foto: Evija Trifanova/LETA
45% iedzīvotāju elektroauto iegādi uzskata par izdevīgāku ilgtermiņā
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 26. jūnijs, 11:09

45% iedzīvotāju elektroauto iegādi uzskata par izdevīgāku ilgtermiņā

Jauns.lv / LETA

Teju puse jeb 45% iedzīvotāju uzskata, ka elektroauto iegāde ilgtermiņā atmaksājas vairāk nekā lētākas iekšdedzes dzinēja automašīnas iegāde, kas ikdienā patērē degvielu, liecina auto dīlera "Moller Auto" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija" veiktā aptauja. 

Kā galvenos motivējošos faktorus elektroauto iegādei iedzīvotāji min zemākas uzturēšanas izmaksas, nodokļu atvieglojumus un bezmaksas stāvvietu pieejamību. Visvairāk par to, ka elektroauto iegāde ilgtermiņā atmaksājas vairāk nekā lētākas iekšdedzes dzinēja automašīnas iegāde, ir pārliecināta jaunākā iedzīvotāju grupa vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

"Moller Auto" uzņēmumu grupas izpilddirektore Baltijā Izīda Gerkena norāda, ka klimata pārmaiņu mazināšana ir iespējama ne tikai īstenojot Eiropas Savienības (ES) politikas mērķus, bet arī iedzīvotājiem integrējot savā dzīvesveidā videi draudzīgākus paradumus. Vēl lielāku motivāciju meklēt alternatīvas savai ikdienas mobilitātei ir radījusi energokrīze, ko saasinājis karš Ukrainā, degvielas un gāzes izmaksām kļūstot par galvenajām inflācijas veicinātājām. Lai gan dažādas aptaujas parāda, ka rūpes par vidi iedzīvotāju vidū kļūst arvien nozīmīgākas, šobrīd tieši finansiālie apsvērumi ir galvenie iemesli, kādēļ cilvēki sliecas par labu elektroauto. 

 "Moller Auto", sadarbojoties ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", aptauju veica 2022. gada maijā, piedaloties 710 ekonomiski aktīviem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem.