā krāsa un viegls aromāts. Toties uz iepakojuma rakstīts, ka neaizsalst līdz pat mīnus diviem grādiem! Tas nozīmē, ka bez bēdu varam izmantot šo šķidrumu gan agros pavasaros, gan vēlos rudeņos, kad laika ziņas sola vieglas salnas. Arī tīrības ziņā te viss kārtībā un sasniedzam labu redzamību ar pieciem slotiņu vēzieniem. Secinājums – var ņemt! Lai arī mazāks tilpums un nedaudz dārgāks, bet pagaidām mūsu izmēģinājumu līderis.

Ceturtais eksperimenta dalībnieks nevar lielīties ar īpašu dizainu un iesaiņojuma glanci. Parasta kanniņa un parasta etiķete, kur uzrakstīts “Stiklu ploviklis”. Arī pārējais sarakstīts lietuviski, tāpēc pat necenšamies to saburtot. Šis šķidrums ir spilgtā, pat tumši zaļā tonī un, pēc ražotāja stāstītā, ar “citrinos kvapo”. Par laimi “citrinos” nav pārlieku uzbāzīgs, tāpēc to var pieciest, lai gan labāk tā nebūtu bijis nemaz. Grozies kā gribi, bet salonā sintētiskā citrona aromāts tomēr jūtams un ne visiem tas varētu patikt. Vai nu mušas šoreiz bija labāk ēdušas, vai kāda cita iemesla pēc, taču ar lietuviski aprakstīto šķidrumu nākas pāris reizes vairāk padarbināt slotiņas. Tomēr rezultāts ir labs un redzamība teicama. Atstāsim rezervē!

Narvesen Premium ir nākamais dienas kārtībā. Šis atkal iekrāsots maigi zaļganā tonī un bez īpaša aromāta. Patīkamā ziņa arī tā, ka Narvesen Premium ir noturīgs pret salu līdz pat mīnus vienam grādam. Tas nozīmē, ka līdzīgi augšminētajam Turtle Wax, arī šā šķidruma sastāvā ir nedaudz spirta. Tas nebūt nav slikti, jo, bez aizsalšanas, spirts kaut nedaudz, bet atbrīvo sistēmu no iespējamām baktērijām, kas ar laiku atrod mājokli caurulītēs, sprauslās un pat tvertnē.

Un, visbeidzot, eksperimenta visekoloģiskākais eksemplārs. Vismaz mēs izdarījām šādu secinājumu vairāku iemeslu dēļ. Vispirms tas gan krāsas, gan aromāta ziņā ir pats neitrālākais. Tātad, tam vismazāk pievienotas papildus ķīmiskas sastāvdaļas. Otrkārt, tas iepildīts izturīgā celofāna maisiņā ar korķi. Tātad aizņem daudz mazāk vietas atkritumu urnā un ir daudz ātrāk un vieglāk pārstrādājams. Arī šis ir Turtle Wax šķidrums ar spēju nesasalt līdz pat mīnus diviem grādiem. Vienīgais trūkums – iesaiņojumā ir tikai trīs litri, kas kārtīgam špricētājam tāds nieks vien ir. It īpaši, ja automobilim ir arī lukturu skalotājs, kā mūsu gadījumā. Tomēr tīrības ziņā tas arī izpilda visus normatīvus un pat tos pārsniedz, attīrot stiklu jau ar ceturto slotiņu vēzienu.

Nobeigumā dažas atziņas, kas radās pēc teju divu nedēļu gara eksperimenta. Jo vējstikla vasaras šķidrums mazāk iekrāsots un mazāk smaržo (smird), jo labāk - tajā izmantota mazāk ķīmija. Un otrkārt, neviens šķidrums nespēs atbrīvot vējstiklu no vismaz pusstundu saulē apcepinātiem kukaiņu līķīšiem. Tur nebūs vainojams šķidrums, bet mūsu slinkums. Labs šķidrums ir spējīgs ar treknajiem traipiem cīnīties ne vēlāk kā desmit minūšu laikā pēc sadursmes ar mušu, vaboli vai dunduru.

Kasjauns.lv, Foto: Autodroms.lv