foto: Latvijas Aizsardzības ministrija
Latvijas novados sāks ražot bruņumašīnas
Pirmās četras Latvijas iegādātās bruņumašīnas “Patria 6x6” bija apskatāmas 18. novembra militārajā parādē.
Auto un tehnoloģijas
2022. gada 22. janvāris, 04:37

Latvijas novados sāks ražot bruņumašīnas

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Starp Latvijas un Somijas aizsardzības ministrijām noslēgtais 200 miljonu eiro vērtais līgums par 200 bruņutransportieru "Patria" iegādi sāk nest augļus. Proti, Latvija šo tehniku ne tikai pirks, bet arī piedalīsies aprīkošanā, modernizācijā un ražošanā. Uzņēmums "Patria Latvia" jau meklē darbiniekus ražotnei Cēsīs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līgums noslēgts 30. augustā, rudenī piegādāja pirmos četrus bruņutransportierus un notika pirmie izmēģinājuma braucieni. Pavisam, ieskaitot uz vietas saražotos, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) saņems 300 šo transporta līdzekļu, un ar to pietiks, lai pilnībā pietiktu gan armijai, gan Zemessardzei.

Projektam pievienojas pieci uzņēmumi

Somijas uzņēmuma "Patria Group" mājaslapā redzams, ka ražotājs reizē ar gatavo tehniku piedāvā arī vietējās ražošanas koncepciju, ko Latvija pilnā mērā izmantos. Sākotnēji gan bija paredzēts, ka pie mums veiks tikai modernizāciju un aprīkošanu, taču tagad projekta attīstība paredz, ka 2023. gadā Cēsīs varētu sākt bruņutransportieru ražošanu un komplektēšanu.

Somijas uzņēmuma "Patria" ražotā 6x6 bruņumašīna

Somijas uzņēmuma "Patria" ražotā 6x6 bruņumašīna.

gallery icon
23

Līdz šim jau pieci Latvijas uzņēmumi noslēguši vispārīgas vienošanās ar "Patria – EMJ Metāls", SIA SFM, LANOS, "Metāro" un "Defence Partnership Latvia". Līdz šim veikto pasūtījumu vērtība Latvijas uzņēmumiem pārsniedz 250 000 eiro, sadarbības uzsākšana ir piesaistījusi aptuveni pusotru miljonu eiro privāto investīciju ražošanas jaudas palielināšanai un telpu pielāgošanai. Radītas vairāk nekā desmit jaunas darba vietas, un šis skaits turpina pieaugt.

Cēsu metinātāji jau skolojas Somijā

"Patria Latvia" izpilddirektors Uģis Romanovskis "Kas Jauns Avīzei" atklāj: “Transportlīdzekļu ražotnes vieta jau ir izvēlēta, un pirmās daļas renovācija Cēsīs, Piebalgas ielā, ir gandrīz pabeigta.”

Patlaban rit būvlaukuma sagatavošana, speciālistu un uzņēmumu atlase un līgumu slēgšana, visu atļauju un sertifikātu iegūšana. Iecerēts, ka būvdarbi sāksies līdz septembrim.

“Mūsu apņemšanās sākt daļēju montāžu šā gada martā un uzsākt pilnus montāžas procesus nākamgad paliek nemainīga, un mēs darīsim visu iespējamo, lai pieturētos pie plāna. Saskaņā ar plānu "Patria 6x6" ražošanai būs nepieciešami līdz pat 30 speciālistiem, ieskaitot administrāciju. Ceram, ka šīs darba iespējas primāri piesaistīs vietējos Cēsu un apkārtnes iedzīvotājus,” teic Romanovskis.

foto: Latvijas Aizsardzības ministrija
Šajā bruņutransportierī ir vieta desmit karavīriem.

Pirmie darbinieki jau ir atrasti, un vairāki metinātāji devušies uz apmācībām Somijas rūpnīcā. Līdztekus šim projektam tiek meklētas arī citas ar aizsardzību saistītas biznesa iespējas.

Ķekavā jau griež un loka

Valmieras metālapstrādes uzņēmuma "Metāro" direktors Artūrs Ščukins arī pauž gandarījumu: “Valmieras novada iedzīvotājiem varētu būt interesanti, ka pie mums tiks ražotas militārā transportlīdzekļa daļas Somijas uzņēmumam.” Viņu priecē, ka somi nav koncentrējušies uz kādu konkrētu tradicionālo rūpniecības centru Latvijā, tā vietā meklējot sadarbības partnerus dažādos novados.

Tikmēr pirmo detaļu ražošana Somijas uzņēmumam "Patria" jau pagājušā gada pavasarī reāli uzsākta Ķekavas uzņēmumā "EMJ Metāls". Pirmā pasūtījuma ietvaros tiks izgatavotas bruņutransportiera tērauda motortelpas sienas detaļas, izmantojot modernu lāzergriešanas iekārtu un vienu no Baltijā lielākajām locīšanas presēm, kas spēj salocīt līdz pat septiņus metrus garas detaļas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"EMJ Metāls" valdes priekšsēdētājs Ēriks Altroks norāda, ka veikti nozīmīgi ieguldījumi – uzstādīts jauns metālapstrādes aprīkojums par pusotru miljonu eiro, ieviestas papildu kvalitātes uzraudzības procedūras, pielāgota infrastruktūra, organizēta personāla apmācība darbam ar militāro produkciju.

Interesi par pievienošanos Latvijā saražoto bruņutransportieru projektam un to iegādi jau paudusi Zviedrijas Aizsardzības ministrija.

Paredzēti karavīru pārvietošanai

"Patria" ražošana uzsākta 20. gadsimta 80. gados, taču Latvija iegādājas pēdējo, uzlaboto versiju "Patria 6x6".

Šie bruņutransportieri izceļas ar konstrukcijas vienkāršību un uzticamību, tiem ir augsta caurgājība purvainos apvidos, spēja peldēt un pārvarēt ūdens šķēršļus.

Bruņutransportieris nav aizsardzības līdzeklis, bet paredzēts, lai maksimāli ātri varētu pārvietot karavīrus uz karadarbības vietām, aizsargājot viņus no lodēm un šāviņu šķembām – tajā vieta ir desmit cilvēkiem. Bruņutransportierus ir iespējas aprīkot arī ar izturīgākām bruņām un pretmīnu aizsardzību, taču tad tie kļūst smagāki un zaudē ātrumu.

Standarta versijā "Patria 6x6" maksimālais ātrums pa šoseju ir ap 100 kilometru stundā, un to var aprīkot ar dažādu kalibru ložmetējiem un mīnmetēju. Paredzēta vieta, kur izvietot pilnu ekipējumu, kas ir pietiekams 72 stundas ilgam kaujas uzdevumam, darbības attālums ir vairāk nekā 700 kilometru.

Aprīkojumā ietilpst arī speciāls drons, kas ir savienots ar bruņutransportiera sistēmām un ļauj no gaisa izlūkot apkārtni vismaz viena kilometra rādiusā. Bruņutransportieris ir visai vienkāršas konstrukcijas, ar salīdzinoši zemām uzturēšanas izmaksām, tam ir visi seši velkošie riteņi, LED apgaismojums un automātiskā transmisija.