Pārtikas ražotājiem turpmāk būs obligāti jānorāda alergēni produktu marķējumā
Regula attiecas ne tikai uz industriāliem pārtikas ražotājiem, kuri ražo iepakoto pārtikas produkciju, bet arī uz sabiedriskās ēdināšanas iestādēm, kurām turpmāk būs skaidri jānorāda jebkura nefasētā produkta sastāvdaļas, to vidū alergēnus.
Bizness un ekonomika

Pārtikas ražotājiem turpmāk būs obligāti jānorāda alergēni produktu marķējumā

Jauns.lv

No 13.decembra, stājas spēkā Eiropas Parlamenta (EP) un Padomes regula, kas uzliek par pienākumu visiem Eiropas Savienības (ES) pārtikas ražotājiem obligāti norādīt alergēnus produktus marķējumā, atgādina biedrība "Gluten-Free Experts".

Kā informēja biedrības vadītāja Irina Rubinčika, regula apraksta obligāto informāciju, kas jānorāda uz iepakojuma. To vidū arī 14 alergēnus, kuri ar 13.decembri būs jāizdala ar izceltu tekstu. Lielbritānijā un citur Eiropā tas tiek darīts jau kopš 2011.gada, kad regula bija pieņemta ES Padomē. Daudziem patērētājiem ar pārtikas alerģijām, ka arī celiakijas pacientiem šī informācija ir vitāli svarīga.

Uz iepakojuma obligāti būs jānorāda labība, kas satur lipekli, t. i., kvieši, rudzi, mieži, auzas, speltas kvieši un citi kviešu veidi. Būs jāatzīmē vēžveidīgie un to produkti, olas, zivis, zemesrieksti, sojas pupas, piens, rieksti, selerijas, sinepes, sezama sēklas un to produkti. Tāpat būs jānorāda sēra dioksīds un sulfīti, ja to koncentrācija pārsniedz 10 miligramus kilogramā (mg/kg) vai 10 miligramus litrā (mg/l) kopējā sēra dioksīdā (SO2). Marķējumā obligāti būs jābūt atzīmētai arī lupīnai, gliemjiem un to produktiem.

Kā skaidro biedrība, šos produktus ir svarīgi atzīmēt, jo Latvijā ir ļoti daudz cilvēku, kuri cieš no pārtikas alerģijām - līdz 20% no visiem zīdaiņiem attīsta kādu pārtikas alerģiju agrīnos dzīves gados. Pēc "Gluten - Free Experts" aprēķiniem, Latvijā ir līdz 5000 celiakijas slimnieku.

"Ja ar riekstu vai olu alerģiju vēl var tikt galā, lasot produkta sastāvdaļas, tad glutēns ir slēptais ienaidnieks - glutēnu izmanto, piemēram, dažādu e-vielu ražošanā, un tad katram pacientam ir jāsaprot pārtikas tehnoloģijas, lai atšķirtu, ko viņš drīkst un ko nedrīkst ēst. Regula uzdod ražotājam skaidri norādīt marķējumā: "glutēnu saturoša e-viela Nr.XX"", skaidro biedrības pārstāvji.

Daudzās pasaules valstīs tiek ražoti pārtikas produkti, kuri ir brīvi no glutēna – "gluten-free". Ik gadu šī niša uzņem arvien lielākus apgriezienus. Arī Latvijā sāk parādīties saldumi ar uzrakstu "Nesatur glutēnu". Taču tikai daži no ražotājiem spēj šo faktu pierādīt, piezīmē biedrība.

Biedrība "Gluten-Free Experts" dibināta šī gada aprīlī, liecina "Firmas.lv" informācija.

LETA, Foto: Evija Trifanova/LETA