Jūrmalas dome Krievijas televīzijas šoviem uzsauc Dzintaru koncertzāli
Jūrmalas dome un tās priekšsēdētājs Gatis Truksnis izrādījis vēlīgu pretimnākšanu Krievijas humora šovu „Dziedošais Kivins” un „Comedy Club” rīkotājiem, sedzot viņu šovu rīkošanas pašizmaksu Dzintaru koncertzālē.
Bizness un ekonomika
2014. gada 29. jūlijs, 17:16

Jūrmalas dome Krievijas televīzijas šoviem uzsauc Dzintaru koncertzāli

Jauns.lv

Jūrmalas dome 15. maijā ar vairāk nekā 37 tūkstošiem eiro nolēma atbalstīt populāro Krievijas televīzijas šovu – „Comedy club” un „Dziedošais Kivins” pasākumus Dzintaru koncertzālē. Gan „Comedy club”, gan „Dziedošajam Kivinam” Dzintaru koncertzāle tika piešķirta par brīvu.

Kasjauns.lv interesējās, kāpēc Jūrmalas nodokļu maksātājiem nācies apmaksāt Krievijas izklaides šovu rīkošanu? Vienlaikus jāpiebilst, ka šo šovu rīkotāji nav tie nabadzīgākie šovbiznesmeņi. Tāpat šiem šoviem praktiski nav nekāda sakara ar Latvijas kultūru un tie tiek ierakstīti Krievijas, nevis Latvijas, televīzijas vajadzībām.

Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Aile Kasjauns.lv skaidro: „Līdzfinansējuma piešķiršanu „Dziedošajam Kivinam” un „Comedy club” nevar skatīt atrauti no kopējās Jūrmalas pilsētas domes atbalsta politikas kultūras, sporta vai izklaides pasākumu norisei Jūrmalas pilsētā. Domes piešķirtais finansējums „Dziedošajam Kivinam” 27 918 eiro apmērā un „Comedy club” 9306 eiro apmērā ir iezīmēts maksājums Dzintaru koncertzāles pašizmaksas segšanai. Tieši tādā pat veidā Jūrmalas pilsētas dome ir atbalstījusi arī citus Dzintara koncertzālē organizētus pasākumus, piemēram, Hermaņa Brauna fonda organizēto mākslas un mūzikas festivālu „Artissimo”, Ineses Galantes starptautisko festivālu „Summertime”, kas šogad svin 10. gadadienu un citus.

Tāpat dome līdzfinansē arī daudzus citus sporta un kultūras pasākumus ārpus Dzintara koncertzāles – piemēram, riteņbraukšanas, skrituļslidošanas un skriešanas maratonu sēriju, „CEV Satellite” Jūrmala starptautisko pludmales volejbola turnīru, kas augusta nogalē Jūrmalā ļaus cilvēkiem klātienē vērot spēcīgāko Eiropas pludmales volejbola pāru cīņas, Pasaules koru olimpiādes draudzības koncertu Jūrmalā un tamlīdzīgi.

Atbalsts tiek segmentēts gan pa nozarēm – izglītība, integrācija, veselība, kultūra, sports, izklaide -, gan arī pa mērķauditorijām, jo kūrortpilsētai bez attīstītas infrastruktūras, sakoptas pilsētvides un dabas resursiem, ir jānodrošina arī daudzpusīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Statistikas dati liecina, ka Austrumu valstis procentuāli sastāda lielāko Jūrmalas viesu skaitu (ap 40%) un tas ir viens no stratēģiskajiem tirgiem līdztekus iekšzemes tūrismam, kaimiņvalstīm Lietuvai un Igaunijai, kā arī Skandināvijai. Turklāt, neviena Latvijas pilsēta nav tik bagāta, lai kompensētu pilsētas zīmola popularizēšanu tik grandiozā apmērā šajos tirgos. Reklāmas nozare apliecinās – pa 30 tūkstošiem eiro nav iespējams izveidot spēcīgu zīmola kampaņu pat Latvijas mērogā, nerunājot par pilsētas tēla popularizēšanu ārvalstīs.

Līdz ar to Jūrmalas pilsētas dome uzskata, ka ieguvumi no pilsētas zīmola popularizēšanas un tūrisma veicināšanas pret simbolisko līdzfinansējumu Dzintaru koncertzāles izmantošanas pašizmaksas segšanai, ir neatsverami lielāki.”

Te gan jāpiebilst, ka šo krievu šovu rīkotāji arī gūst ievērojamu peļņu no pasākumu organizēšanas Dzintaru koncertzālē. Biļešu cenas uz tiem ierindas jūrmalniekam ir astronomiskas. Uz nedēļas nogalē notikušo „Dziedošo Kivinu” biļetes maksāja no 20 līdz 200 eiro, bet uz augusta sākumā paredzēto „Comedy club” maksā no 100 līdz 1600 eiro.

Te arī jāpiebilst, ka Jūrmalas dome Dzintaru koncertzāli „uzsaukusi” arī citiem pasākumiem, par kuru atbalstu lielu iebildumu, tā kā nevarētu būt. Tie ir bērnu horeogrāfijas festivāls „Arabeskas”, labdarības koncerts „Dziesmas par mīlestību”, aktiera Ulda Dumpja jubilejas koncerts un citi. Viena vakara pasākumam Dzintaru koncertzālē dome atvēlējusi 4653 eiro. Tā kā gan „Dziedošajam Kivinam”, gan „Comedy club” ir paredzēti vairāki priekšnesumu vakari, tad atbalsts ir lielāks par 4653 eiro: „Dziedošajam Kivinam”– 27 918 eiro, bet „Comedy club ” – 9306 eiro.

Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA